Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Alkotói pályázatot hirdetett a zöldtárca gyerekeknek

"Egy hét a kedvencemmel" címmel hirdetett pályázatot a környezetvédelmi minisztérium óvodások és általános iskolások számára. A gyerekeknek azt kell bemutatniuk, mit jelent számukra kedvenc háziállatuk, milyen élményekkel gazdagodtak a velük eltöltött idő alatt.
Az óvodások a rajztól a gyurmáig bármivel nevezhetnek: a pályázatok készülhetnek többek között vízfesték, tempera, olajfesték, filctoll, zsírkréta, sóliszt, gyurma, felhasználásával. Az alsós és felsős diákok pedig rajzolhatnak, képregényt, fotóalbumot, fotómontázst, videót, naplót, sőt még akár internetes naplót is készíthetnek. A beérkező alkotásokat szakmai zsűri értékeli, az eredményhirdetés várhatóan 2009 tavaszán lesz.

Becslések szerint átlagosan 20 percenként pusztul ki egy növény vagy állatfaj a Földön. Ezért fontos, hogy a gyermekek tudják, vigyázni kell a természetben az állatokra, növényekre, spórolni kell a vízzel, óvni kell a környezeti értékeket. Fontos az is, hogy megértsék, mekkora felelősséggel jár, ha egy állat már nem eredeti élőhelyén, hanem az ember környezetében él, hisz egész élete, jóléte gazdája tudásától illetve kötelességtudatától függ - mondta Oláh Lajos környezetvédelmi államtitkár, a pályázat meghirdetője.

A pályázaton az egyéni teljesítmény mellett a kollektív aktivitást is díjazza a minisztérium, így a legtöbb és legötletesebb pályamunkát beküldő óvoda egy 100 ezer forintos környezeti neveléshez kapcsolódó, készségfejlesztő csomagot kap, a legaktívabb iskolák pedig összesen 1 millió 400 ezer forint értékű fásítási és növényültetési utalványt nyerhetnek. A legjobban szereplő osztályokat osztálykirándulással, barlangtúrával, illetve állatkert és nemzeti parki látogatással díjazza a tárca. Az egyéni verseny győztesei nemzeti parki családi hétvégét, kalandbarlangászatot, illetve állatkerti és parlamenti látogatást nyerhetnek.

A minisztérium honlapján a legújabb felhívás mellett a már korábban meghirdetett pályázatok (Zöld Óvoda cím, Ökoiskola cím, Duna Ismerettár) is megtalálhatók, ezekre folyamatosan lehet jelentkezni. Hamarosan pedig megjelenik a minisztérium honlapján az a több korosztálynak szóló környezeti nevelési oktatócsomag is, amely a természet-, és környezetvédelemmel, így az állatvédelemmel is foglalkozik. Az óvónők és pedagógusok ennek segítségével megismertethetik a gyerekekkel az állatokkal való helyes bánásmód legfontosabb tudnivalóit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset Szombathely mellett

Egy fiatal nő meghalt abban a balesetben, amelyik vasárnap reggel történt Szombathely közelében. Egy… Tovább olvasom