Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Államcsíny-kísérlettel vádolják a román miniszterelnököt

Államcsíny-kísérlettel vádolta Traian Basescu román államfő Calin Popescu Tariceanu miniszterelnököt az Irakban állomásozó katonák visszahívására tett javaslata miatt, melynek nyomán egyes bukaresti politikai elemzők egyenesen a kormányfő lemondását látnák szükségesnek.
A bukaresti megfigyelők egy része úgy értékeli: Tariceanu saját kelepcéjébe sétált azzal, hogy a múlt héten Teodor Atanasiu román védelmi miniszterrel együtt az Irakban szolgáló román katonák visszahívását indítványozta, mégpedig az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) nevében.

A miniszterelnöknek és a védelmi tárca ugyancsak liberális vezetőjének a kezdeményezése végül a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) múlt pénteki ülésén megbukott. Az államfő elnöklete alatt álló, számos kulcsfontosságú tárca és a titkosszolgálatok vezetőiből álló testület ugyanis indokolatlannak tartotta ezt a katonai és külpolitikai lépést. Az államfő a múlt héten még csak hibának nevezte a liberálisok javaslatát, most azonban egyenesen "Románia ellen elkövetett államcsínynek" minősítette azt.

A román sajtóban az utóbbi napokban elterjedt: a csapatkivonást maga Basescu akarta bejelenteni, a Cotroceni-palotából azonban még idő előtt átszivárgott a hír a miniszterelnöki hivatalnak otthont adó Victoria-palotába, a kormányfő pedig saját fegyverével akart visszavágni legnagyobb politikai ellenfelének.

Tariceanu állítólag megpróbálta maga "bezsebelni" azt a népszerűségi "profitot", amelyet a katonák visszavonásának témája biztosíthat. Romániában ugyanis a lakosság többsége nem támogatja az iraki katonai szerepvállalást, legalábbis ezt mutatta ki egy kedden napvilágra került közvélemény-kutatás, amely szerint a románok 62 százaléka helyeselné a román csapatok hazahívását.

A vita menete önmagában is nyilvánvalóvá tette az elemzők számára: a liberális pártelnöki posztot is betöltő kormányfő és a demokrata párt színeiben államfői székbe jutott Basescu, illetve a közös koalícióban helyet foglaló demokraták és liberálisok közötti ádáz politikai küzdelem egyik mozzanatáról van szó.

Csakhogy Tariceanu nehéz helyzetbe került, hiszen immár nemcsak a riválisnak tekintett szövetségesével, a demokratákkal kell háborúznia, hanem a liberális párton belül egyre hangosabb ellenzékével is meg kell birkóznia. Ez utóbbiak csak erősödni látszanak a miniszterelnök és a védelmi miniszter bukásra ítélt javaslata révén.

Nem véletlen, hogy a liberális színeket képviselő pénzügyminiszter és külügyminiszter egyaránt a javaslat ellen voksolt a CSAT ülésén. Pártjuk vezető testületében fel is merült megbüntetésük lehetősége. A lapok szerint eredetileg a kormányból való távozásukat is szorgalmazták, végül azonban "megúszták szárazon" a pártfegyelem megszegését. Ezt állítólag Tariceanunak köszönhetik, aki szerint a két miniszter leváltásánál most sokkal fontosabb, hogy befejezzék az uniós csatlakozás feltételeinek teljesítése érdekében megkezdett munkájukat.

Az Adevarul című napilap "folyamatosan szárnyra kelő spekulációkról" ír, amelyek szerint a liberálisok terve az amerikai demokraták sugallatára születhetett. A lap tudni véli, hogy a román katonák visszavonását a miniszterelnök egyik közeli tanácsosa javasolta, aki közös tanácsadói cégén keresztül és korábbi tanulmányai révén szoros kapcsolatokat ápol az amerikai kormánypárt ellenzékével. Márpedig - emlékeztet az Adevarul - az amerikai demokraták az iraki háború egyik legfőbb ellenzői.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telefonfülkék euróval is

Július 1-jétől euróérméket is elfogadnak a T-Com nyilvános telefonkészülékei. A nyilvános távbeszélő… Tovább olvasom