Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Alkotmányellenes az állami ösztöndíjasokról szóló kormányrendelet

Megsemmisítette az Ab az állami ösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződés lényeges tartalmát szabályozó kormányrendeletet.
Alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) kedden az állami ösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződés lényeges tartalmát szabályozó kormányrendeletet, a testület szerint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alkotmányellenesen adott felhatalmazást a kormánynak arra, hogy ezt rendeletben határozza meg - tájékoztatott Sereg András sajtófőnök.

A HÖOK üdvözli az Ab döntésést

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) üdvözli az Alkotmánybíróság (Ab) keddi döntését, amellyel alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette az állami ösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződés lényeges tartalmát szabályozó kormányrendeletet - mondta Nagy Dávid, a HÖOK elnöke a döntést kommentálva.

A hallgatói szervezet vezetője felidézte, hogy Szabó Máté ombudsman az ő kérésükre fordult Alkotmánybírósághoz ebben a kérdésben.

Nagy Dávid megjegyezte: ha az oktatási államtitkárság már korábban is hallgatott volna rájuk, ezt a procedúrát elkerülhette volna.

A testületnél az alapvető jogok biztosa kezdeményezte a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény egyes rendelkezéseinek, továbbá a 2012. augusztus elsején hatályba lépő, az állami ösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződésekről szóló kormányrendelet megsemmisítését.

A törvény kifogásolt szabályai felhatalmazzák a kormányt arra, hogy rendeletben határozza meg a hallgatói szerződésekre vonatkozó szabályokat. A kormányrendelet ennek megfelelően részletesen rendelkezik a hallgatói szerződések tartalmáról, a felek jogairól és kötelezettségeiről, valamint a szerződés megsértésének következményeiről. A szabályozás szerint az ösztöndíjas hallgatók az oklevél megszerzését követően kötelesek húsz éven belül a tanulmányi idő kétszeresének megfelelő időtartamban hazai munkaviszonyt létesíteni és fenntartani.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a hallgatói szerződések szabályozása közvetlen hatással van az érintett hallgatók felsőoktatásban való részvételhez fűződő jogára, és a felsőoktatás állami támogatásának is lényeges elemét jelenti. A testület kifejtette azt is, hogy a hazai munkaviszonyra kötelezés közvetlenül érinti a foglalkozás szabad megválasztásához fűződő jogot, ideértve a munkavállalók szabad mozgásához való jogot is. Mindezt az Ab szerint törvényben kell meghatározni, ezért az Alkotmánybíróság a kormányrendeleti szabályozásra adott törvényi felhatalmazást, és az annak alapján alkotott kormányrendeletet megsemmisítette. Így a kormányrendelet nem lép hatályba.

A határozathoz Bragyova András alkotmánybíró párhuzamos indokolást, Balsai István, Lenkovics Barnabás, Pokol Béla, Szalay Péter és Szívós Mária alkotmánybírók pedig különvéleményt csatoltak.

Emmi: a kormány tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését

A kormány tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság (Ab) döntését, amely szerint nem rendeletben, hanem törvényben szükséges szabályozni a hallgatói szerződés tartalmát - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden.

A szaktárca közleményében kiemelte: ennek megfelelően módosul majd - az eredeti célokat követve, és az Ab határozatát figyelembe véve - a felsőoktatásról szóló törvény.

Felidézték, hogy a kormány januárban fogadta el a hallgatói szerződésről szóló kormányrendeletet, amely az ösztöndíjban, illetve részösztöndíjban részesülő hallgatókkal megkötendő szerződés részletes szabályait tartalmazta. A hallgatói szerződés célja, hogy biztosítsa az adófizetők pénzéből folytatott tanulmányok megtérülését a társadalomnak - írták.

Olvasóink írták

 • 6. klj-54 2012. július 04. 16:01
  „A kormánynak egy fegyvere maradt:
  Nem ad ösztöndíjat!
  Mert aki fizet azt nem kell röghöz kötni.”
 • 5. Beroesz 2012. július 04. 06:44
  „Az AB döntése két dolgot jelent:

  1. A kormánynak a saját maga által kiötlött alkotmány tiszteletben tartása is nehézséget okoz.
  2. A röghözkötésnél jön valami keményebb.”
 • 4. antiorange 2012. július 04. 06:06
  „Egy új kormánynak valószínűleg első dolga lesz eltörölni ezt a rendelkezést. Egyébként nem ezzel kell itthon tartani a fiatalságot, hanem a lehetőségekhez képest tisztességes fizetéssel, lehetőségekkel, stabilitással, jövőképpel!

  Azt sem értem, hogy hogyan kívánják betartatni ezeket a szerződéseket. Hol lesznek már akkor ezek az emberek? Aki távozni akar, az ennyi idő múltával már a térképen sem találja meg az országot. Majd megy utána a TEK? :-) Olyasmi lesz ez, mint amikor Matolcsy ígérgeti 15 év múlva megduplázott magyar GDP-t. Hofit idézve addigra ő már régen visszamegy a faluba első kapásnak...”
 • 3. smalltown 2012. július 04. 03:40
  „majd hozzafesulik a torvenyeket”
 • 2. tzs_szeged 2012. július 03. 21:24
  „Majd nem rendelet, hanem törvény lesz. Egy hónapon belül.
  Hiszen: "Mindezt az Ab szerint törvényben kell meghatározni"...”
 • 1. Commander-V2 2012. július 03. 18:44
  „A fideszes rémálom mikor ér már véget? Hány helyen akarják tönkre tenni Magyarországot?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áder János avatja fel a Mádl teret Tihanyban

A képviselő-testület még tavasszal döntött úgy, hogy a községhez méltó, megújult főterünket a… Tovább olvasom