Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Alkotmányellenes a 98 százalékos különadó

Alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót az Alkotmánybíróság (Ab).
A júliusban elfogadott, október 1-jén hatályba lépett törvény szerint október 31-ig kellett volna befizetni a különadót minden, ez év január 1-jétől állami forrásból származó, munkavégzésre irányuló jogviszony megszűnésével összefüggésben szerzett jövedelem 2 millió forint feletti része után.

A testület szerint a különadóról szóló törvény visszaható hatálya nemcsak a jó erkölcsbe ütköző módon juttatott jövedelmekre vonatkozik, hanem olyanokra is, amelyek törvényi előírás alapján, alanyi jogon járnak. Ugyanakkor az Ab hangsúlyozta azt is, hogy a jó erkölcsbe ütköző, államtól származó jövedelmek külön mértékű adóztatása az adott adóévben az Alkotmányból eredő lehetőség, amellyel - a most vizsgált különadótól eltérő módon - élhet a törvényhozó.

A testület egyhangúlag hozta meg döntését, amelyhez négy alkotmánybíró - Bihari Mihály, Kiss László, Lenkovics Barnabás és Stumpf István - párhuzamos indokolást csatolt, azaz a határozat rendelkező részével egyetértett, ám a többségi véleménytől eltérő érvrendszerrel támasztotta alá.

A magánszemélyek egyes jövedelmeinek különadójával kapcsolatban több mint 90 indítvány érkezett az Ab-hez.

Az indítványozók - köztük szakszervezetek is - kifogásolták a jogszabálynak azt a rendelkezését, amely szerint 98 százalékos különadó sújtja a közszférában - költségvetési szervnél, állami, önkormányzati, közalapítványi forrásból alapított, fenntartott vagy működtetett más jogi személynél - foglalkoztatott magánszemélyek végkielégítését és egyes jövedelmeit, és azt, hogy a szabályozás visszamenőleges. Ilyen jövedelem például a felmentési időnek a munkavégzési kötelezettséggel nem járó részére kifizetett munkabér, illetmény és az előző évi szabadság megváltása.

A jogszabály szerint annak, aki már megkapta a különadó alá vont pénzt a 2010-es adóévben, október 31-ig be kellett volna fizetnie a 98 százalékos különadót.

Az Országgyűlés július 22-én fogadta el a gazdasági és pénzügyi törvénycsomagot, amely a 98 százalékos különadóról is rendelkezik. A parlament a különadó kapcsán, a "jó erkölcsbe ütköző módon juttatott jövedelmek tekintetében" módosította az alkotmányt is; az MSZP- és az LMP-frakció nemmel szavazott.

Olvasóink írták

 • 14. jozko 2010. október 27. 12:31
  „Ez a harc lesz a végső.
  Csak összefogni hát...”
 • 13. Csirén 2010. október 27. 08:25
  „Szégyen! Szégyellje magát mindenki aki egyetlen szavukat is elhitte. Vagy már ébredezünk?”
 • 12. palimadar 2010. október 26. 21:50
  „"Az eset bizonyítja, hogy a hatályos alkotmány meghaladja az értelmi képességüket, mégis ezek akarnak alkotmányozni."

  Olyan alkotmányt akarnak, amit még ők is megértenek...”
 • 11. Ferrer 2010. október 26. 21:04
  „9. hozzászólás történész
  Inkább dolgoznál is a parlamentben, ahelyett, hogy itt kommentelsz meg néptáncos ruhában járkálsz be!”
 • 10. Arnika 2010. október 26. 19:12
  „Lázár jelentette be az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozását, olyan pökhendi, vigyorgó képpel amelynek minősítését le sem tudom írni.
  Ez már kőkemény dik_ta_túra!
  A jogállamiság sárba tiprása. Szégyen azokra is aki felhatalmazta őket.”
 • 9. történész 2010. október 26. 17:57
  „Majd az új miniszterelnök még keményebb lesz. Már most is lesöpri Orbánt...mindenről úgy nyilatkozik, hogy úgy ,így gondolom stb..nem a Fidesz gondolja..”
 • 8. DMagóg 2010. október 26. 17:20
  „Az eset bizonyítja, hogy a hatályos alkotmány meghaladja az értelmi képességüket, mégis ezek akarnak alkotmányozni. Persze, egyszerű mint az egyszeregy, mi majd megmondjuk, oszt´ Jónapot! Vita nincs! Kuss!”
 • 7. jozko 2010. október 26. 17:03
  „El a kezekkel a szent tehenektől!
  Luxusadózás leállítva,
  Az átlagosnál kicsit jobban keresni meg nem szégyen....
  Méghogy 98 százalékos lenyúlás!
  Meghogy bérlimit!

  Hát hol élünk?
  Tényleg, hol élünk?”
 • 6. szilléri 2010. október 26. 16:32
  „,,az MSZP- és az LMP-frakció nemmel szavazott"
  Jellemző a baloldal és a liberális reakció.
  A mai ország gyűlési ülésem meg azért nyirvákolnak, hogy a magas jövedelmeket exponenciálisan adóztassák meg!

  Valami nem kerek !”
 • 5. kekeczke 2010. október 26. 16:13
  „megnyugodtam, maradnak a milláim . . .”
 • 4. Ateszbácsi 2010. október 26. 15:48
  „Az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozásával - ha tényleg megteszik - gyakorlatilag sikerül a Fidesznek felszámolni még egy független kontrollt a totális hatalmuk útjából. Szörnyű ez a jövőkép ami itt körvonalazódik...”
 • 3. Lutetia 2010. október 26. 15:10
  „A Fidesz időközben bejelentette: alkotmánymódosítással vonnák el az ilyen ügyekben az AB hatáskörét, és a 98 százalékos különadóról szóló törvényt újra beterjeszti a parlamentnek változatlan formában. A magánnyugdíjpénztárak ügyében sem lehetne az Alkotmánybírósághoz fordulni.
  Ez aztán a jogállamiság, kérem!”
 • 2. Csirén 2010. október 26. 13:58
  „Elég hosszú idő alatt jutott el a határozat a DM szerkesztőségbe.”
 • 1. Lutetia 2010. október 26. 13:50
  „Türelmetlenül és reménykedve várjuk a következő alkotmányellenessé nyilvánítást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli intézkedések: megérkeztek Ajkára az első kolontáriak

Kiürítették Kolontárt szombat reggel, miután a gát tovább gyengült; Devecser nincs veszélyben. A szakemberek védőgát építését tervezik. Orbán Viktor kijelentette: a lakosok biztonságban vannak. Tovább olvasom