Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Alkotmánymódosítás, választási szabályok és az új Ptk. elfogadása az OGY napirendjén

Utolsó teljes évét kezdi meg a jövő héten a 2010-ben megválasztott Országgyűlés.
A képviselőknek a tavaszi ülésszakon dönteniük kell az alaptörvény és a választási eljárási szabályok módosításáról. A parlament februárban véglegesítheti az új polgári törvénykönyvet, a földtörvény megszavazását viszont nyárra halasztják.

A hétfőn induló ülésszak első döntései közé tartozhat az 1959 óta hatályos, azóta több százszor módosított polgári kódexet felváltó új Ptk. elfogadása, miután a Ház decemberben döntött a módosító javaslatokról, és már csak a zárószavazás van hátra.

A képviselők a múlt év végén úgy határoztak, kiveszik a családjogi fejezetből az élettársi kapcsolat fogalmáról és az élettársak vagyoni viszonyairól szóló rendelkezéseket, így azok átkerültek a kötelmi jogi szabályok közé. Ugyanakkor az élettársi kapcsolatnak lesznek családjogi hatásai: az életközösség megszűnése esetén akkor követelhető tartás a korábbi élettárstól, ha a legalább egy évig fennálló kapcsolatból gyermek született. Hasonlóképpen az élettársi kapcsolat megszűnése után a bíróság a volt élettársat feljogosíthatja a közösen használt lakás további használatára, ha az élettársaknak van gyermekük.

Vékás Lajos, a polgári jogi kodifikációs főbizottság vezetője szerint a módosító indítványok alkotmányossági aggályokat vetnek fel. Az Alkotmánybíróság családjogi törvényről szóló határozatából az következik, hogy az élettársaknak biztosított jogokat minden élettársi kapcsolatban törvényileg biztosítani kell, ennek a követelménynek pedig nem felel meg a parlament által elfogadott változtatás - állapította meg az akadémikus.

A módosítást kezdeményező KDNP reakciója szerint viszont az indítványok elvi alapot teremtettek a család és a házasság értékeinek megőrzéséhez.

A parlament várhatóan az ülésszak elején tárgyal majd az Ab két, közelmúltbeli döntésének következményeiről. A testület tavaly decemberben formai hiányosságok miatt megsemmisítette az alaptörvény egyes átmeneti rendelkezéseit, mivel azok hosszabb távra szóló, általános szabályokat tartalmaztak, majd januárban alkotmányellenesnek ítélte a választási eljárási törvény több pontját, így a minden választóra kiterjedő regisztrációs kötelezettséget.

A Fidesz-KDNP várhatóan már pénteken beterjeszti az alaptörvény módosítására vonatkozó javaslatát, amelyet február-márciusban vitathat meg a Ház. Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető a képviselőcsoport gyulai tanácskozása után elmondta: azokat a kérdéseket, amelyekkel kapcsolatban az Alkotmánybíróság nem fogalmazott meg tartalmi kritikát, csak formai észrevételeket, újra a parlament elé terjesztik.

Gulyás Gergely, a Fidesz szakpolitikusa ugyanakkor a Népszabadságnak azt mondta: a kommunizmus bűneinek elítélése szerepelni fog a javaslatban, de az - a megsemmisített átmeneti rendelkezésekkel ellentétben - nem nevesíti majd, hogy az MSZP utódpártként osztozik az MSZMP által elkövetett bűnökért viselt felelősségben.

Véglegesnek tekinthető, hogy sem az alkotmányban, sem a választási eljárási törvényben nem kötik majd előzetes regisztrációhoz a magyarországi állandó lakóhellyel rendelkezők szavazati jogának gyakorlását.

A parlamentnek módosítania kell a kampányszabályokat is, miután az Ab megállapította: a véleménynyilvánítás és a sajtószabadság korlátozása, hogy a választási eljárási törvény kampányidőszakban csak a közszolgálati médiában engedné politikai reklámok közzétételét, a kereskedelmi televízióban és rádiókban nem.

A kormánypárti frakciók évadnyitó tanácskozásukon arról is döntöttek, hogy elhalasztják a földdel kapcsolatos törvények tárgyalását. A már a Ház előtt fekvő termőföldtörvény vitáját csak az agrárkamarai választások után folytatják, a mezőgazdasági üzemszabályokról és a termelésintegrációról szóló jogszabályokat pedig csak azt követően nyújtják be. Az érdekképviselet így beleszólhat a törvényalkotás folyamatába. A Fidesz-KDNP július 1-jéig akarja elfogadni a földdel kapcsolatos törvényeket.

A Ház tavasszal dönt arról is, hogy a dohánytermékeken kívül szeszes italt, energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőket és újságot is árulhassanak a trafikok, amelyek a változtatás nyomán július helyett már májusban megkezdhetik az árusítást.

Szintén a parlament előtt van már az a törvényjavaslat, amely a Magyar Művészeti Akadémiának adná a Műcsarnok tulajdonjogát.

A kabinet törvényalkotási tervében további 54 indítvány szerepel a tavaszi ülésszakra, köztük az elektronikus útdíjról, a meteorológiai tevékenység szabályozásáról, a fémkereskedelemről, a távszerencsejáték-szervezésről és a felnőttképzésről szóló jogszabály is. A kormány javaslatot készít a lakosság állampapír-állományának növelésére és az állami vagyongazdálkodás átalakítására is.

A kormány tervei között szerepel az is, hogy a Ház májussal megalkossa az önkormányzati választásokra és a népszavazásokra vonatkozó eljárási szabályokat.

Olvasóink írták

  • 3. Jozsoci 2013. február 08. 02:05
    „Mint a gatyájukat, úgy cserélgetik a saját maguk kreálta "alkotmányt" ezek a szemetek.”
  • 2. deszkás 2013. február 07. 16:56
    „Maj módosíttyuk aztán megen módosíttyuk.”
  • 1. igazságkereső 2013. február 07. 16:12
    „Bizony jó lenne OGY határozatba foglalni, hogy a pártok osztódással és új pártalapítással ne szaporodhassanak, mert a magyar lakosság nem bír eltartani évek óta bármit is felmutatni nem tudó pártocskákat! ( LMP kiszakadás, átnevezés, stb.) Szakadjanak, de a kizárólagosan a saját költségükre! Amit csinálnak az már az élősködés kategóriája!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljes káoszt okoznának a Pedagógus Demokratikus Szakszervezetének követelései

Az oktatási államtitkárság szerint a követelések elfogadása esetén káoszt és exlex állapotot… Tovább olvasom