Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Alkotmányügyi bizottság: igen Lázár indítványaira

Támogatta Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítására vonatkozó képviselői önálló indítványait az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága keddi ülésén.

A testület 19 kormánypárti igen és 6 ellenzéki nem szavazattal találta általános vitára alkalmasnak a javaslatokat, amelyeket tárgysorozatba is vettek.

Lázár János úgy módosítaná az alkotmányt és az Alkotmánybíróságról szóló törvényt, hogy rögzítené: nincs helye alkotmánybírósági felülvizsgálatnak olyan törvény tartalmáról, amely országos népszavazással sem változtatható meg.

Előterjesztőként a bizottság ülésén elmondta, a Fidesz ígéretet tett arra tavasszal, hogy ha megnyerik a választásokat, akkor a jó erkölcsbe ütköző és a társadalom igazságérzetét jelentős mértékben sértő végkielégítéseket visszaszerzi az állam. A választási ígéretek betartása alapvető fontosságú, azért jogszerű és alkotmányos keretek között mindent meg kell tenni - fűzte hozzá.

Lázár János közölte: a most hatályos alkotmány nem teszi lehetővé az Alkotmánybíróság álláspontja szerint, hogy ezt a kérdést megoldják, ezért tett javaslatot az alkotmány, illetve az Alkotmánybíróság hatáskörének a módosítására.

Schiffer András (LMP) arra kérte Lázár Jánost, hogy fontolja meg a javaslatok visszavonását; mint mondta, a BKV-s végkielégítések a Fidesz javaslatai alapján nem "húzhatók vissza". "Szilágyiné Szalai Eleonóra (a BKV volt humánpolitikai igazgatója) röhög a markába, miközben önök megsarcolnak olyan közalkalmazottakat, akik a törvény szavában bízva kívánták sok-sok év munkája után felvenni a végkielégítésüket" - fogalmazott.

Schiffer András, a Lehet Más a Politika frakcióvezetője (b) egy I Love AB feliratú pólót ad át Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének az Országgyűlés plenáris ülése előtt. MTI Fotó: Kovács Attila

Schiffer András, a Lehet Más a Politika frakcióvezetője egy I Love AB feliratú pólót ad át Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének az Országgyűlés plenáris ülése előtt.
MTI Fotó: Kovács Attila


Mint mondta, partnerek abban, hogy "nyissák meg a munkajogi szabályokat a jó erkölcs polgári jogi kategóriája előtt", hogy vissza lehessen perelni három éven belül azokat a pénzeket, amelyeket tisztességtelen megállapodások alapján fizettek ki. (Schiffer András erre vonatkozóan módosító indítványt is benyújtott.)

Schiffer András szerint az Alkotmánybíróság hatáskörét nem a 98 százalékos különadó miatt akarják módosítani, hanem azért, mert a kormány "úgy nyúlt bele a magán-nyugdíjpénztári rendszerbe, hogy a múlt héten elfogadott törvények valószínűleg nem állják ki az alkotmányosság próbáját".

"Önök egyszerűen szétverik a jogállamot" - jelentette ki az LMP frakcióvezetője.

Ipkovich György (MSZP) az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítését "példátlannak, a demokráciával ellentétesnek, és a jogállam lebontásának egyik első lépéseként" értékelte.

Lázár János a tárgyalt javaslatokat azt követően nyújtotta be, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót.

Korábban írtuk:

Ma kezdődik annak a három törvényjavaslatnak a parlamenti tárgyalása, amelyet Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője nyújtott be a Háznak azt követően, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót. Az Országgyűlés szavaz a médiaalkotmányról is.

Lázár János az alkotmányt, az Alkotmánybíróságról szóló törvényt, valamint a júliusban elfogadott gazdasági és pénzügyi tárgyú törvénycsomagot módosítaná. Az alkotmányban és az Alkotmánybíróságról szóló törvényben rögzítené, hogy nincs helye alkotmánybírósági felülvizsgálatnak olyan törvény tartalmáról, amely országos népszavazással sem változtatható meg. A frakcióvezető lényegében változatlanul hagyná a 98 százalékos különadóra vonatkozó szabályokat, csak a befizetési határidőket módosítaná.

Az Országgyűlés záróvitát tart és szavaz a sok vitát kiváltott úgynevezett "médiaalkotmányról" - a sajtószabadság és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslatról. Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők még júniusban nyújtották be az indítványt, amely az előterjesztők szándéka szerint az 1986-os sajtótörvény felváltására irányuló első lépés, és azt szolgálja, hogy minden újságíró azonos etikai elvek, normák, jogok, lehetőségek és kötelezettségek mentén dolgozzon az országban. A törvényjavaslat elfogadásához kétharmados többség kell.

Ugyancsak zárószavazás lesz az államháztartási törvény módosításáról, mely szerint választási évben kitolódnának a büdzsé készítésére vonatkozó határidők, és az adótörvények kihirdetésénél nem 45, hanem 40 nap lenne a hatályba lépési határidő.

Döntenek a képviselők a hagyatéki eljárásról szóló törvény módosításáról, amely tartalmazza egyebek mellett, hogy a települési jegyző vagy a közjegyző ügygondnokot rendelhet ki, ha a hagyatékban társasági, vagy szövetkezeti üzletrész van, illetve a jövőben a földet, a munkaeszközöket és az állatállományt is fel lehet ajánlani az államnak.

Zárószavazás lesz a "bioüzemanyag-törvényről", mely szerint december 5-től minden üzemanyag-forgalmazónak kötelező lenne hat százaléknyi bioüzemanyagot értékesíteni, ellenkező esetben büntetést kellene fizetniük.

Már ma voksolhat a Ház a Kovács Zoltán (Fidesz) és Latorcai János (KDNP) által múlt csütörtökön kezdeményezett vizsgálóbizottság felállításáról: a hat tagú testület fél évig vizsgálná a Magyar Államvasutak (MÁV) Zrt. jelenlegi gazdasági helyzetéhez vezető, 2002-2010 közötti döntéseket.

Lefolytatja az Országgyűlés a jövő évi adótörvények, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvényjavaslat részletes vitáját is.

Olvasóink írták

79 hozzászólás
 • 79. Commander-V2 2010. november 03. 13:18
  „"Magyarország olyan ország, ahol az Alkotmánybíróság döntései mindenkire kötelezőek. Nincs kibúvó, kiskapu, ez a magyar demokrácia egyik vastörvénye" OV”
 • 78. jtozso 2010. november 03. 08:16
  „frakk
  Nagyon várod a választ?ITT VAN!!!!
  Beszűkült látókörű együgyű ember vagy!
  Nézz körül a Világban,de Európában talán hamarabb rádöbbensz,hogy VILÁGVÁLSÁG volta közelmúltban,melyet nagyjából helyrerakott az előző kormány(ne irkálj vissza,hogy nem mert az EU.is elismerte):ezért volt a helyzet más mint most és soha nem lehet megtudni,hogy ha az általad tisztelt OV.irányítja az országot,hogy akkor most hogy állunk.”
 • 77. történész 2010. november 03. 07:58
  „51. achilleus 2010.11.02. 16:45

  Milyen ember a főnököd ezek után ?? csak kérdem??

  "Magyarország olyan ország, ahol az Alkotmánybíróság döntései mindenkire kötelezőek. Nincs kibúvó, kiskapu, ez a magyar demokrácia egyik vastörvénye." (2007. június 29., Index-interjú)

  "A népszavazás azt jelenti, hogy Magyarországon senkinek sincs joga az emberek megkérdezése nélkül és az emberek ellenére reformokat bevezetni. (...) Úgy nem működik a dolog, ahogy a kommunista rendszer örökségeként itt maradt szocialista reflexek diktálják. Ez a politika legyengíti Magyarországot. A reform útja egyeztetés, konzultáció, döntésekbe való bevonás. Ezek a kulcsszavak. A demokrácia arról szól, hogy nem engedjük, hogy akaratunk ellenére boldoggá tegyenek bennünket. Egykori angoltanárom is mindig azt mondta, ne tégy jót mással a megkérdezése nélkül, hátha más az ízlése". (2007. június 29., Index-interjú)

  Kérdezett engem,téged, őt..még saját embereit sem.

  Folyt:kiráz bennünket a hideg a diktatúra észjárására épülő érveléstől. Valóban helyes lenne az, ha a politikai elit előre megállapodna, hogy kicselezi a népakaratot? Szalonképes lehetne ez egy demokrata számára? (...) Szögezzük le: a diktatúráról szóló látomásokkal nem Stumpf István, hanem az ellenfél traktálja a közvéleményt. A kulcsszavakat ismerjük: elnöki rendszer, alkotmányos átalakítás, ragály, dögvész. Olyan ez, mint amikor valaki álmában egy óriási árny elől menekülve remegő hangon kérdezi: mit akar tőlem? Az árny pedig felel: én? - hiszen ön álmodik engem." (2008. június 26., interjú a Heti Válasznak)

  "Hát az meg végképp nem tartozik az én munkámba, hogy egyes zavart gondolkodású embereknek megfejtsem a titkát, hogy mit gondolnak komolyan, mit nem. Én azért tartozok felelősséggel, ami a saját szándékom, meg azért, amit tettem, meg tenni szándékozok Magyarország érdekében. És ezek között a tervek között nem szerepel a magyar közjogi rendszer felforgatása." (2009. november 25., az MTV Ma Reggel című műsorában)

  http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=362913”
 • 76. Logaritmus 2010. november 03. 07:15
  „Frakk: például az állami pazarlást és a milliomosoknak kedvező adórendszert kellene megszüntetni, és kezdeni valamit az évente 1500 milliárdba kerülő szociális rendszerrel! Akkor nem kellene alkotmányellenes törvényekkel kormányozni! Nem kellene elszedni az emberek nyugdíj megtakarítását!”
 • 75. utazó81 2010. november 03. 05:46
  „És akkor a Lázárnak is vissza kell fizetni a több tízmilla költségtérítést?”
 • 74. Szocifidesz 2010. november 02. 23:30
  „Na ezért rakták oda:
  http://index.hu/belfold/2010/11/02/schmitt_pal_aldasat_adta_a_nyugdijtorvenyekre/
  szánalmas egy ember, ő is csak egy partkatona.”
 • 73. Szocifidesz 2010. november 02. 23:09
  „Ha már a FIDESZ tudta, hogy milyen rossz helyzetben miért ígérget olyat amit nem tud teljesíteni?
  Az emberek nem erre szavaztak:
  Adócsökkentés a szegények terhére, a magánnyugdíj megtakarítások ellopása, az alkotmányosság szétzúzása,
  a demokrácia meggyalázása.
  Gyáva kormány ehelyett, hogy kormány javaslatként terjesztené kétes dolgait, inkább a párt katonákra bízza,
  eddig sem volt programja most sincs, csak baromságokat mond.
  Legyen 98% adó a 2 m Ft felett, de miért szívja az is aki 30-40 évi munkaviszony után megy el.
  Lehet, hogy rosszul kormányzott az előző kormány , de a mostani katasztrófás, embert, istent, alkotmány nem ismerve kormányoz.
  KDNP segít nekik, hol ott közük nincs a kereszténységhez, mert a kereszténység nem azt mondja, tanítja.
  Remélem, hogy minden képviselő nem a part érdekeire szavaz, hanem a lelki ismeretére, és a józan észre hallgatva szavaz, ha egyáltalán van neki ilyen.”
 • 72. frakk 2010. november 02. 22:31
  „Még mindig nem kaptam választ elvtársak.
  Teccettek volna jobban kormányozni, és az államadósságot nem a duplájára emelni. Most nem azon kellene vitatkoznotok, hogy a Fidesz mit csinál rosszul. Továbbra is szeretnék választ kapni, Hitelt vegyünk fel ??? Valahogy erre a kérdésre nem akartok válaszolni !! Pedig a megoldás alfája-omegája. A törlesztőrészleteket fizetni kell. Ti még akkor is tiltakoztatok amikor nem akarták az IMF hitelt felvenni. Meddig növelhetőek a hitelek??”
 • 71. nellyke11 2010. november 02. 22:22
  „DEMOKRATÁK ÉBRESZTŐ ! KI AZ UTCÁRA !”
 • 70. Szocifidesz 2010. november 02. 21:51
  „Amikor az MSZP azt akarta hogy a családi pótlékot nem alanyi jogon járjon a FIDESZ nagyon fel volt háborodva.
  Népszavazással leállították a vizitdíjat, az akkori kormány elfogadta a nép akaratát.
  Horn kormány idején az AB bokros csomagból 4 elemet alkotmány ellenesnek ítélte erre a FIDESZ az AB ítéletét tiszteletben kell tartani, és végre hajtani.
  Mit csinál most a FIDESZ?
  seg----t csinálnak a szájukból!
  8. hozzászólás frakk 2010.11.02. 13:17
  Nem hiszem, hogy a választók többsége erre adták a voksukat, hisz a kormány nem is mondott semmit.”
 • 69. jtozso 2010. november 02. 21:38
  „jozicsenkó!!!!!!!!!!!!!!!!
  Pofázok kisfiam,mert 43 évet dolgoztam le úgy ,hogy 3 nap táppénzem(sérvműtét miatt)volt ez idő alatt.
  Felneveltem két családot,diplomát adtam a kezükbe,ezt csak úgy tudtam biztosítani,hogy 16 órákat dolgoztam naponta.Ma is dolgoznom kell,mert a nyugdíjam nem elég a megélhetésre.
  Engem nem tartotok el se te se az orbán viktorkátok,de egyébkén t az elődök éz fizetésemből levont nyugdíj járulékból kapták a járandóságukat,meg a sok dolgozó emberéből.
  Dogozzatok törvényesen,ne zsebből zsebbe és akkor az államnak is több pénze lesz mindenre.
  A lázár bábu javaslata meg egy nagy szar,semmit nem ér,ha csak azt nem ,hogy az állam ebből is pénzt csinál,ugyan is semmit nem kéne csinálni csk a végkielégítések maximális határát meghatározni és akkor nm kellene az alkotmányhoz ilyen aljas módon hozzányúlni.”
 • 68. Commander-V2 2010. november 02. 20:32
  „Fidesz egy kalap kakival egyenlő eddig, amit csinálnak. Bohács, Bodó és a többi szegedi fideszes a legalja minden tekintetben.”
 • 67. N.P. 2010. november 02. 20:30
  „jozicsenko 2010.11.02. 19:54

  Ne Loginak, hanem Orbán Viktornak írd amit írtál! Ja, hogy a miniszterelnökünk ehhez (az általad vázolt és elkerülhetetlen intézkedéssorozathoz) egyszerűen gyáva.....”
 • 66. jozicsenko 2010. november 02. 19:54
  „http://en.wikipedia.org/wiki/File:Governmentdebt_hungary.png képen, 2008 őszéig
  http://bbjonline.hu/?col=1001&id=48780 egy elemzés, ami 80% fölé lövi az adósságunkat
  http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Hungary#2008-2009_financial_crisis a wikipedia cikke a pü-i válságunkról: 2008 okt. 27én vették fel azt a kb 25 mrd USD-t, amiről 9 nappal korábban, a nemzeti csüccs idején még nem nagyon volt szó (sőőőőt, az elvtársak megint elmondták, hogy a válság a határon majd megáll és nem lesz itthon semmi, de semmi gond)
  http://kep.index.hu/1/0/161/1619/16191/1619143_76db4185898ef97f4e34311560fe9ac9_wm.jpg egy gyönyörű táblázat, mennyit kell majd visszafizetni: 2013ig 7600 mrd Ft bajnai és gyurcsány öröksége...

  szumma: az elvtársak itthagyták a sz.rt, amit el kell takarítani: ne legyen illúziója senkinek sem: a magánnyugdíjakat állami kasszába azért terelték, mert az elvtársak eladták a jővőt: akinek nem tetszik, hogy nincs pénz, elöbb erre gondoljon, utána arra akinek a cehhet fizetnie kell

  logi: ha egy nyugdíjashoz is hozzányúlnának, igen csak menne az ajvékolás, pedig szívem szerint a nyugdíjasok számát a korfa szerinti létszámra redukálnám: 2,3 m fő van 60 év felett, nem kell nekünk 3 milliónál több ember számára nyugdíjat fizetnünk - akinek meg nem tetszik, akkor pofázzon, ha min 40 évet ledolgozott...”
 • 65. matek 2010. november 02. 19:39
  „Ó ADD ISTENEM.HOGY 98%DÓT FIZETHESSEK A VÉGKIELÉGÍTÉSEM UTÁN !”
 • 64. Logaritmus 2010. november 02. 19:24
  „Olvasnivalo arrol, hogy a kormanys semmit nem csinal a gazdasag nagy kerdeseivel:

  Matolcsy szombaton bemutatta a költségvetési törvényjavaslatát, amiben én két számra figyeltem fel igazán: az egyik az, hogy 2011-ben 900 milliárd forint hiányzik a Nyugdíjbiztosítási Alapból, a másik meg hogy 725 milliárd forint az Egészségbiztosítási Alapból. A nyugdíjakra amúgy 3000 milliárdot költünk. Ezt az irdatlan pénzt (1625 milliárd Ft) a magyar állam természetesen pótolja a költségvetésből, más forrásokból. Összehasonlításképpen: a magyar GDP jövőre úgy 27000 milliárd Ft lesz (optimista becslés), tehát e két alap hiánya a GDP 6%-át teszi ki.

  Mit jelent ez? Ez azt jelenti, hogy a magyar állampolgárok és cégek által befizetett TB járulékok nem fedezik az ország ilyen jellegű kiadásait. Durvábban fogalmazva a rendszer nem fenntartható, deficites, és sürgősen ki kellene találni valamit a probléma megoldására, különben előbb-utóbb beledöglik az ország. Felvázolok pár lehetőséget (nagyvonalúan számolva):

  - lehet csökkenteni a nyugdíjakat úgy 30%-kal, az egészségügyet pedig át lehet állítani fizetősre - a következmény: nyomor;
  - lehet emelni a TB járulékokat (munkáltatói, munkavállalói) 10%-kal, pontosabban 10 százalékponttal - következmény: így is nagyon sok, a cégek nehezen tudják kigazdálkodni, elbocsátások, áremelések, stb.;
  - maradunk a jelenlegi rendszerben, a kormány majd betömködi a hiányt más forrásból, pl. hitelt vesz fel rá, más forrásokból csoportosít ide pénzeket, stb. - következmény: a probléma a jövőben is fenn fog állni, de cserében jó sok adósságunk is lesz.
  - Orbáni megoldás: jelentősen növelni kell az adó- (és járulék)fizetők számát, ő egymillió munkahelyet ígért, sajnos én nem hiszem, hogy ennek van realitása.

  A kormány úgy propagálja a jövő évi költségvetést, hogy soha nem látott adócsökkentést hajt végre, összességében úgy 500 milliárd forint értékben. Ha az állam nem csökkentene adót, hanem megtartaná ezt az 500 milliárd forintot, akkor ez a nyugdíjkassza hiányának picivel több, mint felét fedezné. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne legyen adócsökkentés - az adócsökkentésnek már nagyon ideje volt szerintem -, hanem azt, hogy viszonylagosan milyen "piti" dolgokról megy a vita (bankadó, multiadó, ezek egy-két százmilliárdos nagyságrendek), miközben az igazi bomba a szociális ellátórendszerben van elrejte, mely a magas járulékok mellett is képes másfélezer-milliárd forint feletti hiányt kitermelni.

  Az látható, hogy lépni kell, a szociális ellátórendszerek gyökeres reformjára van szükség, amihez azonban soha nincs meg a politikai akarat (érthető, négyévenként választások vannak). Ehhez még Gyurcsány sokat emlegetett "népszavazásos" 30 milliárdos vizitdíja is édeskevés lenne. Sokan emlegetik a "nyugati példát", azaz a rászorulók ingyen vehetik igénybe az egészségügyi ellátásokat, a "gazdagabbak" fizetnek érte, míg a nyugdíj több forrásból is jön - alacsony, létminimumot garantáló állami nyugdíj és saját befizetéseken alapuló magánynyugdíj - azonban őket ki kell, hogy ábrándítsam: az ilyen módon működő egészségügy még a magyarnál is sokkal gyatrább, szerényebb módon működik (kivéve, aki meg tudja fizetni az illető), a nyugdíj kapcsán meg ugyanúgy gondolkodnak az emberek, mint hazánkban - míg fiatalok, kit érdekel, idősebben meg elkezdődik a kapkodás, hogy "jajj, miből élünk meg időskorunkban". Na meg kérdés, az egészségügy kapcsán hol húznák meg a rászoruló-nem rászoruló határt (hazánkban az adórendszer szerint az átlagjövedelmet kereső már gazdagnak számít), meg hogy mennyire erkölcsös az a dolog, hogy aki nem dolgozik, ingyen kapja az ellátásokat (mert rászoruló), aki meg dolgozik, és fizeti a járulékokat, fizethet külön az ellátásokért is (mert "gazdag"). Ennek ellenére ez a rendszer kétségkívül működik - de gyenge színvonalon. Na nem mintha a miénk olyan magas színvonalon működne. 

  Mindenesetre ahogy az elején írtam, valamit lépni kellene, de erre nincsen meg a politikai akarat. Egyáltalán: mi lenne a megoldás?”
 • 63. Logaritmus 2010. november 02. 19:22
  „A szemkilovott ember pedig utolag elmehetett a birosagra. Mostantol a jogvedelem kiralyat, az AB-t is el lehet felejteni. :/”
 • 62. Arnika 2010. november 02. 19:22
  „57. jozicsenko Ez nem demokrácia, ugyanis ott mindenki elmondhatja a véleményét, az hogy 8 évig nem éltek vele az ő bajuk.
  Az AB nem azt mondta, hogy a jóerkölcsbe ütköző jövedelmeket nem lehet megadóztatni, még azt is leírták a határozatba hogyan lenne alkotmányos, még sem változtatnak a törvény szövegén.
  Rég visszaperelhették volna az említett jövedelmeket, nem tették.
  Hány szerződésről van konkrétan szó? Miért nem tette ki azon személyek nevét az internetre Lázár úr akiket érint? Ezzel sem követne el személyes adat sértést, mint azokkal akik nem vették igénybe az ingyen ebédet.
  Ez is választói akarat!”
 • 61. Logaritmus 2010. november 02. 19:21
  „Achi, azert Svajc, Usa, Hollandia a demokracia szempontjabol nem Orban kis Magyarorszaga. :(”
 • 60. Arnika 2010. november 02. 19:10
  „8. frakk
  Nem adtam nekik erre felhatalmazást meg még rajtam kívül több millió ember, hagyjál már ezzel a választói akarattal.”
79 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kovács Miklós maradt az FTC elnöke

Kovács Miklóst választották a következő négy évre a Ferencvárosi Torna Club elnökének, erről az… Tovább olvasom