Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Alkotmánymódosítás: Orbán levelet küldött Barrosónak

A kormányfő kifejezte örömét amiatt, hogy lehetősége volt személyesen tájékoztatni Barrosót az alkotmánymódosítási eljárásról és a módosítás tartalmáról.

Orbán Viktor miniszterelnök levelet küldött pénteken José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének azzal a telefonbeszélgetésükkel kapcsolatban, amelyet aznap folytattak a magyar alaptörvény küszöbön álló módosításáról.

A levélben, amelyet Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke juttatott el szombaton MTI-hez, a kormányfő kifejezte örömét amiatt, hogy lehetősége volt személyesen tájékoztatni Barrosót az alkotmánymódosítási eljárásról és a módosítás tartalmáról. Megerősítette, hogy a magyar kormány és a parlament teljes mértékben elkötelezett az európai normák és szabályok mellett, és - mint írta - biztosítja a bizottsági elnököt arról, hogy ez az elkötelezettség az alaptörvény módosítási eljárásában mindvégig tükröződni fog.

Orbán Viktor kifejezte abbéli meggyőződését, hogy számíthat José Manuel Barroso személyes támogatására és az Európai Bizottság együttműködésére.

Orbán és Barroso péntek délutáni telefonbeszélgetésével kapcsolatban Pia Ahrenkilde Hansen, az Európai Bizottság szóvivője közvetlenül a beszélgetés után elmondta, hogy a testület elnöke reggel az Európa Tanács főtitkárával is egyeztetett, és ezt követően tájékoztatta a magyar miniszterelnököt aggodalmáról az alaptörvény tervezett módosításának a jogállamiság elvével való összeegyeztethetőségével kapcsolatosan.

A szóvivő közlése szerint Orbán Viktor kormányfő biztosította a bizottság elnökét, hogy Magyarország és kormánya elkötelezett az európai értékek és jogszabályok mellett.

Az MTI emellett úgy értesült, hogy Barroso a telefonbeszélgetést követően egy levelet is küldött a miniszterelnöknek, amelyben megerősíti aggodalmait, és azt is kifejezi, hogy a tervezett alaptörvény-módosítás - úgy tűnik - olyan kérdéseket emelne alkotmányos szintre, amelyekkel kapcsolatban a bizottság korábban is megfogalmazott már aggályokat.

Az MTI úgy tudja, a bizottság elnöke a levélben rámutat, hogy a módosítás nemcsak a jogállamisággal kapcsolatban vet fel aggályokat, hanem uniós jogot is sérthet. A politikai hirdetések közzétételének tervezett korlátozása például az európai parlamenti választásokat is érinti, és ezen a ponton ellentétes lehet az uniós joggal.

Egy neve elhallgatását kérő forrás szerint Barroso emellett az átmeneti rendelkezéseknek azt az alaptörvénybe emelendő részét is kifogásolja, amely kimondja: ha valamilyen bíróság, a többi között például az Európai Bíróság döntéséből fakadóan Magyarországnak pénzbüntetést kell fizetnie, és erre a költségvetésben nincs elegendő elkülönített forrás, akkor ennek fedezésére külön "hozzájárulást", a bizottság értelmezése szerint adót lehet kivetni.

A bizottság elnöke a forrás szerint levelében azt kéri Orbán Viktortól, hogy a magyar és uniós hatóságok vitassák meg és tisztázzák a tervezett alkotmánymódosítás tartalmát annak érdekében, hogy kiküszöböljék az uniós joggal való esetleges ütközéseket és a politikai következményeket, amelyekkel ezek járhatnak.

A kormánypártok február 8-án nyújtották be a parlamentnek alkotmánymódosító javaslatukat, amely az Alkotmánybíróság által korábban megsemmisített átmeneti rendelkezések többségét beemelné az alaptörvénybe. Érvelésük szerint az Ab nem tartalmi véleményt mondott a szabályokról, hanem elfogadásuk módját kifogásolta.

_______________________________________________________

Alábbiakban közöljük az angol nyelvű levél szövegét, amelyet Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke juttatott el szombaton az MTI-hez.

José Manuel Barroso
President of the European Commission

Brussels

Budapest, 8th March, 2013


Dear Mr. President,

I refer to the telephone discussion we had today. I appreciate having the oppurtinity to give you personally information about the process and the content of the modification of the Fundamental Law in Hungary.
I should like to confirm the full commitment of the Hungarian Government and of the Parliament to the European norms and rules. I should like also to assure you that this commitment has been and is going to be reflected throughout the process of adopting the modifications to the Fundamental Law.
I am convinced that I can rely on your personal support ant the on the cooperation of the European Commission.

Yours faithfully,
Orbán Viktor

Olvasóink írták

 • 18. tucat 2013. március 09. 19:40
  „Correction: hypocrite, and not ´hipocrite´. Sorry.”
 • 17. tucat 2013. március 09. 19:33
  „This is an anty letter: "...support ant...". And grammatically is not correct, because e.g. undefined subjects must stand in plural, so the sentence sounds correctly this way: ´Support ants!´, or: "Do support ants!´. I don´t know, and I wish I would not be interested at all, what Orban is speaking about, but to tell the truth this already makes no difference for me. Shame on me to belong to this tribe, or what the hell it is. So sorry...
  Anyway, I mean in correct form, this is like a final prayer - and a fairy dream at the same time: "I am convinced that I can rely on your personal support, and on the cooperation of the European Commission". The only question that has remained: in what. And, finally, this is a hipocrite lie: "Yours faithfully"

  Tucat ant (I wish I could laugh at this...)”
 • 16. igazságkereső 2013. március 09. 17:29
  „José Manuel Barosso elnök úrnak illenék a legjobban tudnia azt, hogy milyen Portugáliát hagyott a háta mögött, amikor az Európai Unió elnökévé választották!Azt is tudja bizonyára,hogy mi a helyzet ma Portugáliában, az Ő hazájában, tehát miért is Magyarország van még mindig célkeresztben? Ugye értik miről szól a kérdés?!!”
 • 15. igazságkereső 2013. március 09. 17:18
  „#13. macs! Olvasd el a Magyar Hírlap 2013. március 7.-diki számában megjelent és Dr.Dávid László ügyvéd úr által jegyzett cikket, melynek címe: Devizahitelezés nem is létezett -Nem azt rögzítették a szerződésekben,mint amiben valójában a felek megegyeztek-Ezek színlelt megállapodások,így semmisek. Most már csak az is kérdés, hogy a közjegyzők miként foglalhatták okiratba ezeket a "devizahiteles" simliket, ráadásul 20-30-40 ezer forintért darabját?!!”
 • 14. gondolom 2013. március 09. 15:54
  „Barroso úr , higgye el hazudik Orbán és fog is.”
 • 13. macs 2013. március 09. 15:39
  „9. történész,
  ha a hitel sose látott devizát, akkor mivel magyarázod, hogy Matolcsy György parlamenti meghallgatásán, azt mondta, hogy a jegybanki tartalékokból forintosítaná a devizahiteleket?”
 • 12. X_Y 2013. március 09. 14:42
  „Maaargiiiit! Noormáális?

  Bár éppen mai hír hogy a Fidesz újra létrehozza a Munkásőrséget, csak most Pártőrség néven....”
 • 11. történész 2013. március 09. 14:26
  „10. Ebgondolat
  Orbán egyre jobban nem mond semmit.Sömmi emberei mondanak valamit ami pusztába kiáltott szó.A nagy baj az ,hogy ez az ember nem is tesz a népért semmit,csak a gazdagokért.A deviza csalást azért tűri el mert haveroknak kellenek a magán házak.”
 • 10. Ebgondolat 2013. március 09. 14:17
  „Egyszerűen szörnyű, hogy az alig egy éves, kőbe vésett alaptörvényt már negyedszer akarják módosítani. Ez kiválóan jelzi, hogy csak kókányolás folyik, az alaptörvény pedig nem több egy jogi szemétdombnál.
  Most persze majd megint jön, hogy a világ összeesküdött Abszurdisztán ellen az USA-tól Dániáig, az Amnesty International-tól az Európa Tanácsig.
  Holott semmi mást nem akarnak, minthogy a fülkeforradalmárok tiszteljék az emberi jogokat, a jogállamiságot, a demokráciát és az európai értékeket.
  Egyre nagyobb az esélye annak, hogy orbánisztán köré leeresztik a vasfüggönyt...”
 • 9. történész 2013. március 09. 14:09
  „Orbánnak nem lehet hinni.Szabadságharccal etetett bennünket, oszt szolgája lett a bankoknak.Mindenki tudja már ebben az országban,hogy szavazóit is átverték a pénz gerinctelen nemzetei fiai, mert röhögve egy deviza elszámolású nyomor rabszolga sorsba vitte Orbán néplét amit ő tűr békésen.Ezeik a hitelek sosem láttak devizát csak magyar vezéreink hős segítségével lerabolják a népüket. millió ft lakás hitelt vettek fel ismerőseim 5 éve ..rendesen fizettek.. ma hat millió a hitelük...és Orbán meg csak nevetgél..”
 • 8. kumisz 2013. március 09. 13:17
  „4."Tisztítószer"! Neked igen komoly mentális problémáid vannak.”
 • 7. balihoho 2013. március 09. 12:56
  „Majd még a végén, feloszlatják az AB t! Nem lesz rá szükség. Ha ezt nézzük, komoly bajok lesznek, és a bajokért aligha az "elmúltnyocévet" tehetjük majd felelőssé. Márpedig, ha az AB működését, az alaptörvény módosítással formálissá teszik, az egyenlő lesz, az Orbáni hatalom bebetonozásával. Azt pedig nem kell bizonygatni, hogy ez milyen jogállapotokat eredményez.”
 • 6. FanyarDárda 2013. március 09. 12:47
  „A (komcsi) fidesz alkotmányt meg kell változtatni, s evvel vége a (rendszrváltásak) parasztvakításnak! Utána becsukni az összes hazug (vörös) narancs tolvajt!”
 • 5. azigazitrebitsch 2013. március 09. 12:47
  „Korrekt az lenne,ha a Barosso levelét is nyilvánosságra hozták volna !

  (előbb-utóbb úgyis előkerül,kiteszi valaki a netre )”
 • 4. Cillit_bang 2013. március 09. 12:20
  „A komcsi alkotmányt meg kell változtatni, s evvel vége a rendszrváltásak! Utána becsukni az összes hazug vörös tolvajt!”
 • 3. joy 2013. március 09. 11:53
  „Alakul a kemény diktatúra, akár hogyan nyikorog a Világ.

  A savsztika mikor kerül a címerbe?”
 • 2. grafika88 2013. március 09. 11:17
  „Remélem Barosso nem hisz a sok hazugságnak ! ov. még szinte sohasem mondott igazat.Bár e népcsoport sajátossága.Hagyománya , Az Eu ban is látják a fiatalok tüntetéseit, itt Magyon is rengeteg külföldi tudosító van , akik tájékoztatják a világot ..a magyar valóságról ! nem ov. hazugságait hiszik el !”
 • 1. pirosmedence 2013. március 09. 10:38
  „Ezt a szemérmetlen füllentés: kettős beszéd - itthon ezt mondja, Barrosóval meg nem mer kekeckedni, gondolom, ott nem jön be a pökhendi, kioktató, arrogancia! Nagyon kisfiú lehetett, amikor Barrosó felhívta - ennek komoly súlya van, mert feltételezem, nem az kérdezte, hogy Viktorkám, oszt ma mit reggeliztél?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mariann-nál, 1-én: változik a magyar helyesírás

A szakma által várt nagy reform elmarad, apróságok mégis változnak a magyar helyesírásban. Tovább olvasom