Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

Alkotmánybírót és háznagyot is választ hétfőn a T. Ház

A hétfői ülésnap lesz 2012-ben az utolsó alkalom, hogy ülésezik a parlament.
Egynapos ülést tart jövő héten az Országgyűlés. A hétfői ülésnap lesz 2012-ben az utolsó alkalom, hogy ülésezik a parlament. Napirend előtt felszólal Orbán Viktor miniszterelnök, a képviselők pedig döntenek Salamon László alkotmánybíróvá választásáról és Mátrai Márta háznagy megválasztásáról is.

Az Országgyűlés mandátumigazolással kezdi a munkát. A Jobbik frakciójában a lemondott Bödecs Barna helyét Suhajda Krisztián foglalja el.

Napirend előtti felszólal Orbán Viktor miniszterelnök, majd a többi napirend előtti felszólalást követően titkos szavazással dönt a parlament Salamon László (KDNP) és Mátrai Márta (Fidesz) megválasztásáról.

Új alkotmánybíró megválasztására azért van szükség, mert 2013 februárjában távozik a testületből a második ciklusát töltő Bihari Mihály, ugyanis betölti a 70 éves felső korhatárt.

A háznagyi posztot az áprilisban elfogadott új országgyűlési törvény szabályozza és Mátrai Márta töltheti be először ezt a funkciót. A háznagy azokat a feladat- és hatásköröket gyakorolja, amelyeket a házelnök az Országgyűlés Hivatalának szervezeti és működési szabályzatában átad neki.

A személyi javaslatokat követően határozathozatalokkal folytatja a munkáját a parlement. A képviselők összesen 18 indítványról tartanak zárószavazást. Egyebek között döntenek az alaptörvény harmadik módosításáról. A földtörvényhez kapcsolódó javaslatról a Jobbik kérésre várhatóan név szerint szavaz a parlament.

A képviselők döntenek az Országgyűléssel és az önkormányzatokkal összefüggő törvények módosításáról is, amely kimondja például, hogy a 2014-es önkormányzati választásig ne kelljen választaniuk önkormányzati tisztségük és országgyűlési mandátumuk között a mindkettőt betöltő politikusoknak, illetve rögzíti, hogy a háznagynak miniszteri fizetés jár, ha viszont parlamenti képviselő is egyben, képviselői munkájáért nem kap díjazást. Az Országgyűlés szavaz az új polgári törvénykönyvhöz benyújtott módosító indítványokról is.

Az ülésnapon sem általános, sem részéletes vitára nem kerül sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Navracsics: tiszta viszonyokat akarunk a közigazgatásban

Ennek pedig a tiszta elszámolás az alapja - mondta a miniszterelnök-helyettes csütörtökön. Tovább olvasom