Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Alkoholból folyt be a legtöbb adó

A szervezet számára előirányzott összeget 2 milliárddal meghaladva 14,5 milliárd forint bevétellel zárta az elmúlt évet a győri Regionális Jövedéki Központ. A legtöbb pénz, 11,7 milliárd forint, az alkoholtermékek és a sör után fizetendő jövedéki adóként folyt be.
Éves értékelő értekezletét tartotta a napokban a győri Re-

gionális Jövedéki Központ. A szervezet parancsnoka, Geiszbühl Róbert százados többek között elmondta: a regionális központ az előirányzatot 2 milliárd forinttal meghaladva 14,5 milliárd forint bevétellel zárta a 2005-ös évet.
A parancsnok kiemelte, hogy az alkoholtermékek és sör után fizetendő jövedéki adóként befolyt több mint 11,7 milliárd forint 90 százalékát három Győr-Moson-Sopron megyei kiemelt adózó fizette be. Jelentős volt az üzemanyagok jövedékiadó-bevétele 45,7 millió forinttal, valamint a szőlőbor után befolyt több mint 39,5 millió forint. Energiaadóból 2,5 milliárd forint bevételt könyvelhetett el a központ.
A parancsnok elmondta, hogy a bevételek mellett jelentős volt az adó-visszatérítés is, mivel a három – Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala – megyére kiterjedő hatáskörű szervezetnek ez is a feladatai közé tartozik.
Az adó-visszatérítés egy része a vasúti, a hajózási és a légi forgalomban részt vevőket, valamint az energiaszektort érintette. A legtöbb visszatérítés azonban a 8 ezer mezőgazdasági termelő gázolaj-felhasználásához kötődik. A központ összesen mintegy 3,1 milliárd forintot térített vissza az ügyfeleinek a jogosultság ellenőrzésével egy-

idejűleg.
A győri Regionális Jövedéki Központ ellenőrzése azonban nem csak erre terjedt ki. Geiszbühl Róbert tájékoztatása szerint 111 adóellenőrzést végeztek. Ezek során a megállapított hiányosságok miatt számos bírságot vetettek ki, azonban az adóvizsgálataik tapasztalata szerint az ellenőrzött adózók többsége jogszerűen végzi tevékenységét.
A központ parancsnoka a számadatok felsorolása után hangsúlyozta: a számok a jövedéki központ vezetői mellett a szervezetben dolgozó valamennyi kolléga munkájának eredményét tükrözik. A bevételi előirányzatok sikeres teljesítése nem jelenthet megállást, ugyanis ez évre tervezett előirányzatot is eredményesen akarja teljesíteni a győri Regionális Jövedéki Központ.
Geiszbühl Róbert elmondta, hogy továbbra is hangsúlyt kap a társszervekkel, valamint az ügyfelekkel való kapcsolat elmélyítése, a szolgáltató jelleg erősítése. Ennek érdekében a központ előtérbe helyezi a mezőgazdasági termeléshez kapcsolódó adó-visszatérítések elektronikus benyújtásának lehetőségét. Kiemelt feladatként kezelik az adóvizsgálatok folytatását az energiaadóval érintettek és a kockázatelemzéssel kiválasztott gazdálkodók körében, majd új elemként áfaellenőrzések is sorra kerülnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hózivatar

A meteorológiai tavasz első napján változékony időjárás volt megyénkben. A délután folyamán erős… Tovább olvasom