Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Alkotói díj Szabó Magdának

Megelégedést kelthet az olvasók döntése: a könyvszalon alkotói díját az idén Szabó Magda Kossuth-díjas írónô kapja. Édesanyja nagy képzelôerôvel és szelíd játékossággal, jogász édesapja derűs bölcsességgel irányította.

A szülôk képeskönyvet készítettek neki, kitaláltak sok mindent, hogy észrevétlenül gyarapodjon erkölcsben, szellemiekben. Egyik régi költeményében (Decemberi vers) azt kérdezi: “Mit tudhatsz rólam, hogyha nem tudod, / hogy nálunk télen is reccsent a por / a szó alatt, mikor beszélni kezdtünk, / mint hogyha csont törik." Szabó Magda, amikor ír, “azt tesz az emberi világgal, amit csak akar", ôsei az Ágyai Szabók és a Jablonczayak, Mindszent havában van a születésnapja, október ötödikén. Kamasz, majd fiatal, eseményekben bôvelkedô felnôtt életérôl sok mindent tud az olvasó abból az élet- DALLAMBÓL KIHALLHATÓ ÜZENET rajzi regényébôl (Für Elise), amellyel a gyôri könyvtárak regisztrált kölcsönzési adatai alapján az év legolvasottabb kortárs szépírója lett a “kálvinista Rómában" nyolcvanhat esztendeje született író.

Szó se róla, Debrecen öntudatos reformátusnak nevelte, a nyakasságot, az egyenességet is beléoltotta. Valóban nagy esemény volt a Für Elise, hiszen Szabó Magda – “az életműve egésze egy hatalmas és gyönyörű vallomás, az otthonról, a városról, amelynek gondja, szemete, szégyene is melengetô emlék; nem, nem emlék, nem makacs álom, hanem valóság, ébrenlét" – feltörte a hallgatás pecsétjét, nem szégyellve semmit, ami vele és övéivel megesett: egyetlen tanúja önmagának, nyíltságával már senki érzékenységét nem bánthatta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

OKTÓBER 17., PÉNTEK

Tovább olvasom