Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Államháztartás: 43,6 milliárd forint hiány októberben

Belföld - Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélkül számolt - pénzforgalmi egyenlege októberben 43,6 milliárd forint hiánnyal zárt, az első tíz havi hiány 1.132,7 milliárd forint, az éves előirányzat 131,1 százaléka volt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.
Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélkül számolt - pénzforgalmi mérlege az idén szeptemberben 7,7 milliárd forint hiánnyal zárt, az első kilenc havi deficit 1.089,1 milliárd forint, az éves előirányzat 125,1 százaléka volt.

Az NGM most kiadott gyorsjelentése rögzíti: az első tíz hónap 1.132,7 milliárd forint összegű deficitje nem tartalmazza a bankadó decemberre várt közel 90 milliárd forintos, a három többi - válságadót fizető - szektorból származó, decemberi esedékességű 160 milliárd forintos bevételeit, továbbá az év utolsó két hónapjában a Nyugdíjbiztosítási Alapba várt 60 milliárdos bevételt, amelyek révén tartható az idei pénzforgalmi, valamint a 3,8 százalékos eredményszemléletű hiánycél.

A 2010. októberi 43,6 milliárd forintos államháztartási deficiten belül a központi költségvetés 53,5 milliárdos, a társadalombiztosítás 7,7 milliárdos hiánnyal, míg az elkülönített állami pénzalapok 17,6 milliárdos többlettel zártak.

A központi költségvetés összes bevétele közel 33 milliárd forinttal elmaradt a tavalyi októberi összegtől. A főbb adóbevételek eltérő módon alakultak: az egyszerűsített vállalkozói adó, valamint a jövedéki- és regisztrációs adó-bevételek meghaladták a tavalyi összeget, míg a társasági adó-, az általános forgalmi adó- és a személyi jövedelemadó-bevételek elmaradtak az előző évitől. Az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek is kisebbek voltak a múlt évinél, azonban figyelembe kell venni, hogy tavaly közel 20 milliárd forint osztalék befizetésére került sor október hónapban.

A gyorsjelentés megállapítja: a kiadási oldalon a mintegy 82 milliárd forinttal több kifizetést elsősorban "a garancia és hozzájárulás a tb-alapok kiadásaihoz" előirányzat tavalyinál magasabb alakulása okozta, ami az eltérő finanszírozási rend következménye: az Egészségbiztosítási Alap az előző évhez viszonyítva közel duplájával nagyobb, az alap bevételét növelő támogatást kap a költségvetéstől. A Nyugdíjbiztosítási Alap esetében pedig a központi költségvetési támogatások átutalási rendje havi ütemezésre módosult a tavalyi három alkalom (március, november és december) helyett.

A kiadások esetében a többlet főként a magasabb nyugdíjkiadások következménye, emellett magasabb összegben teljesültek a lakásépítési támogatások, az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások, továbbá a kamatkiadások és a hozzájárulások az EU költségvetéséhez is.

Tavaly októberben a központi kormányzat pénzforgalmi mérlege 10,7 milliárd többletet mutatott, az első tíz hónap összesített hiánya pénzforgalmi szemléletben 1047,7 milliárd forint volt.

Olvasóink írták

  • 2. jozko 2010. november 09. 08:20
    „Innen szép nyerni!

    Ha visszatennék legalább egy részét annak, amit nagy tételben elloptak, átbillene a mérleg!
    Na ez az, ami soha nem lesz!”
  • 1. történész 2010. november 08. 19:36
    „természetesen a rendőrség már keresi azt aki okozta..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kukoricának alig egyötödét sikerült betakarítani Zalában

Zala megye - A kukoricának alig egyötödét tudták csak betakarítani Zala megyében; a 49 ezer hektáros… Tovább olvasom