Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Alkotmánybírósági döntés várható az élettársi kapcsolatról

Még az idén alkotmánybírósági határozat várható a bejegyzett élettársi kapcsolatról - tájékoztatott Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke pénteken. A parkolási díjak elévülésével kapcsolatban ebben az évben várhatóan már nem születik döntés.
A bejegyzett élettársi kapcsolattal összefüggsében a nagycsaládosok fordultak a taláros testülethez. Szerintük ugyanis sérti az alaptörvényt, hogy elismernék az azonos neműek élettársi kapcsolatát.

A parkolási perek ügyében a bírák fordultak az Alkotmánybírósághoz. Még 2008 nyarán döntött úgy a parlament, hogy a bíróságoknak meg kell szüntetniük azokat a pereket, amelyekben a parkolási társulások, csak egy évvel a pótdíj kiszabása után nyújtotta be keresetét. A törvény nemcsak parkolási cégek, hanem bírók szerint is alkotmányellenes.

Olvasóink írták

 • 6. flexsnake 2008. december 08. 17:17
  „Ez egy tipikus harcidolog.Itt nem arról van szó hogy mit lehet törvényesen elismerni vagy mit nem.
  Az egyik fél akarja hogy elismerjék őket a másik meg minden eszközzel utálja a buzikat.
  Itt a család meg a házasság semmilyen módon nem jön szóba, ezért hivják köznyelven buzi-törvénynek.
  Arról van szó hogy vagy elfogadják törvényesen hogy kapcsolatban éljenek hivatalosan is, vagy a buzik nem tartoznak az emberi nemhez.Hiszen alapjog az is hogy nem itélhető el senki mert más a szexuális érdeklődése.
  Mondjuk azért nem teljesen így szól de ez most mindegy.A regisztrált élettársi kapcsolatban benne vannak hetero párok is akik bár nem házasodnak, szeretnék hogy hasonló dolgok megillessék őket.
  Elég összetett egy dolog de nemhiszem hogy holnap rosszabbúl aludnának otthon ha elfogadnák.
  Engem például mivel nem érint, nem is érdekelt egészen addig míg nem kezdtek el háborogni miatta.Akkor már tényleg érdekelt mi ez a nagy hadakozás ellene.Egyébként szerintem sokan leszarjuk hogy homiék milyen kapcsolatban élnek, ettől a mi kapcsolatunk még nem lesz rosszabb és a házaságunk sem lesz alulértékelt.
  Sima kis szarakodás ez.Legyen nekik karácsony, regisztrálják egymásba magukat aztán pá :D”
 • 5. gyarmati_nő 2008. december 06. 20:43
  „Ez baromság. A házasság nem gyerekgyár. És ha két meleg vagy leszbikus együtt él, egy gazdasági miniközösséget alkot, nekik is joguk van hitelre, özvegyi nyugdíjra stb. Nem attól függ, hogy valaki jó ember, hogy férj vagy feleség az illető, hogy homo vagy hetero.
  Ideje lenne már emberség szerint különbséget tenni, nem pedig vallás, politikai nézet vagy szexuális preferencia alapján.”
 • 4. KovácsPistike 2008. december 05. 17:08
  „Sok szerencsétlen gyermeket tesznek tönkre a liberális gondolkodással. Nem tudom, hogy mit szólna Fodor Gabika, meg Kóka Jancsika ha mától én lennék a papáik élettársa?”
 • 3. Conquer 2008. december 05. 14:04
  „2. hozzászólás klj_54 2008.12.05. 13:36

  "van egy ismert jelenség: amit másban utálsz azt önmagadba utálod!"

  Ha utálom a cigányokat meg a zsidókat vagy a niggereket, akkor valahol én is látens cigány-zsidó-nigger vagyok? Ezt a baromságot...
  Itt polgári jogi (és nem polgárjogi) értelemben történik a szabályozás, azonban a Polgári Törvénykönyv fölött is áll egy Alkotmány... Bíróság előtt megálló indok: Az Alkotmány védi a házasság és a család intézményét. Az államnak elsőrendű kötelessége ezen értékek védelme. De a szexuális kisebbségek védelme az nem Alkotmányban garantált alapjog, de ha még a szexuális kisebbség védelme alapjog lenne, nem következik belőle a házasság, mint a védelemből levezetett jog. Tehát a regisztrált élettársi kapcsolat ellentétes az alkotmánnyal, mert olyan a házassággal egyenértékű kapcsolatként ismeri el az élettársi kapcsolatot, amellyel sérül a házasság védelmének alapjoga. És mivel a házasság és a család védelmének joga olyan kiemelt alapjog, amivel szemben az élettársi kapcsolat joga nem lehet korlátozó eszköz... Remélem ez így világos... 1ébként valahol van egy alkotmánybírósági határozat, ami valami hasonlót ír le... most nem jut eszembe a száma, de a gugli a barátunk.

  Egyébként a Ptk. most is szabályozza az élettársi kapcsolatot, polgári jogi társaságként fogja fel... Ez csak egy magamutogatás... Egy törpepárt erőtlen próbálkozása, akik a toleranciát hirdetik, de intoleránsan fellépnek minden és mindenki ellen, akik nem úgy gondolkoznak, mint ők...”
 • 2. klj_54 2008. december 05. 13:36
  „Ne légy homofób!
  Attól, hogy valaki más szexuális identitással éli életét, még pont olyan ember mint bármelyikünk.
  És nem mellesleg, van egy ismert jelenség: amit másban utálsz azt önmagadba utálod!
  Lásd: latens homoszexualitás.
  Nem mellesleg, polgárjogi értelemben nem lehetne különbséget tenni az azonos nemű és ellentétes nemű párkapcsolat között.
  Csak egy konkrét, bíróság előtt is megállót indokot kérnék. Az nem ok, hogy neked nem tetszik!”
 • 1. Conquer 2008. december 05. 12:54
  „Remélem, hogy nem lesz ilyen, hogy regisztrált élettársi kapcsolat. A homokosok legyenek el (örüljenek, hogy nem kell rózsaszín háromszög a mellükre), de törvényi szinten ne ismerjük el. Szeretném kihangsúlyozni, hogy a társadalom és az együttélés alappillére a házasság, amely a felek javára, gyermekek nemzésére és felnevelésére irányul. És ezt két homokos nemi irányultságukból kifolyólag képtelen a házasság céljának megfelelően teljesíteni. Ezért nem támogatandó ez, ráadásul az Alkotmány is elismeri és védi a házasság intézményét, ez pedig a házasság alapjait támadja, tehát alkotmányellenes.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két-háromezren vettek részt a Műgyűjtők Éjszakáján

A korábbi alkalmakhoz képest kevesebben, két-háromezren vettek részt a Műgyűjtők Éjszakáján… Tovább olvasom