Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Alkotmányozás - Elvetette a Ház a vármegye elnevezést

Az Országgyűlés döntése értelmében az új alkotmányban nem szerepel majd a vármegye elnevezés és a gyermekek utáni szavazati jog, a bírák szolgálati jogviszonya pedig az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltésével megszűnik.
A parlament hétfőn - 264 igen szavazattal, 2 nem ellenében, 38 tartózkodás mellett - fogadta el a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatához beérkezett, az úgynevezett támogatott sorban szereplő módosító indítványokat. Így kikerült a javaslatból az a kitétel, hogy az alaptörvény végén feltüntetik az igennel szavazó képviselők nevét. Bekerült ugyanakkor, hogy 15 tagúra bővül az Alkotmánybíróság, amely akkor kaphatja vissza költségvetési és adókérdésekben tavaly novemberben korlátozott hatáskörét, ha az államadósság mértéke a GDP 50 százaléka alá csökken.

A támogatott sor elfogadásával a kormány és a képviselők negyede mellett az alapvető jogok biztosa is kezdeményezhet utólagos normakontrollt az Alkotmánybíróságnál. Az ombudsman köteles lesz kinevezni helyettest a jövő nemzedékek érdekeinek és a kisebbségi jogok védelmére. Szerepel az elfogadott módosítások között az is, hogy Magyarország hivatalos pénzneme a forint, valamint hogy a termőföld és a vízkészlet mellett az erdők, illetve a honos növény- és állatfajok is a nemzet közös örökségét képezik, amelyek védelme az állam és mindenki kötelessége.

Alkotmányos joggá emelkedik az ön- és a tulajdonvédelemhez való jog, és bekerülhet az alaptörvénybe, hogy tényleges életfogytiglani büntetés csak szándékos, erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt szabható ki.

Elfogadták a képviselők azt az indítványt is, amely az alaptörvényben rögzíti, hogy a bírói szolgálati jogviszony alsó korhatára a 30. életév, a felső pedig az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése. (Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke hétfőn levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, vesse latba tekintélyét, hogy az Országgyűlés ne fogadja el a javaslatot, amely szerinte megalázó, szakmailag nem indokolható, hatályba lépése az ügyek tízezreinek átszignálásához, az állampolgárok és a gazdasági szervezetek jogvitáinak jelentős elhúzódásához, növekvő jogbizonytalansághoz vezet.)

A voksoláson az MSZP és az LMP képviselői - az alkotmány vitájához hasonlóan - nem vettek részt.

A frakciók több indítványról külön szavazást kértek. Így például arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökét hat évre nevezheti ki a köztársasági elnök, akinek feladata lesz az a jegybank alelnökeinek kinevezése is.

A képviselők 264 igen és 41 nem szavazat mellett fogadták el a fideszes Lázár János és a KDNP-s Harrach Péter módosító indítványát, amelyben kimondják, Magyarország területe megyékre, városokra és községekre tagozódik. Erről - így vármegye elnevezés használatának elvetéséről - a Fidesz kérésére külön szavazással döntött a Ház.

A Jobbik név szerinti szavazást kért arról a javaslatáról, amely a termőföld és az ivóvízkészlet kizárólagos magyar tulajdonban tartását kezdeményezte. (A voksolás közben a jobbikos Novák Előd úgy adta le szavazatát, hogy előtte azt mondta: "a hazaárulókkal szemben megvédem a magyar földet". A Fidesz frakcióvezetője, Lázár János ezt a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja nevében visszautasította.) Az indítványt a kormánypártok nem támogatták, ahogy más jobbikos indítványokat sem. Így a többi között azt sem, hogy bárki kérhessen alkotmánybírósági normakontrollt; hogy az új alkotmány hatálybalépéséhez ügydöntő országos népszavazás legyen szükséges; hogy újból legyen halálbüntetés; továbbá hogy mindenkinek joga van megismerni a rendszerváltás előtti állambiztonsági szolgálatok dokumentumait.

A Ház kormánypárti többsége egyetlen - a támogatott sorban is szereplő - ellenzéki módosító javaslatot fogadott el. Ezzel a független Ivády Gábor a Nemzeti hitvallásnak nevezett preambulumot pontosította. Szili Katalin független képviselő egyetlen indítványa sem került a Ház elé, mert azokat már az alkotmányügyi bizottságban elutasították a kormánypárti politikusok. Leszavazták Ivády Gábornak azt a korábban az alkotmányügyi bizottság által támogatott indítványát, hogy az állami zászló a címert is tartalmazza.

Az előterjesztők nevében mondott zárszavában Gulyás Gergely (Fidesz) úgy fogalmazott: ez az Országgyűlés minden eddigi Országgyűlés célkitűzését fogja most valóra váltani azzal, hogy egy új alaptörvényt fogad el. Az új alkotmánnyal érhetők el olyan lényeges politikai célok, mint a választójog reformjával a kisebb létszámú parlament létrehozása, az önkormányzati rendszer átállítása, az úgynevezett második és harmadik generációs állampolgári alapjogok alkotmányos bővítése, valamint a gazdasági alkotmányosság erősebb megalapozása - sorolta a kormánypárti politikus. Hozzátette, összességében megmarad a magyar közjogi hagyományoknak megfelelő parlamentáris demokrácia.

Az Országgyűlés jövő hétfőn fogadhatja el a Fidesz-KDNP alkotmányjavaslatát, amelyhez már csak zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújthatnak be a képviselők.

A Ház hétfőn döntött a jogalkotásról szóló törvény módosításáról is, lehetővé téve, hogy az új alaptörvény kihirdetésekor - az egyéb jogszabályokra vonatkozó számozástól eltérően - annak címét és napját is feltüntessék.

Olvasóink írták

 • 3. killust 2011. április 11. 19:57
  „Ezt még el kell mondani,
  bár nehéz a toll.
  A vérem jéghideg,
  Csak a szívem forr.
  Bármit láttam jártamban köztetek,
  Mindig egy a vég: loptok, vagy öltetek.
  Ennyire egyszerű, megérti akárki,
  Vedelni tudtok, meg fék nélkül zabálni.
  Azt hiszed bántalak, ki vagyok én ahhoz?
  Pont erről szólok, az átlag tovább lapoz.
  Hány éve élsz már ezen a Földön,
  Ahol a paradicsomra épül börtön?

  FankaDeli”
 • 2. szilléri 2011. április 11. 18:36
  „Gumicsont !”
 • 1. dodó 2011. április 11. 17:57
  „Az Országgyűlés leszavazta a országgyűlési képviselők visszahívhatóságának alaptörvényi szinten történő rögzítésére, a mentelmi jog eltörlésére politikusi álláshalmozás elleni tényleges fellépésre vonatkozó jobbikos javaslatokat.

  Bana Tibor jobbikos országgyűlési képviselő és társainak javaslatait egytől egyig leszavazta a parlament. A nemzeti radikális képviselők szerint a balatonőszödi beszéd kiszivárgása után a társadalom széles körében az a vélemény alakult ki, hogy az országgyűlési képviselők visszahívhatóságát valamilyen formában biztosítani kell. A visszahívhatósággal kapcsolatos javaslatra 39 igen és 266 nem szavazat érkezett. Ezt csak a jobbikos képviselők támogatták.
  Bana Tibor, Novák Előd és Gyüre Csaba javaslatában eltörölték volna a mentelmi jogot, hiszen szerintük az ma már csak visszaélésekre ad lehetőséget. A mentelmi jog eltörlését indítványozó javaslatukat 40 igen és 261 nem szavazat mellett utasították el. A Jobbik képviselőin kívül ezt egyedül Molnár Oszkár független képviselő támogatta.
  Bana Tibor és Novák Előd másik javaslatukkal már az alaptörvényben szabályozták volna az elharapódzott politikusi álláshalmozás miatt az összeférhetetlenség bizonyos pontjait. A politikusi álláshalmozás elleni tényleges fellépés jegyében benyújtott jobbikos módosító indítványt 41 képviselő támogatta, míg 263-an ellene szavaztak. Érdekes, hogy a jobbikosokon kívül Molnár Oszkár és Szili Katalin is igennek szavazott.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a rendvédelmi szakszervezetek demonstrációsorozata

A Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének (RKDSZ)tüntetésével kezdődött meg hétfőn a… Tovább olvasom