Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Alkohol, kávé, újság a dohányboltokban

Így módosítaná a kormány a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényt.
Szeszes italt, energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőitalt, valamint újságot is árulhatnának, és akár már májusban megkezdhetnék az árusítást a nemzeti dohányboltok. Így módosítaná a kormány a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényt.

Az Országgyűlés honlapján olvasható előterjesztés pontosítja a dohányboltban folytatható kereskedelmi tevékenységre vonatkozó bejelentési szabályokat is.

A hétfőn megjelent módosító javaslat az ellátás biztonsága és a jövedékiadó-bevételek zavartalan befolyása miatt két új rendelkezést is beiktat a dohánytörvénybe.

Az egyik megteremti annak a lehetőségét, hogy - amennyiben a dohányboltra vonatkozó engedéllyel már rendelkezik - a jogosult akár 2013. május 1-jét követően is megnyithassa dohányboltját annak érdekében, hogy a fogyasztók megismerhessék.

A másik rendelkezés pedig biztosítja azt, hogy azok a kiskereskedők, akik a hatályba lépő új szabályok miatt nem folytathatják tevékenységüket, 2013. július 16-ig értékesíthessék megmaradt készletüket.

Erre a részletes indoklás szerint azért van szükség, mert a nagykereskedők jelzése szerint azok a kiskereskedők, akik 2013. július 1-jét követően a tevékenységet nem folytathatják, esetleg már májustól nem rendelnek majd újabb dohányterméket, nehogy a készletük "beragadjon". A kormány emellett visszavásárlási kötelezettséget ír elő a nagykereskedők részére a mégis megmaradt árukészletre.

A dohánytörvény a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet kivette a kereskedelmi törvény hatálya alól, és így a bejelentésre vagy engedélyezésre vonatkozó szabályok sem vonatkoznak rá. A vámhatósági engedélyezésen túl a korábban elfogadott rendelkezések szerint sem volt szükség arra, hogy önmagában a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet a jogosult a jegyzőnél bejelentse, illetve működési engedélyt kérjen.

Ugyanakkor e tevékenység mellett bővült az egyéb termékek forgalmazásának köre, amely miatt a kereskedelmi tevékenység folytatásának általános szabályai és a dohányboltban folytatott kereskedelmi tevékenység közötti összhangot meg kell teremteni - olvasható a javaslat részletes indoklásában.

Ennek érdekében a javaslat kimondja: ha a dohánytermék-kiskereskedő a törvény által lehetővé tett egyéb termékeket is forgalmazni kívánja, úgy ehhez elég a vámhatóság felé bejelentést tennie, és ezirányú tevékenységét meg is kezdheti. Mivel a rendelkezés dohányboltban folytatott értékesítésről szól, ezért eleve feltételezi, hogy a jogosult a dohányboltra vonatkozó vámhatósági engedéllyel rendelkezik.

Nincs szükség arra, hogy a kiskereskedő a jegyzőhöz is forduljon, viszont a vámhatóság a bejelentést megküldi a jegyzőnek annak érdekében, hogy a nyilvántartás egységes maradhasson - hívja fel a figyelmet a kormány.

Annak érdekében, hogy a koncessziós jogosultság leendő gyakorlója minél hamarabb piacra léphessen, szükséges annak biztosítása is, hogy – a vámhatóságtól már beszerzett, de csak 2013. július 1-jétől érvényes engedély birtokában – a dohányboltot már előzetesen is üzemeltetni lehessen. Ennek köszönhetően az új piaci szereplőt vagy a régi piaci szereplő ezen új értékesítési helyét a fogyasztók minél hamarabb megismerhetik. Mivel az engedély – illetve a dohánybolt, amelyre az engedélyt kiadták – már létezik, de még nem érvényes (nem lehet az a dohánytörvény vonatkozó passzusának 2013. július 1-jei hatálybalépését megelőzően), ezért az ilyen előzetes üzemeltetést egy külön a vámhatósághoz benyújtott bejelentést követően lehet megkezdeni.

A dohánybolt előzetes üzemeltetése során a dohányboltban csak azokat a termékeket lehet forgalmazni, amelyeket később – 2013. július 1-jét követően – is lehet majd - áll a javaslatban.

A javaslat tartalmazza azt is, hogy mozgóboltból dohányterméket idén júliustól csak a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. vagy az általa feljogosított kiskereskedő árusíthat.

A tavaly szeptemberben elfogadott trafiktörvény alapján állami monopólium lesz a dohánytermékek kiskereskedelme 2013. július 1-jétől, az állam koncessziós szerződéssel engedheti át az értékesítést az erre pályázóknak. A kétezer lakosúnál kisebbeken legfeljebb egy, az annál népesebbeken legalább egy dohányboltot lehet majd üzemeltetni, kétezer lakosonként pedig további egy dohányboltra szerezhető koncesszió. A jogszabály nagyjából hétezer dohánybolt létrejöttével számol.

Az eredeti törvényt tavaly decemberben módosították, e szerint lottót és sorsjegyet is árulhatnak a dohányboltok.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. január 16-án javasolta, hogy a trafikokban a dohánytermékek, dohányterméket kiegészítő termékek és szerencsejáték termékek mellett hírlap, ásványvíz, égetett szesz, kávé, energiaital és üdítő is kerülhessen a polcokra.

Olvasóink írták

 • 19. történész 2013. február 05. 19:30
  „17. szakvizsga

  Na de kérem..itt nem léphet be a rendszerbe akárki.Nem érted a lényeget..pártbarát megkapja a koncessziót oszt ő dolgoztat.Próbálj üzletet nyitni ,több százezredbe kerül...ez a piac kisajátítása..a párt harcban megrokkant harcosoknak.”
 • 18. bánki 2013. február 05. 16:29
  „Ezt korábban ,,kocsmának" hívták !

  Max két év múlva elfogják törölni ezeket az idióta előírásokat !”
 • 17. szakvizsga 2013. február 05. 16:15
  „Kedves kesergő Boltosok!

  Ha a mostani kínálatod kiveszed a tejet és a kenyeret, már kész is a nemzeti dohánybolt.

  Azt hiszem, beadom a törvényjavaslatot a "Nemzeti Alapvető Élelmiszerbolt"-ra. Csak, hogy tudjak miért pénzt beszedni.”
 • 16. DMagóg 2013. február 05. 09:17
  „10.alfa258 2013.02.04. 22:25: "Nem is kétség, hogy nem normálisak..."

  Több szót nem is érdemes erre vesztegetni!”
 • 15. kristóf65 2013. február 05. 08:02
  „Miért akarja kicsinálni a kisboltokat a kormány?
  Miért akar mindbe beleszólni?

  Nem egy ilyen rendszerről mondtunk le a 90-es évek elején?”
 • 14. szandokán 2013. február 05. 07:54
  „Igy legalább a szórakozni induló fiatalok egy helyen megvehetnek majd mindent,és nem kell szaladgálniuk,össze vissza.Csak egy legyen köztük nagykoru,ö megtömi a szatyrot,aztán indulhat a buli.Agyoniskolázott töklámpa kormány.Szeszes italt, energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőitalt, valamint újságot is árulhatnának?Más nem is kell egy jó kis kikapcsolódáshoz.”
 • 13. Horton 2013. február 05. 07:26
  „Ha,ha....arról nem beszélnek, hogy a boltokból a 10%-nál nagyobb alkohol tartalmú szeszeket is valószínű elveszik....és természetesen csak a trafikok értékesíthetik azt is.
  Nem tudom, hogy ez így lesz-e, de tervezet... :-)
  A trafikokról meg annyit, hogy ez is olyan lesz, mint a kakaóbiztos klaviatúra, a kórházi széf vagy a vizitdíj.....3 napig tart.”
 • 12. balihoho 2013. február 05. 07:19
  „Hagyomány tiszteletből, majd "Nemzeti Dohány és Szatócs bolt" elnevezésű cégtáblákról lehet majd tudni, hol kapunk dohány, cigit”
 • 11. natessek 2013. február 04. 22:52
  „Hogyan is hívják ama jóembert, aki a haverjaival szokta kidolgoztatni a véletlenül épp a haverjait érintő törvényjavaslatokat? Áh... elfelejtettem. Az elszámoltatást ígérgetők két év múlva még emlékeznek a nevére? Ugye már ők se :) Nem baj, iszunk egyet a Zemberek egészségére a trafiknál, aztán rágyújtunk egy pártatlan Délmagyarra :D Bagóra akkor már úgyse lesz lóvénk!”
 • 10. alfa258 2013. február 04. 22:25
  „Nem is kétség, hogy nem normálisak...”
 • 9. vélemény 2013. február 04. 22:06
  „1. deszkás
  Ki mondta, hogy kávézók, kocsmák és dohányzóhelyek nyílnak?”
 • 8. történész 2013. február 04. 21:14
  „Tehát a maffia meggyőzte a kormányt.A meglévő kisboltokat be kell csukni és a párt hű tulaj sok-sok kisboltja működik helyettük??”
 • 7. queenmargareth1 2013. február 04. 20:33
  „energiaital mindennél károsabb, még a ciginél is.”
 • 6. queenmargareth1 2013. február 04. 20:25
  „már kávé is?:) lesz ott játékautomata is lázár felülírja.mondtam én, hogy szatócsboltokat csinál. miniszupermarket.”
 • 5. síkvidéki 2013. február 04. 19:39
  „deszkás:
  nem is kávézni kell ott...megvenni a csomagolt szemes vagy őrölt kávét és otthon elkészíteni :-)”
 • 4. deszkás 2013. február 04. 19:10
  „És a főfőnök a Hungaroring után....”
 • 3. macs 2013. február 04. 19:07
  „Jé, rájöttek, hogy a cigi árréséből nem lehet kitermelni a folyamatos koncessziós díjat, a működési költségeket, beleértve a trafikos saját jövedelmét. Az egész csak arra jó, hogy újra osszák a piacot. :-D”
 • 2. azigazitrebitsch 2013. február 04. 18:40
  „Na lassan visszajutunk az alaphelyzetbe,amit úgy hívtak trafik !
  Ez csak arra volt jó,hogy újraosszák a piacot,természetesen ügyelve arra,hogy majd kik kapják meg a jogot !”
 • 1. deszkás 2013. február 04. 18:22
  „Dohányosként mondom:eszembe se jutna ott kávézni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőnek a felsőoktatás rendelkezésére álló források

A keretszámok eltörlésével a magasabb állami ösztöndíjas hallgatói létszámhoz is hozzárendeli a… Tovább olvasom