Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Alkotmányozás - Jobbik: ez csak egy alaptörvénynek látszó tárgy

Képviselői felszólalásokkal folytatódott szerdán délelőtt a Fidesz-KDNP, valamint a független Szili Katalin által benyújtott alkotmányjavaslatok együttes általános vitája az Országgyűlésben.
Jobbik: "ez csak egy alaptörvénynek látszó tárgy"

Dúró Dóra szerint a parlament előtt fekvő kormánypárti alkotmányjavaslat "bebetonozza a kommunistákat, nem állítja helyre a jogfolytonosságot, nem hozza közelebb a politikusokat az emberekhez, bizonytalanságban hagyja a határon túli magyarokat, nem számolja fel a politikusbűnözést és nem hoz szemléletváltást az alapjogok tekintetében sem". A jobbikos képviselő szerint ezért az új alkotmány nem lesz szerethető, pedig ez alapkövetelmény lenne és ez "nem alaptörvény, csak egy annak látszó tárgy."

Dúró Dóra szerint az alkotmányban sok a komolytalan vállalás, amelyet senkin nem lehet majd számon kérni. Az ellenzéki politikus példaként említette, hogy a szülők megválaszthatják gyermekük számára a megfelelő nevelést, de ehhez semmilyen állami kötelezettségvállalás nem párosul és az sem derül ki, hogy ki mondja meg mi a megfelelő és ki biztosítja annak elérhetőségét.

Fidesz: az alkotmány az építkezésről és a folyamatosságról szól

Fazekas Sándor fideszes képviselő, vidékfejlesztési miniszter felszólalásában elsősorban a vidék helyzetéről beszélt. Szerinte ugyanis a természeti erőforrások és a kultúra megőrzése mellett a vidéki települések fenntartása az egyik legfontosabb cél. A fideszes politikus hangsúlyozta: a magyar vidék az elmúlt évtizedben "több faluromboláson esett át", ezért éppen itt az ideje, hogy a magyar településhálózat alkotmányos védelmet kapjon.

Fazekas Sándor szerint nincs azon mit csodálkozni, hogy az MSZP nem vesz részt az új alkotmány vitában, hiszen a vidék tőlük csak "vasúti vonalak megszüntetését, iskolák bezárást és egész mezőgazdasági ágazatok tönkretételét kapta", a mostani alkotmányban pedig az építkezés és a folyamatosság kerül előtérbe, "ehhez pedig nekik nem sok közük van" - fogalmazott.

Szili Katalin továbbra is kitart a kétkamarás parlament mellett

Szili Katalin független képviselő a saját alkotmányjavaslata mellett érvelt a Fidesz-KDNP tervezetével szemben. A Szociális Unió elnöke reméli, hogy az általa beterjesztett javaslat néhány elemének átvételével elősegítik, hogy az új alkotmány valóban a nemzet alkotmánya legyen.

Szili Katalin a kormánypárti képviselők figyelmébe ajánlotta, hogy az alkotmányban szerepeljen: valós indok nélkül ne lehessen ebben a köztársaságban senkinek sem felmondani, illetve biztosítsák a sztrájkjogot is.

A volt házelnök kiemelte azt is, hogy előterjesztése alapján a köztársasági elnök személyét a nép választaná, nem pedig az Országgyűlés.

Leszögezte: továbbra is kitart a kétkamarás parlament visszaállítása mellett, amely szerinte nem lassítaná a törvényhozást. A kormánypárti érvekkel ellentétben Szili Katalin úgy véli, hogy a költségvetési tanács nem képes betölteni a felsőház feladatát. Sajnálom, ha elmulasztják a történelmi lehetőséget egy minőségi változás érdekében, pedig a társadalom ezt várja - fogalmazott.

KDNP: nincs alkotmányozási kényszer, de az alkalmat elszalasztani bűn

Varga László azt mondta: nem érti a Jobbikot, hiszen a magyarság az ellenzéki párt politikájának a központja, most mégsem ezeket hangsúlyozzák, hanem "a Fidesz-KDNP lejáratására használják az alkotmányozást". A kereszténydemokrata képviselő nem érti, hogy "az MSZP és LMP távolmaradásával miért veszi át a Jobbik a szerepüket". Mint hangsúlyozta, az alkotmány a keresztény, nemzeti értékeket hordozza, amelyeket a Jobbik képviselői is sokszor hangsúlyoztak.

A kormánypárti képviselő elmondta: lehet, hogy nincsen alkotmányozási kényszer, de alkalom van és ezt elmulasztani bűn.

Leszögezte: olyan alaptörvényt kell alkotni, amelyben ha valami morálisan bűn, akkor annak jogilag is bűnnek kell lennie és ez fordítva is igaz kell, hogy legyen.

Olvasóink írták

 • 6. Király75 2011. március 24. 08:59
  „A cím, és az eseményeket átgondolva, a Jobbik, az mszp, LMP
  hogy fog felesküdni az alkotmányra a következő választásokat követően.
  Mert ugye arra kell felesküdni.”
 • 5. novaklaszlo56 2011. március 24. 01:21
  „"...nincsen alkotmányozási kényszer, de alkalom van és ezt elmulasztani bűn." Ja. Kell ezt valakinek magyarázni? Remélem, nem!
  És ezt: "...ha valami morálisan bűn, akkor annak jogilag is bűnnek kell lennie..." Hát tényleg nem értitek, nem látjátok, mi folyik itt, mi történik veletek?! Ne akarjátok elhitetni velem, hogy nem láttok semmit! Úgyse hiszem el! Nem lehettek ennyire vakok! Az ég szerelmére!
  Késő van, semmi kedvem belefogni bármiféle analízisbe. Akinek van szeme a látásra, annak nem is kell magyarázat. Aki nem lát még most sem, az már örökre vak is marad... Különben is, nekem mindegy, ti tudjátok. De aztán egyetlen nyikkanást se halljak: TI AKARTÁTOK ÍGY! A bölcs (két harmados) többség. Azon azért csak gondolkodjatok el, hogy voltaképpen kiért teszitek mindezt! Helyesebb esetleg így feltenni a kérdést: KI ELLEN? Ha az utóbbi kérdésnek egy cseppnyi igazságtartalma van, akkor... Fejezzétek be a mondatot, ha akarjátok, és ahogy csak akarjátok!
  Szerencsétlen, csóró, önsorsrontó hazám!”
 • 4. Dema 2011. március 23. 16:12
  „Ki olvasta közületek a készülőt? Mert minden félét írogatnak az emberek mindenhol, és csak a pártok véleményét mondják tovább! Én kíváncsi lennék a TI véleményetekre. Nem máséra!”
 • 3. cyt 2011. március 23. 15:47
  „Szomorúan látom, hogy micsoda félreértések, eszmei tévelygések vannak a születő új alkotmányunk körül. Leginkább az döbbent meg, hogy vannak olyanok, akik KIZÁRÓLAG csak kritizálnak, bírálnak, de képtelenek egyetlen egy épkézláb javaslatra is. Sértettségükben önként kivonulnak -- kirekesztik magukat a munkából -- és kintről kiabálják azt, hogy a bent dolgozók pártalkotmányt csinálnak, diktatórikusak, stb. Minden elismerésem Szili Kataliné; ő valóban megmutatja azt, mit kell tennie annak,aki szeretne részt venni az alkotmányozásban, van is saját magának elképzelése a dolgokról, és van ereje és mersze is a saját táborának véleményét megfogalmazni és prezentálni. Szili Katalin egymaga több és különb az egész MSZP-nél vagy LMP-nél. A Jobbik is előállhatna egy koherens alkotmány tervezettel, mindjárt "igazabbnak" és "elfogadhatóbbnak" hatnának a kifogásaik és kritikáik. A jelen helyzetben azonban csak az látszik, hogy ebben az országban a politikai elit egy jókora szelete még éretlen és képzetlen az alkotmányozásra. Nagyon bízom abban, hogy mindazok, akik most ebben a helyzetben a parlamenti mandátumukhoz méltatlanul viselkednek, örök időre kiírják magukat a köznapi politikai életből, a választóik soha többet nem hatalmazzák fel őket arra, hogy a magyar parlamentben képviseljék őket.”
 • 2. jq 2011. március 23. 13:48
  „"Az alaptörvény 8. §-ának (4) bekezdése rendelkezik arról, hogy mely alapvető jogok gyakorlása
  nem függeszthető fel, és nem korlátozható még rendkívüli állapot, szükségállapot vagy
  veszélyhelyzet idején sem. A következő alapjogokat sorolja ebbe a körbe:
  .
  .
  .
  a szülők joga a gyermeküknek adandó nevelés megválasztására;"

  Forrás: Általános közigazgatási ismeretek c. tankönyv

  Jó reggelt Dórika, ez már az 1949 évi XX tv-ben is benne volt”
 • 1. deszkás 2011. március 23. 13:23
  „Dórácska! Megdumálták a komcsikok?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány gerinctelennek nevezte Orbánt

A volt miniszterelnök szerint Orbán Viktor falaz Schmitt Pál múltjának eltitkolásában. Tovább olvasom