Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Alkohol, gázolaj, dohány: módosulhat a jövedéki adó szabályozása

A jövedéki adó szabályozásának jelentős módosítása várható 2012. január 1-jétől az Országgyűlés elé benyújtott javaslat alapján.
A jövedéki adó szabályozásának jelentős módosítása várható 2012. január 1-jétől az Országgyűlés elé benyújtott javaslat alapján - hívja fel a figyelmet a PwC.

A tanácsadó cég ismerteti: a javaslat alapján azok a gazdálkodók, akik rendelkeznek engedélyezett gazdálkodói státusszal (AEO tanúsítvány) megbízható adósnak, megbízható adómentes felhasználónak, valamint megbízható felhasználói engedélyesnek minősülnek, így csökkenhet az általuk nyújtott jövedéki biztosíték összege.

A javaslat alapján a kereskedelmi gázolaj után literenként - a 2011. november 1-jével hatályba lépő szabályozás módosításaként - 19,50 forint helyett 17 forint lenne visszaigényelhető.

Az adóraktári, bejegyzett kereskedői, bejegyzett feladói, felhasználói engedélyhez, a keretengedélyhez, a jövedéki termék szabad forgalomban végzett kereskedelméhez, importálásához, exportálásához szükséges jövedéki engedélyhez a kérelmezőnek a módosító javaslat szerint nem kellene olyan okmányokat benyújtania, amelyek rendelkezésre állnak az adóhatóság saját nyilvántartásában vagy a cégnyilvántartásban.

A módosítás egyes kenőolajok beszerzése és szállítása esetén bejelentési kötelezettséget írna elő.

A nem szeszes italnak minősülő alkoholtermékek jövedéki adómértéke hektoliterenként (hl) várhatóan 289.900 forint lesz (100 térfogatszázalékos etilalkoholra vetítve, 20oC-on mérve).

A javaslat a sör adómértékét 1.470 forint/alkoholfok/hl összegben egységesítené, azaz megszüntetné a hagyományos és ízesített sörök közötti eltérő adómértékeket. Továbbá a javaslat kedvezményes adómértéket (735 forint/alkoholfok/hl) vezetne be a "kisüzemi" sörfőzdékben előállított sörre.

A sörfőzdékre vonatkozóan könnyítéseket tartalmaz a javaslat, például a sörfőzde adóraktár engedélyese nem lenne köteles a vevőnyilvántartás adatait számítógépes adathordozón tárolni.

Lehetővé válna a természetes személy által előállított sör (1.000 liter/év), gyümölcsbor (1.000 liter/év) és pezsgő (1.000 liter/év) adómentes, saját fogyasztásra történő házi előállítása előzetes bejelentési kötelezettség mellett, amennyiben nem kerül sor értékesítésre.

A jövedéki törvény módosításáról szóló javaslat alapján a dohánygyártmányok nemcsak a jövedéki adó-, hanem az általános forgalmi adó mérték változásának hatálybalépését követően is csak az új adómértéknek megfelelő adójeggyel lennének szabad forgalomba bocsáthatóak, illetve importálhatóak. Egy módosítás lehetővé teszi, hogy a jövedéki engedélyes kereskedő és az importáló az új adómérték hatálybalépését követően 31-60. nap között is birtokolhatja a korábbi adómértéknek megfelelő adójeggyel rendelkező dohányterméket, amiket nem jövedéki engedélyes kereskedőtől szállítottak vissza, és azokat visszaszállíthatja adóraktárba, bejegyzett kereskedő és importáló részére.

Olvasóink írták

 • 15. mackópajtás 2011. december 15. 15:29
  „Autót nagyon ritkán használok, nem dohányzom, az alkoholt meg már pár éve Szerbiából hozzuk vagy faluhelyen veszek igazi házi pálinkát, és nem azokat az ízesített vackokat amiket az üzletekben árúlnak.”
 • 14. vuk 2011. december 01. 10:26
  „13. 9349779 2011.11.30. 18:10
  Hibas logika azt allitani, hogy a rombolas munkahelyeket teremt.
  Ha felrobbantok egy hazat akkor munkahelyeket teremtettem (az epitoiparban), vagy csak szimplan romboltam?

  (Erdemes ezen gondolkodni. Munkahelyeket nem teremteni kell, felesleges munkat nem kell tamogatni. Ha soha senki nem lenne beteg es nem lenne szukseg egeszsegugyre az jo lenne vagy rossz? Nyilvan jo, es azok az emberek akkor mast csinalnanak.)”
 • 13. medikuss 2011. november 30. 20:35
  „11. :) igen, nyilván ha tudom a COPD etiopathogenesisét, akkor a margarin összetevőit tudni nem nagy kunszt :)

  de ez ellen mit teszel? az embereknek nincs pénze, kénytelen a legolcsóbbat megvenni. lehet hogy mindenféle sz.. van benne, de jobb az éheshalásnál.... sajnos ez magyarország.
  egyébként is, mennyi margarint kell szerinted ahhoz megenni hogy káros legyen? nyilván a napi 1 vajaskenyértől nem lesz bajod. a mértékletesség a fő.
  a másik meg hogy nem kell mindent elhinni. mindenről be lehet bizonyítani hogy káros, csak akarni kell.
  aztán jöhetnek a "brit tudósok..." kezdetű hírek...”
 • 12. vuk 2011. november 30. 16:48
  „8. Queenmargareth 2011.11.30. 15:42
  "Ennyi erővel ráírhatjuk az autókra:HALÁLT OKOZNAK!"
  Ez pontosan igy van. Meg nem irtak ra, de igaz. Sajnos perpillanat szukseg van az aruszallitas celu autozasra, ugyanakkor a szemelyi kocsikazast kitilthatnak vegre. Vagy legalabb jelentosen korlatozzak.”
 • 11. Queenmargareth 2011. november 30. 16:47
  „COPD-t 99%-ban a DOHÁNYZÁS okozza.És?
  Más szörnyű betegség nincs ami a civilizációval jött???Óh, dehogynem lsd élelmiszerek nevezett műanyagok.A margarin a nagyon "egészséges" margarin tudod, hogy mi?:)
  Szóval annyit ártok én az emberiségnek, mintha 100 autót egyszerre használnék folyamatosan.......”
 • 10. vuk 2011. november 30. 16:46
  „6. Queenmargareth 2011.11.30. 12:01
  Tok jo hogy ennyi penz bejon a dohanytermekekbol, de az kevesbe, hogy ennek a tobbszorose megy ki az altala okozott betegsegek kezelesere.
  Akkor most sporolunk vagy nem? :)”
 • 9. medikuss 2011. november 30. 16:39
  „8.
  hát nem talált, mert én is biciklizem v gyalogolok, esetleg tömegközlekedek szegeden, autót hetente 1x nagybevásárláskor használok, ennyi :)
  igen veszélyes a szmog de cigi éppúgy, és mivel közlekedni és árut szállítani kell, a cigi meg nem kötelező...
  igenis legyen luxuscikk... el kell menni reggel a mars térre... tele van 15-16 éves cigizőkkel... miért? mert nem gáz kiadni érte a 5-600 ft-ot. anyuci apuci ad rá pénzt. de ha 1000be kerülne?
  annyi pénz elmegy a dohányosok kezelésére és nem csak a daganatra gondolok, mert pl a COPD-t is nagyon nagy százalékban a dohányzás okozza...”
 • 8. Queenmargareth 2011. november 30. 15:42
  „7. medikuss 2011.11.30. 13:07
  Hát sajnálj, mert amíg én gyaloglom, biciklizem, addig TE valószínűleg, autóval, motorral, busszal járkálsz a családod is.
  Majd gondolkozzál el, hogy hányféle daganatot okoz az sok kipufogócső és mekkora veszélynek teszed ki az utcán sétáló embert!
  Ennyi erővel ráírhatjuk az autókra:HALÁLT OKOZNAK!
  Pont ez az! A SZMOG veszélyesebb, tisztelt leendő vagy már létező doktor...”
 • 7. medikuss 2011. november 30. 13:07
  „6. meg ne sajnáljalak... majd gondolkozzál el, hogy hányféle daganatot okoz a dohányzás ( felsorolni is hosszú lenne) illetve hogy a környező embereket is mekkora veszélynek teszi ki, ugyanis azok nem a füstszűrőn át szívják, hanem simán belélegzik azt a sz...t.
  nincs elég szmog a városban?”
 • 6. Queenmargareth 2011. november 30. 12:01
  „Tehát a dohányzás luxussá válik?
  Főleg, amit Lázár előterjesztett?
  Az államnak marha nagy adóbevételt jelent már így is a dohány! Ez már túlzás!És elősegítik a feketepiacot.Ami végleg nem jó az országnak. Ebben az évben vagy ötször emeltek 30-50 ft-al, dobozonként. Szemétség, hogy a dohányzó embert mindenhonnan kirekesztik, holott pl nem alkoholista!”
 • 5. kiokushyn 2011. november 30. 11:38
  „És még jobban beindul a fekete gazdaság.Bravó!”
 • 4. Ferrer 2011. november 30. 11:24
  „A dohány jövedéki adóját kellene megemelni vagy 50%-kal, nem tandíjat csinálni meg főutakat fizetőssé tenni..”
 • 3. deszkás 2011. november 30. 10:18
  „Alkohol igen dohány nem,mi több bűnözőnek kikiáltva.Érdekes.Lesz ebből még lekvár.”
 • 2. GAgyi 2011. november 30. 09:16
  „Huhh! Irány az alkoholizmus? Persze jelen viszonyok között józanul ezt nemigen lehet bírni. A harcba indulókat is itatják, hogy ne gondolkodjanak. Szép új világ?
  Aki ezeket lefőzi és meg is issza, az önként és dalolva isteníti császárunkat :)”
 • 1. Együgyű 2011. november 30. 09:00
  „Miért baj ez?
  Most mindenki elkezdi, kell e neki vagy sem. Mi meg így vagy úgy adakozunk a gazdasági szabadságharcunk érdekében!
  Páran elmondják, ez számukra nem okoz problémát. Mi meg vitatkozgatunk, vitatkozgatunk és észre sem vesszük megint lefejtek minket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kajak, szörf, vitorlás: szombaton Balaton-átcsúszás

Szombaton tartják a téli szezon első, adventi Balaton-átcsúszás programját a badacsonyörsi öböl… Tovább olvasom