Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Alkotmányozás: 15 tagúra emelné az Ab létszámát a Fidesz

A Fidesz-KDNP kezdeményezi, hogy a jövőben 11 helyett 15 tagja legyen az Alkotmánybíróságnak.
LMP: Orbán Viktor a diktatúra nyelvén szólalt meg

Az LMP véleménye szerint Orbán Viktor a diktatúra nyelvén szólalt meg akkor, amikor a napirend előtti felszólalásában az ellenzéki reakcióra válaszolva a demokratikus hatalomgyakorlás elvét szembeállította azzal, hogy mit gondolunk a jó életről - mondta hétfői, parlamenti sajtótájékoztatóján Schiffer András.

Az LMP frakcióvezetője szerint ugyanis egy demokráciában ez a kettő szorosan összefügg, mert elképzelésük szerint "egy demokrácia úgy néz ki, hogy különböző nézetű, hitvallású emberek beszélgetnek arról, hogy mit tartanak a jó életről".

A politikus hangot adott annak a véleményének, hogy aki alkotmányban akarja rögzíteni az adó és járulékpolitikát illetve a gazdaság és társadalompolitikai alapvető törvényeit, az a szavazókat megfosztja a választás lehetőségétől. "Orbán Viktor ezen az alkotmányon keresztül a magyar választókat meg akarja fosztani attól a lehetőségtől, hogy 2014-ben véleményt mondjanak arról, hogy nekik a szegényellenes, neokonzervatív, neoliberális gazdaság- és társadalompolitika kell-e vagy sem" - jelentette ki Schiffer András.

Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezetője reagál a miniszterelnök napirend előtti felszólalására az Országgyűlés plenáris ülésén. Fotó: MTI
Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezetője reagál a miniszterelnök napirend előtti felszólalására az Országgyűlés plenáris ülésén. Fotó: MTI

Úgy fogalmazott, hogy ha az alkotmányban rögzítik és kétharmados többséghez kötik az adó és járuléktörvényeket, akkor kivonják a következő kormány kezéből annak lehetőségét, hogy ezeket úgy rendezze át, ahogy arra a választóktól felhatalmazást kapott. Hozzátette, hogy eközben a "2020-as évekig bebetonozott emberek" bármikor megvétózhatják a következő kormány költségvetési tervét. Véleménye szerint ezek azt jelentik, hogy Magyarországon ma nem lesz ellensúlya a többségi hatalomnak, "2014-től pedig egyetlen ellensúlya lesz, ez pedig a Fidesz. Ezt utasítjuk el" - mondta a politikus.

Lázár: a kérdőívekre válaszolók egyértelmű irányt szabtak

A Fidesz frakcióvezetője szerint az alkotmányról szétküldött kérdőívekre válaszolók egyértelmű irányt szabtak, világos értékeket fogalmaztak meg, amelyek szerepeltetése kötelességük, ezért a szükséges módosító indítványokat benyújtják.

Lázár János hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt, a miniszterelnök felszólalására reagálva, azt mondta: a családi szavazati jog ma könnyen lehet, hogy kimarad az alkotmányból, de ennek kapcsán a következő öt-tíz év legfontosabb társadalmi vitája előtt állnak.

A kormánypárti politikus hozzátette: azoknak is kell, hogy joguk legyen Magyarországon, akik ebben az országban tisztességesen adót fizetnek és eltartanak mindenkit, aki egyébként nem tud munkát végezni.

Az aktív korú keresők érdekében át kell gondolni, hogyan tudják az ő érdekeiket védeni, hogy a választási kampányok ne silányuljanak a 13.havi nyugdíj kérdéséve, hanem szóljanak azokról és azoknak is, akik ezt az országot eltartják - hangsúlyozta.

Lázár János a Fidesz frakcióvezetője felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén, miután ellenzéki politikusok reagáltak a miniszterelnök felszólalására. Fotó: MTI
Lázár János a Fidesz frakcióvezetője felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén, miután ellenzéki politikusok reagáltak a miniszterelnök felszólalására. Fotó: MTI

Az életfogytiglani szabadságvesztés kapcsán világosnak nevezte az állásfoglalást, s felidézte, hogy a véleményt megfogalmazók közül több mint 825 ezren mondták azt, hogy a tényleges életfogytiglani intézményét be kell emelni az alkotmányba. Mi nem csak ezt fogjuk megtenni - folytatta - hanem szeretnénk, ha az önvédelemhez való jog és a tulajdon megvédésének joga is bekerülne az alaptörvénybe. Ez a büntetőpolitikának a három csapással együtt egy új irányt ad, amely első helyen a jogkövetőket tartja tiszteletben és azok érdekeit védi, s leszámol azzal a fogalommal, amely néhány éve megélhetési bűnözésként került be a közgondolkodásba. Lázár János leszögezte: megélhetési bűnözés nem létezhet ebben az országban.

A frakcióvezető arról, hogy a házelnök helyre utasította a bekiabáló kormánypárti képviselőket azt mondta, tiszteletben tartják amit mondott, csak hazugságok elhangzása közepette nehéz türelmet tanúsítani, az pedig felháborító, hogy egymillió választópolgár fontosnak tartotta az alkotmányozásban való részvételt, az LMP pedig nem tartja fontosnak, hogy parlamenti munkáját elvégezze, és parlamenti esküjének eleget tegyen. Szemben állnak azzal az egymillió emberrel, aki elmondta véleményét - mondta az ellenzéki párt képviselőihez fordulva.

Hozzátette: ez az egymillió sokkal több, mint ahányan az LMP-re szavaztak, érdemes lenne a véleményüket tiszteletben tartani. Felszólította az ellenzéki párt politikusait, jöjjenek vissza az alkotmányozásba, vegyenek rész a további vitákban, adják be módosító indítványaikat. Nem olyan lakossági fórumokat kell tartani, ahol három ember vesz részt, a törvényhozói munkára nem csak lehetőségük van, az kötelességük is - jegyezte meg.

Wittner Mária fideszes képviselő előző heti megjegyzésére reagálva azt mondta: az alkotmány a legnagyobb értékek között tartja nyilván a véleménynyilvánítás szabadságát, amit nem kívánnak semmilyen formában sem korlátozni.

A véleménynyilvánítás szabadságába a mi meggyőződésünk szerint Wittner Mária véleménye is beletartozik - hangsúlyozta a kormánypárti politikus annak kapcsán reagálva, hogy Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető azt tudakolta a kormányfőtől, hogy egyet ért-e a fideszes képviselő Horn Gyulát és Toller Lászlót érintő szavaival.

Orbán: a jogok mellett a kötelességek is

A válaszadók 91 százaléka ért egyet abban, hogy a megújuló Magyarországon az alapvető kötelességeink ugyanolyan fontosak, mint az alapvető jogaink, tehát azokat is deklarálni kell az alaptörvényben - mondta Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben.

A miniszterelnök a "Jelentés a nemzeti konzultációról" címmel, napirend előtt elmondott felszólalásában hozzátette: szintén több mint 90 százalékos egyetértés van arról, hogy a legfőbb közös értékeink számára, mint a család, a rend, az otthon, a munka és az egészség, kiemelt alkotmányos védelmet kell biztosítani.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszol a napirend előtti felszólalása után elhangzott reagálásokra az Országgyűlés plenáris ülésén. Fotó: MTI
Orbán Viktor miniszterelnök válaszol a napirend előtti felszólalása után elhangzott reagálásokra az Országgyűlés plenáris ülésén. Fotó: MTI

Ugyanekkora többség ért egyet abban, hogy a jövő nemzedékek iránt valamilyen formában alkotmányos kötelezettséget kell vállalni, vagyis alkotmányos garanciákat kell vállalni a jövő nemzedékek védelme érdekében - hangoztatta Orbán Viktor.

Lázár: több mint 40 kormánypárti módosító indítványt nyújtunk be

Várhatóan több mint 40 módosító indítványt nyújt be a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatához a két kormánypárti frakció vezetője.

Lázár János Fidesz-frakcióvezető hétfői sajtótájékoztatóján közölte, a nemzeti konzultáció eredményei alapján minimum négy változtatást kezdeményeznek majd: az alkotmány ne tartalmazzon rendelkezést a gyermekek utáni szavazati jogról, alkotmányos alapelvként szabályozzák a tényleges életfogytiglan intézményét; emellett javasolják, hogy az alkotmány szóljon a parlamenti bizottság előtti megjelenésről és a Kárpát-medencében őshonos fajok védelméről is.

Speciális szabály az alaptörvény kihirdetésére

Speciális szabály vonatkozik majd a jogalkotási törvényben az alkotmány kihirdetésére, miután az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának hétfői ülésén a kormányoldali többség támogatta a fideszes Gulyás Gergely erre vonatkozó indítványának tárgysorozatba vételét és általános vitára bocsátását.

A javaslat értelmében a jogalkotási törvény kiegészülne azzal, hogy az Országgyűlés által elfogadott "alaptörvény és az alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezések kihirdetés során történő megjelölése a címet és a kihirdetés napját foglalja magában".

Répássy Róbert, a közigazgatási tárca igazságügyért felelős államtitkára a testület előtt rámutatott: az előző kormány idején úgy módosították az úgynevezett jogszabály-szerkesztési rendeletet, hogy az alkotmányt és annak módosításait nem az elfogadott törvény számával kell kihirdetni, hanem a kihirdetés napjával kell megjelölni. Jelezte, hogy az elmúlt fél évben elfogadott minden alkotmány-módosítást így jelöltek meg.

Viszont a jogalkotási törvény nem tartalmazott speciális rendelkezést az alaptörvény kihirdetésére és megjelölésére, ezért indokolt ez a jogalkotási törvényi módosítás - tette hozzá a kormány képviselője.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. queenmargareth 2011. március 29. 18:09
  „És még annyi, kedves bánki, hogy köszönd az államnak, hogy kidobták a betegeket, nem dolgozhatnak és mindent tiltanak 26835 ft-ért, ezért nincs szolgálati idő, nincs nyugdíj levonás semmi, élni szeretnél így??????Igen?kívánom.
  napi több önéletrajz, hozzá kísérőlevél hozzá motivációs levél, referenciák, erkölcsi bizonyítvány és tedd ezt 6 hónapon keresztül, hogy aláznak le, hogy fintorognak, ha kiderítik beteg vagy és milyen ocsmány módon dobnak ki.........Őszintén kívánom.És, ha bekopogsz, hozod a 26835 ft-ot akkor te tartasz el, addig nem, oké?”
 • 24. queenmargareth 2011. március 29. 16:33
  „szóval szilléri helyett, már régóta gyanús. nos sajnálom, de a politikusokat ön tartja el. én pedig saját magam! ezt már írtam!!!ÖN SOHA NEM TARTOTT EL ENGEM: UTOLJÁRA ÉS SZÉPEN KÉREM, Fejezze be üldöztetésemet, most bánki.”
 • 23. bánki 2011. március 29. 06:23
  „Nem Én csak azt mondom, hogy az ossza az észt akinek pénzébe-adójába kerül, akit meg eltartok tegye össze a kis kacsóját !
  queenmargareth

  Mellesleg tök mindegy, hogy 15 vagy 35 AB tag lenne. Kérdés, mekkora a ,,pálya".

  Szerintem öt bőven elég lenne az AB tagokból.

  Ezek még arra is lusták, hogy kiköltözzenek Esztergomba a ,,városból". ( Budapest-Judapest)”
 • 22. queenmargareth 2011. március 28. 19:49
  „7. bánki 2011.03.28. 13:49
  az, hogy engem szapulsz és nem tudsz a cikkhez hozzászólni iszonyú értelmi zavarra mutat. Viszont, múltkor is megfigyeltem, ha férfi nevű kommentelő húz le téged a mélybe, elbújsz:)Gyávaság és mutogatás, hála a jó égnek még az óvodások is többet mutatnak fel.
  A DM-nek azért, mert állítólag tilos személyeskedni szintén őszinte gratulációm.”
 • 21. queenmargareth 2011. március 28. 19:45
  „gratulálok, minek szolgálati lakás, akik milliókat keresnek többmilliós nem létező állásból????????”
 • 20. titánia 2011. március 28. 18:39
  „Gyerekek!
  Csak remélni tudom, hogy Magyarországon napról napra többen és többen ébrednek rá, döbbennek rá a Fidesz és csatlós törpepártja nép- és emberellenes, mocskos módon diktatórikus, cinikusan hazug politikájára. Én a magam mikrokörnyezetében finoman, de határozottan felvilágosítom a zembereket a Fityisz aljas módszereire és a várható kimenetelre. Látható, hogy a korábban magukat Fityisz-hívőnek valló polgárok is napról napra egyre többen ábrándulnak ki Viki királyból és hűséges(??) csapatából. Ez a Való Világ...”
 • 19. Evelyn_26 2011. március 28. 18:39
  „A fidesz hülyébb, mint hittem. Az APEH+VPOP összevonása a NAV-ba három és félmilliárd forint többletköltséget jelent az országnak, a bevezetett 2 milliós bérplafon csak azokra vonatkozik akik eleve ennél kevesebbet kerestek, Viktorka szóvivője lazán 2 millió felett keres. Minek 15 tag az alkotmánybíróságba ha egyébként is elveszik a jogait és díszbohócok lesznek belőlük?”
 • 18. Satnya 2011. március 28. 18:05
  „Úgy látszik, kevés az AB-ben a fideszes, és javítani kell az arányokon, mert jelenleg még lehet jogszerű döntése is a tagoknak.”
 • 17. mirr-murr 2011. március 28. 17:32
  „Na, megszámolták. Négy rokonnak még nincs állása. (vagy felnőttek az orbán gyerekek?!)”
 • 16. dodó 2011. március 28. 17:29
  „Fidesz: Fontosnak tartjuk, hogy a 15 tag legalább 2/3-a +1 fő fideszes legyen.”
 • 15. juvefan 2011. március 28. 16:07
  „I.Viktor király!Majd ha nem működik jól,ráfoghatod a híveidre,hogy ezt ők akarták!
  Mert ehhez értesz,máshoz sem!”
 • 14. Mignon 2011. március 28. 16:06
  „Ugye, egymastol tanulni nem szegyen.
  Söt, idösebb ember letemre, meg egy joval fiatalabb embertöl sem szegyenlek tanulni.

  Ha valakit erdekel hogy az Alkotmanybirosag hol van, kik a birok, mi a feladata, itt mindent megtalal:

  www.bundesverfassungsgericht.de”
 • 13. Larsson 2011. március 28. 15:32
  „A köztisztviselők száma csökken is, de haveroknak kell a zsíros "meló"! ;)”
 • 12. Lakos 2011. március 28. 15:16
  „Az AB akár fel is oszolhatna tőlem. A nyugdíj ellopásáról még januárban kellett volna dönteniük, de még mindig nem foglalkoztak vele. Megvárják amíg ténylegesen lenyúlják az egész vagyont, és utána nyilvánítják alkotmányellenesnek.
  Kutyakomédia egy diktatúrában pff...”
 • 11. tuskóhopkins 2011. március 28. 15:09
  „aztán egy mozdulattal fölvásárolja a részvények többségét - klasszismegoldás.”
 • 10. frakk 2011. március 28. 14:05
  „"Meglepő terv - Mindenki csak az átlagbér után kaphat nyugdíjat Szlovákiában?
  2011. 3. 28. 12:58|Utolsó módosítás: 2011. 3. 28. 13:02|Gazdaság >> Gazdaságpolitika
  Meglepő szlovák nyugdíj-reform ötlettel állt elő a szlovák pénzügyminiszter. Ivan Miklos elképzelései szerint azok, akik átlagbér felett keresnek, azok sem kaphatnának az átlagos kereset után járó nyugdíjnál többet."
  Alkotmány sérül? ??”
 • 9. Lutetia 2011. március 28. 14:05
  „5. kispacni - Van egy kis különbség aközött, hogy korlátozzák, ki mindenki igényelhet normakontrollt az AB-tól, és aközött, hogy bizonyos törvények esetében totálisan kizárják az alkotmányos kontrollt. Ez utóbbi elvben és gyakorlatilag egyaránt megengedi például, hogy olyan adótörvényeket hozzanak, amelyek alkotmányellenesek.”
 • 8. Mathiasking 2011. március 28. 13:50
  „Ez a mese is arról szól, hogy a demokratikus intézményrendszert meg kell szüntetni illetve a kormány ellenőrzése és irányítása alá kell vonni. A másik pedig az, hogy az adminisztratív államigazgatásban dolgozók létszáma 1 év alatt 8-10%-kal nőtt. Miről beszél itt a Figyuszka, hogy csökkenteni kell? A pénzt, de nem a létszámot!

  A csalódás pártja és politikája. A FIDESZ támogatottsága is csökkent jelentősen. Erről miért nem beszél a média öles betűkkel?”
 • 7. bánki 2011. március 28. 13:49
  „,,4. queenmargareth 2011.03.28. 13:23
  arról volt szó, csökkentik a köztisztviselők, közalkalmazottak számát.Minek növelni? Kinek ígértek be még munkát???Ez a munkahelyteremtés???????Szemét, hazug, tetves banda"

  A pánikbeteg 35 éves rokkantnyugdíjas vasutasoknak ígérték, ha jól rémlik !”
 • 6. deszkás 2011. március 28. 13:47
  „Vezérem az lesz amit te akarsz.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágább lesz több gyógyszer

Áprilistól jelentősen drágul számos úgynevezett kombinációs készítmény, döntően vérnyomáscsökkentő,… Tovább olvasom