Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Alkotmányozás: Kövér szerint újjá kell építeni az országot!

A képviselők összesen több mint negyven órában szólalhatnak fel a Fidesz-KDNP, illetve a Szili Katalin által benyújtott javaslatok vitájában.

12:32 KDNP: az új korszak startköve az alkotmány

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint eljött az ideje annak, hogy egy új korszak kezdődjön, s ennek az új korszaknak a startköve lesz az alkotmány.

Harrach Péter a kisebbik kormánypárt vezérszónoka az új alaptörvény kedden kezdődött általános vitájában kiemelte: mindenkit meghívtak az alkotmányozás folyamatába, aki nem kíván részt venni benne, magát rekeszti ki. Ettől még az új alaptörvény minden magyar ember, a teljes nemzet alkotmánya lesz határon innen és túl - fogalmazott a kormánypárt frakcióvezetője.

Tarnai Richárd a párt másik vezérszónoka azt mondta: ez a dokumentum lesz az, amely meghatározza a következő évtizedek Magyarországát.

12:10 A Jobbik a Szent Korona tanon alapuló jogfolytonosságot állítaná helyre

Ha a Szent Korona-tanra épülő jogfolytonosságot helyreállítanák, a jobbikos képviselők örömmel vennének részt a vitákban és segítenének abban, hogy az alkotmányt négyötödös többséggel fogadják el - mondta a parlamentben az alaptörvény vitájában a Jobbik egyik vezérszónokaként felszólaló Vona Gábor.

A frakcióvezető kijelentette, hogy a kormánypártok viszont nem ezt akarják, mert egy pillanatig sem merült fel bennük, hogy "éljenek és ne visszaéljenek a történelmi lehetőséggel, amelyet nem megszereztek, csupán az ölükbe hullott".

Leszögezte, hogy ennek ellenére azért vesznek részt a vitában, mert felelősséggel tartoznak a szavazóiknak, a Szent Koronának, az őseiknek és a jövő magyarságának is.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b) és Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője beszélget az Országgyűlés plenáris ülésén, a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatának vitáján. MTI Fotó: Kollányi Péter
Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b) és Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője beszélget az Országgyűlés plenáris ülésén, a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatának vitáján.
MTI Fotó: Kollányi Péter

11:30 Lázár: az MSZP és az LMP történelmi hibát követ el

A Fidesz frakcióvezetője szerint az MSZP és az LMP képviselői történelmi hibát követnek el azzal, hogy nem vesznek részt az alkotmányozás folyamatában. Lázár János erről vezérszónoki felszólalásában beszélt a Fidesz-KDNP új alaptörvényre vonatkozó javaslatának általános vitájában kedden a parlamentben.

A kormánypárti politikus kiemelte: az ellenzéki kritikákkal ellentétben a mostani alkotmányozási folyamat formailag minden elvárásnak megfelel, ráadásul a jelenleg hatályos alkotmány rendelkezik úgy, hogy ideiglenesnek tekinti magát, ezért az új alaptörvény megalkotása a rendszerváltozás óta létező feladat.

Lázár János hangsúlyozta: az új alkotmány szövegében nincs semmi önkényes, illegitim, vagy bármi, ami ellentmond a demokrácia szabályainak.

A Fidesz frakcióvezetője megerősítette, hogy a nemzeti konzultáción beérkezett javaslatok alapján elkészített módosító indítványokat jövő hétfőn ismerteti Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben.

10:44 Szili: szociális jogokat, ökoszociális piacgazdaságot!

Szili Katalin szerint a magyar alkotmányos rend régi hiányossága volt, hogy nem tartalmazta kellő súllyal a szociális jogokat, köztük a munkához, a lakhatáshoz való jogot, és egyáltalán nem szerepelt benne a magyar természeti kincsek - így például a vízkészletek, termőföldek - védelmének kötelezettsége.

A független országgyűlési képviselő, a Szociális Unió elnöke ezt az általa benyújtott alkotmányjavaslat expozéjában mondta kedden az Országgyűlésben.

A politikus hangsúlyozta: az általuk vizionált új közjogi struktúra legfőbb célja a profitmaximalizálásra összpontosító piacgazdaság szociális és ökológiai korlátok közé szorítása. Ez egyben garantálná a jövő generációk egészséges környezethez való jogát is - tette hozzá Szili Katalin.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter beszélget az Országgyűlés plenáris ülésén. MTI Fotó: Kollányi Péter
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter beszélget az Országgyűlés plenáris ülésén.
MTI Fotó: Kollányi Péter

10:36 Szili Katalin szerint az új alkotmány csak akkor lesz képes betölteni a szerepét, a nemzet alaptörvénye lenni, ha széles társadalmi támogatottságon nyugszik, és nem szűk elit magánügye csupán.

A volt házelnök, független képviselő az általa benyújtott alaptörvény-tervezet keddi parlamenti expozéjában kiemelte, hogy a javaslat értelmében az új alkotmány hatályba lépésének feltétele ügydöntő népszavazás lenne.

A tervezet célja, hogy növelje a társadalom tagjainak biztonságát, erősítse a demokratikus berendezkedésbe vetett hitet - mondta, és érvelt a kétkamarás parlament mellett, amely szerinte a konszenzuális demokrácia felé közelítené a konfliktusos magyar közéletet.

Reményét fejezte ki, hogy a kormánypártok nyitottak a vitára, és figyelembe veszik az általa vezetett Szociális Unió alkotmánytervezetének téziseit.

10:16 Nem fogadhatunk el semmiféle antidemokratikus ultimátumot, diktátumot, zsarolási szándékot - jelentette ki a házelnök az MSZP és az LMP alkotmányozástól való távolmaradásával kapcsolatban a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatának keddi parlamenti expozéjában.

Kövér László azt mondta: "nem fogadhatjuk el a teljes körű konszenzus megteremtésére vonatkozó hangzatos igényeket sem, amely valójában a választók által érdemi befolyásoló erővel fel nem ruházott kisebbség diktátuma, amely szerint csak az a megoldás lehet demokratikus, melyet ők annak fogadnak el".

Véleménye szerint "az úgynevezett baloldal" célja most sem más, mint az, hogy ha nem ők határozhatják meg, mi legyen Magyarország jövendő alaptörvényében, akkor azt ne tehesse senki. "S ha már ezt egyharmadnál kevesebb mandátumuk miatt nem érhetik el, akkor legalább annyi erkölcsi és politikai kárt okozzanak ebben a folyamatban, amennyit csak tudnak" - értékelte az MSZP és az LMP magatartását a parlament elnöke, aki szerint azoknak, akik "az Országgyűlést a modern média csatornáira bármikor lecserélhető, elavult színpadnak" tekintik, vissza kellene adniuk a mandátumukat.

10:12 Érvénytelennek nevezte az 1949-es alkotmányt Kövér László, az Országgyűlés fideszes elnöke az új alaptörvény kedden megkezdődött parlamenti vitáját megnyitó felszólalásában.

A politikus - akinek e kijelentését taps fogadta - kitért arra, hogy a nemzeti hitvallást megállapítja: tiszteletben tartjuk történeti alkotmányunk vívmányait és a Szent Koronát, amely megtestesíti Magyarország alkotmányos állami folytonosságát és a nemzet egységét; nem ismerjük el történeti alkotmányunk idegen megszállások miatt bekövetkezett felfüggesztését, illetve az 1949. évi kommunista alkotmány jogfolytonosságát, amely egy zsarnoki uralom alapja volt, ezért kinyilvánítjuk annak érvénytelenségét.

Mint mondta, a Fidesz-KDNP-s javaslat szerint az alaptörvény Magyarország jogrendszerének alapja, az és a jogszabályok mindenkire nézve kötelezőek.

Szili Katalin független képviselő felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén, a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatának vitáján. MTI Fotó: Kollányi Péter
Szili Katalin független képviselő felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén, a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatának vitáján.
MTI Fotó: Kollányi Péter

9:59 Az Országgyűlés elnöke szerint gyakorlatilag újjá kell építeni Magyarországot: tabuk és mismásolás nélkül, de higgadtan és tárgyilagosan felül kell vizsgálni mindazt, ami a rendszerváltoztatás kezdete óta jött létre, illetve amit az azt megelőző korszakból hoztak magukkal.

A fideszes Kövér László kedden a parlamentben, a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatának expozéjában azt mondta: "arra a hazugságra épült az úgynevezett rendszerváltozás rendszere, hogy lehet tisztességes, valódi kiegyezésnek számító kompromisszumot kötni olyanokkal, akik másokkal mindig is csak az erő nyelvén tudtak beszélni, akik magukat a történelem kiválasztottjainak hirdették, de akik nem hittek soha semmiben, ellenben készek voltak bármikor bárkit elárulni, akik mindig is megvetettek minden értéket".

"Tévedésünkért vagy jóhiszeműen vállalt hazugságainkért keserves árat kellett fizetnünk: nemcsak gazdasági és szociális válság sújtja ma hazánkat, de működőképesnek hitt alkotmányos rendszerünk is szinte csődöt mondott" - fogalmazott a házelnök.

Korábban írtuk:

Kövér László és a független Szili Katalin expozéjával, illetve a frakciók vezérszónoki felszólalásaival kezdődhet meg ma az alkotmányjavaslatok több mint negyven órásra tervezett összevont általános vitája.

Az Országgyűlés fideszes elnöke a kormánypártok által benyújtott, Magyarország Alkotmánya címet viselő törvényjavaslatot ismerteti hatvan percben. A Lázár János Fidesz-frakcióvezető által húsvéti alkotmányként aposztrofált előterjesztés a Nemzeti hitvallás című fejezettel kezdődik és egyebek mellett rögzíti, hogy "hazánk neve Magyarország".

Szili Katalin, a Szociális Unió elnöke az általa, a Magyar Köztársaság Alkotmánya néven benyújtott 18 fejezetes javaslatról számolhat be fél órában. A volt szocialista politikus előterjesztésében az államformát parlamentáris köztársaságként, a gazdasági berendezkedést pedig ökoszociális piacgazdaságként kívánja meghatározni.

A keddi ülésnap ezt követően a képviselőcsoportok egyenként 40 perces időkerettel meghatározott vezérszónoki felszólalásaival érhet véget.

A Házbizottság döntése értelmében a kormánypártok és az ellenzék péntekig egyaránt 20-20 órában fejthetik ki véleményeiket, ám az MSZP és az LMP korábban jelezte, hogy nem vesznek részt az alkotmányozás folyamatában.

A Ház az új alkotmány április 18-ra tervezett elfogadásáig nem tárgyal más előterjesztéseket, a végleges alkotmányjavaslat elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges. Az államfő várhatóan április 25-én írja alá a szöveget ünnepélyes keretek között.

A Magyar Televízió a két javaslat teljes összevont általános vitáját közvetíti.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. Tapasztalt 2011. március 23. 01:27
  „az én országomat ne a köteles kövér és bandála épitse át és főleg ne így!!”
 • 61. TC 2011. március 22. 22:43
  „visszaküldtem ezt a förmedvényt pár jótanáccsal hova tegye a kedves kormány az egész művét...
  Ezt is köszönjük 2/3 köszi”
 • 60. Rozsdás 2011. március 22. 22:24
  „A feudális maradványok mellőzése is ildomos lenne az új alkotmányban!!
  Királyi jogokat gyakorolnak a nép felett. (vadászat, természeti kincsek... stb.)
  Azért ez még 100-év mulva sem lesz Amerika!!”
 • 59. frakk 2011. március 22. 22:07
  „60 1et értek, és megxek aludni, ne rosszalkodjatok”
 • 58. Egyolvasó 2011. március 22. 21:52
  „Tisztelt Kormánypárt, Ellenzék, Liberálisok! (fidesz, mszp, lmp, jobbik,függetlenek!)

  A családtagjaikon, és azon ismerőseiken kívül, úgy gondolom szót emelhetek az össze többi magyarországon élő ember nevében, szeretnénk ha többet a közös pénzekből (államkasszából) amit a dolgozó szegények tesznek be havonta nem vennének ki párt finanszírozásuk céljára. Ha a pártjuknak szüksége van a fenntartáshoz anyagiakra akkor azt a saját tagjaiktól szedjék be tagdíj gyanánt, ha tudnak annyi tagdíjat befizetni, hogy a párt fenn tudjon maradni tovább élvezhetik annak minden előnyét, ha nem akkor fel kell, hogy oszoljanak, vagy csinálják társadalmi munkában. Azt hiszem elég volt a fölösleges pénzkidobásokból, önökkel ellentétben én ha tagja vagyok egy civil szervezetnek akkor a többi taggal együtt tagdíjat fizetünk és abból gazdálkodunk. Elég legyen már az ingyen élésből, vagy ha kevesebből nem tudják megoldani engedjenek oda olyan embereket akik megoldják.”
 • 57. Rozsdás 2011. március 22. 21:07
  „A kérdő ívben szereplő 12+1 pont kicsit másképpen megfogalmazva!!

  "1. Egyesek szerint az alkotmánynak a magyar államot minden kárpát-medencei magyar államaként kell meghatároznia, minden, magát magyar nemzetiségűnek valló, magyarul tudó személynek biztosítania kell a magyar állampolgárságot és a választójogot a magyarországi választásokon. Mások szerint a Magyar Köztársaság az életvitelszerűen a magyar határok között élők állama, honosítani azt lehet, aki letelepedik Magyarországon, és választójoga is csak annak lehet, aki életvitelszerűen itt él. Ön mit gondol?

  2. Egyesek szerint az alkotmány úgy határozza meg az állami zászlót, hogy abban szerepel a koronás címer, míg mások szerint maradjon az 1848 óta hagyományos piros-fehér-zöld trikolór, címer nélkül. Ön mit gondol?

  3. Egyesek szerint az alkotmány mondja ki, hogy az alapvető jogok köztelezettségekkel és felelősséggel járnak. Mások szerint azok mindenkit veleszületett jogként illetnek meg. Ön mit gondol?

  4. Egyesek szerint az alapvető jogok az erkölcsök védelmére vagy a közbiztonságra hivatkozva is korlátozhatók, mások szerint ilyen tágan megfogalmazott szempontok alapján nem korlátozhatók az alapvető jogok. Ön mit gondol?

  5. Egyesek szerint az a helyes, ha az alkotmány az államot a férfi és nő házasságán alapuló család védelmére kötelezi, mások szerint általában a család védelméről helyes beszélni. (Ami kiterjed csonka családokra és élettársi kapcsolatokra is.) Ön mit gondol?

  6. Egyesek szerint az alkotmánynak a fogantatástól kezdve kell biztosítania az emberi élet sérthetetlenségként értelmezett védelmét (vagyis abortuszra nincs lehetőség). Mások szerint az emberi élet sérthetetlensége a születéstől mondható ki, miközben az államnak kötelezettsége a magzati élet védelme is, de ez nem olyan abszolút, mint a megszületett emberé. (Tehát van korlátozott lehetőség az abortuszra.) Ön mit gondol?

  7. Egyesek szerint az új alkotmányban nem kell kimondani, hogy az egyházak az államtól szétválasztva működnek, hanem elegendő, ha az alkotmány az egyházak önálló működéséről beszél. Mások szerint viszont meg kell tartani az alkotmányban állam és egyház elválasztását, hogy fennmaradjon az állam semlegessége, ne kerülhessen egyházi befolyás alá, s például mindenki járathassa a gyerekét világnézetileg semleges iskolába. Ön mit gondol?

  8. Egyesek szerint az új alkotmány adjon jogot a köztársasági elnöknek az Országgyűlés feloszlatására, ha - megítélése szerint - ,,az súlyos bizalomvesztés okából előállott alkotmányossági politikai válság feloldását szolgálja". Mások szerint a köztársasági elnöknek a jövőben sem legyen ilyen, tágan meghatározott jogosítványa. Ön mit gondol?

  9. Egyesek szerint az új alkotmány ne kösse össze a bizalmatlansági indítványt új miniszterelnök megjelölésével. Mások szerint maradjon meg ez a szabály, hogy továbbra is stabil maradjon a kormányzás. Ön mit gondol?

  10. Egyesek szerint a jövőben csak azok fordulhassanak az Alkotmánybírósághoz, akiket az adott törvény érdekeikben sért, mások szerint továbbra is fordulhasson az Alkotmánybírósághoz bárki, mert ez az alkotmányvédelem jól bevált garanciája. Ön mit gondol?

  11. Egyesek szerint az alkotmány ne mondja ki, hogy az Alkotmánybíróság az alkotmányellenes törvényt megsemmisítheti. Mások szerint az alkotmánynak ki kell mondania ezt a lehetőséget, hogy ne szüntethessék meg későbbi törvénnyel. Ön mit gondol?

  12. Egyesek szerint az alkotmánynak kell kimondania, hogy az alkotmány egészéről vagy annak módosításáról ne lehessen népszavazást tartani. (Ez azt is kizárja, hogy az új alkotmányról népszavazást tartsanak.)

  12+1 Mások szerint ez alkotmánybírósági értelmezés, amely csak az alkotmány módosítására vonatkozik, és nem kell bekerülnie az alkotmányba. (Legyen tehát alkotmányos lehetőség az új alkotmány egészének népszavazási megerősítésére vagy elutasítására.) Ön mit gondol?"”
 • 56. scott1 2011. március 22. 20:59
  „Akkor a te gondolatmenetedet követve ati törvényeitek nem ismerik csak a vöröset és a barnát? Akkor te egy nem demokratikus országban laksz? De Erdeinek nem tilos szobrot állítani ugye? Akkor te lehetnél az, aki igaz német demokrataként Németországba követelhetné, hogy életnagyságú szobrot állítson neki a német állam Berlinbe. A jelmondata az volt "A svábok egy batyuval jöttek, egy batyuval menjenek" ezt ne felejtsétek ráírni a talapzatra...”
 • 55. keiner 2011. március 22. 20:44
  „54. scott1, ezzen felesleges vitatkozni, nálunk németbe egyszerüen tilos egy volt-osztrák festönek szobrot álitani.
  Ez törvény.”
 • 54. scott1 2011. március 22. 20:44
  „keiner!
  Amúgy nem válaszoltál a kérdésemre sem, te aki annyira tudja kinek mi keresni valója van valahol, német honfitársaidnak mi keresni valója volt a gulágon? És gondolom holnap majd el is meséled német barátaidnak :))) hogy az "antidemokratikus" magyarok olyan apróságon háborognak, hogy a rákosi éra volt belügyminiszterének - aki kitelepítette és a gulágra küldette a magyarországi németek nagy részét a kollektív bűnösség elve alapján - szobrot állítottak azok, akik munkájában persze sosem találsz semmi kivetni valót :)”
 • 53. keiner 2011. március 22. 20:42
  „53. achilleus, azért, mert néha van dolgom magyarokkal kénytelen vagyok informálni magamat. Mert mit valaszoljak egy volt-magyarnak, aki azt mondja nekem, hogy azért, ami most megy, letagadja, hogy valamikor magyar volt?”
 • 52. scott1 2011. március 22. 20:24
  „Értem! Szóval te azért nem látsz ebben semmi kivetnivalót mert te csak a demokratikus dolgokkal foglalkozol :) Tehát téged nem érdekelne az se ha Hitlernek szobrot állítanának mert te csak a demokráciát ismered :))) És valahonnan azt gondolod, hogy csak azok háborodnának fel rajta akik állítólag csak a vöröset és a barnát látják? Na ne viccelj :)))”
 • 51. achilleus 2011. március 22. 20:22
  „52. keiner 2011.03.22. 20:13
  Őszintén szólva, nehezen értem, hogy Te minek ütöd bele az orrod egy másik ország alkotmányozási folyamatába, mert hogy a magyaroknak megvan a maga véleménye, az érthető, még a félelmeiket is megértem, de Te azért egy kissé kibic vagy, na akkor egy kis ellenvéleményecskeféle:
  "(...) Az ellenzék arra az ürügyre hivatkozva vonult ki az alkotmányozás folyamatából, miszerint legelemibb feltételeiket sem fogadták el a kormánypártok, így pedig színjáték az egész, mert az ő javaslataikat úgyis semmibe veszik. Nos, azok a bizonyos elemi feltételek azok voltak, hogy az új alkotmány lehetőleg soha ne léphessen hatályba, de ha mégis, akkor is csak a minél távolabbi jövőben. Egymás után két parlament fogadja el, négyötödös többséggel, de az sem baj, ha népszavazást is tartanak közben, az meg egyenesen üdvös lenne, ha Martin Schulz meg Cohn-Bendit is áldását adná rá. Ilyen és hasonló alapfeltételek után vajon milyen javaslatokkal állnának elő az MSZP és az LMP hivatásos népboldogítói? Nem nehéz belátni, ha ők is részt vennének az előkészítésben, soha nem lenne új alkotmányunk, s nem csak az alapfeltételek miatt. Joggal feltételezhető, hogy a balliberális oldal politikai hitvallásának és gyakorlatának megfelelően elsősorban bomlasztással, akadályozással, obstrukcióval foglalkozna, ahhoz képest ez a bojkott kifejezetten konstruktív hozzáállás. (Magyar Nemzet, 2011. március 22.)"”
 • 50. keiner 2011. március 22. 20:13
  „49. scott1, sajnálom, úgy nészki csak vörös és barnat ismered, peddig van közben valami, a demokraciá!”
 • 49. titánia 2011. március 22. 20:12
  „Az egész alkotmányozási folyamat szégyenteljes és minden valamirevaló demokráciában illegitimnek tekinthetik (nyugodjatok meg, Nyugaton annak is tekintik), hiszen senkinek nem kíváncsiak OV-ék a véleményére. A Nemzeti Átverés Kormánya miért pont ezekkel a kérdőívekkel ne verné át az ostobának hitt magyarokat? Már rég megvan ennek az összesen kb. 4-500 ( a csinovnyikokkal együtt) hatalmon lévőnek a végleges változata.
  Szégyen, hogy 10 millió magyar ember sorsát hosszú időre befolyásolja - teljesen a saját szája íze szerint, a másként gondolkodók véleményének érdemi megkérdezése nélkül - ez a Narancsszállítmányozási vállalat.
  S azt hiszem, magát a mai Parlamentet minősíti, hogy egy "kötelező", köpönyegforgató volt MSZMP-s az elnöke...”
 • 48. Rozsdás 2011. március 22. 19:56
  „Teljessen megnyugodnék ha ez is benne lenne

  "Preambulum

  Mi, a magyar nemzet tagjai, kinyilvánítjuk az alábbiakat:

  Büszkék vagyunk arra, hogy ezer évvel ezelőtt a Magyar Állam megszilárdult és Európa részévé vált.

  Büszkék vagyunk országunk megmaradásáért, szabadságáért és függetlenségéért küzdő őseinkre.

  Büszkék vagyunk a magyar emberek nagyszerű szellemi teljesítményeire.

  Büszkék vagyunk arra, hogy népünk évszázadokon át harcokban ellenségeivel szemben védte Európát is, és tehetségével, szorgalmával gyarapította annak közös értékeit.

  Becsüljük országunk különböző vallási hagyományait.

  Ígérjük, hogy megőrizzük az elmúlt évszázad viharaiban részekre szakadt nemzetünk szellemi és lelki egységét.

  Vállaljuk, hogy örökségünket, a magyar kultúrát, nyelvünket, országunk ember alkotta és természet adta értékeit, ápoljuk és megóvjuk. Felelősséget viselünk utódainkért, ezért anyagi, szellemi és természeti erőforrásaink gondos felhasználásával védelmezzük az utánunk jövők életfeltételeit.

  Tiszteljük más népek szabadságát és kultúráját, együttműködésre törekszünk a világ minden nemzetével.

  Valljuk, hogy az emberi lét alapja az emberi méltóság.

  Valljuk, hogy az egyéni szabadság csak másokkal együttműködve bontakozhat ki.

  Valljuk, hogy a közösség erejének és minden ember becsületének alapja a munka, az emberi szellem teljesítménye.

  Valljuk az elesettek, és a szegények megsegítésének parancsát.

  Valljuk, hogy a polgárnak és az államnak közös célja a békesség, a biztonság, a rend, az igazság, a szabadság kiteljesítése.

  Valljuk, hogy valódi népuralom csak ott van, ahol az állam szolgálja polgárait, ügyeiket méltányosan, visszaélés és részrehajlás nélkül intézi.

  Bízunk a közösen alakított jövőben, a fiatal nemzedékek elhivatottságában. Meggyőződésünk, hogy gyermekeink és unokáink tehetségükkel, kitartásukkal és lelki erejükkel ismét naggyá teszik Magyarországot. "

  ***”
 • 47. scott1 2011. március 22. 19:44
  „Te keiner!
  A megye egyik balos vezetésű városában mostanában állítottak annak a volt kommunistának szobrot, aki kijárta azt, hogy Magyarországon is lehessen érvényesíteni a kollektív bűnösség elvét a németekkel szemben és semmi keresni valótok nincs itt. Majd megszervezte több mint 160000 német kitelepítését (kisemmizését) és 60000 ember gulágra küldését marhavagonokba, szerinted szerencsétleneknek volt keresnivalójuk ott?”
 • 46. Larsson 2011. március 22. 19:38
  „Nem hogy 1 millió, de 100e ember se küldte vissza a kérdőívet, amikor a 800e-s számmal jöttek a lakosság zöme még se kapta a tűzrevaló borítékot! ;)”
 • 45. kalkutta 2011. március 22. 19:28
  „Lacikánk!
  Mi tennénk csak éppen most ti akadályoztok bennünket. Sőt, mi szét sem vertük, el sem adtuk saját zsebre és szét sem loptuk. Nem csoda, hogy semmink sincs. No, annyit is érünk. Hogy mennyit? Csak kérdezd meg elvbarátod és harcostársad a Janikát.”
 • 44. keiner 2011. március 22. 19:08
  „Mi németek sem szálunk be, mégis Merkel ott volt, de neki keresni valoja volt ott.”
 • 43. keiner 2011. március 22. 19:05
  „Na hát!
  http://nol.hu/archivum/orban__semmi_keresnivalom_nem_lett_volna_a_csucson
  Igaza van.”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószert találtak egy rendőrautóban

Kábítószert találtak a XXII. kerületi rendőrkapitányság egyik szolgálati autójának vízelvezető… Tovább olvasom