Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Alkalmi munkavállalás

Átmeneti időre is legális foglalkoztatást tesz lehetővé az alkalmi munkavállalói könyv.
Országszerte egyre többen létesítenek alkalmi munkavállalói könyvvel munkaviszonyt. A hirtelen népszerűsödés annak köszönhető, hogy az 1997 szeptemberében bevezetett foglalkoztatási forma feltételeit tavaly ősszel jogszabály-változtatással kedvezőbbé tették.

Alkalmi munkavállaló lehet a munkanélküli és a munkaviszonyban álló, vagy egyéb kereső tevékenységet folytató is. A munkaügyi központ kirendeltségein ingyen igényelhető alkalmi munkavállalói könyvet a munkavégzés befejezése után a foglalkoztató úgy adja vissza a munkavállalónak, hogy beleragasztotta a közteherjegyet és aláírásával igazolta az elvégzett munkát, a kifizetett bért. A munkáltató a közteherjeggyel teljesíti a munkabérrel kapcsolatos összes terhet. Így nincs további jelentési kötelezettsége más hivataloknak, a társadalombiztosításnak vagy az adóhatóságnak. A munkavállalóknak pedig az fontos, hogy az alkalmi foglalkoztatás a munkanélküli járadék megállapításához szükséges munkaviszonyban töltött időnek számít. A dolgozók általa egészségügyi szolgáltatásra jogosultak.

Alkalmi munkavállalói könyvvel legfeljebb 5 egymást követő napig, havonta 15, évente maximum 90 napot dolgozhat a munkavállaló egy munkáltatónál. Ha több helyen vállal munkát, évente 120 napot is dolgozhat, tudtuk meg Friesz Istvánnétól, a megyei munkaügyi központ győri kirendeltségének vezetőjétől. Alkalmi munkavállalói könyvet főként idényjellegű munkákhoz, például mezőgazdasági feladatok ellátásához igényelnek a vidékünkön élők. Megyénkben tavaly augusztus végéig 252 ilyen iratot adtak ki. Szeptembertől december végéig – azaz a jogszabályváltozást követően – viszont 108-at.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mezőgazdasági miniszter a magyar mezőgazdaság helyzetéről

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az év első felében elkészíti az új középtávú… Tovább olvasom