Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 1°C | 6°C Még több cikk.

Államháztartási hiány

Az államháztartás első negyedévi hiánya a prognózisok szerint alakult, sőt, valamivel alacsonyabb is lett a Pénzügyminisztérium (PM) által vártnál.
A tárca helyettes államtitkára, Várfalvi István kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a minisztérium az első negyedév végére 308 milliárd forintos hiányt várt, a tényleges adat 282,1 milliárd forint lett. A helyettes államtitkár szerint sem a bevételeknél, sem a kiadásoknál nem tapasztalható jelentős eltérés az időarányos tervektől.
Ez év márciusában az államháztartáson belül a központi költségvetés egyenlege 83,3 milliárd forintos hiánnyal, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak egyenlege pedig 8,4 milliárd forintos többlettel zárt, amihez az elkülönített állami pénzalapok 1 milliárd forintos pozitív egyenlege társult.
Így a márciusi államháztartási deficit összesen 73,9 milliárd forintot tett ki. Bevételi oldalon az első negyedévben a két főadó közül az általános forgalmi adóból 388,7 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, ami 24,5 százaléka az egész évre előirányzott összegnek.

Ugyanez az arány a tavalyi évben 24,1 százalék volt. A másik fő adónemnél, a személyi jövedelemadónál a március végéig befizetett 228,3 milliárd forint 23,5 százaléka az egész évi tervszámnak. Ez az arány tavaly 24,8 százalékot tett ki.
Várfalvi István ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az idén már egész évben érvényesül a minimálbér adókedvezménye, illetve az is hatással volt, hogy az önkormányzatok részesedése jelentősen megnőtt az szja-n belül.

– Az önkormányzatokat is figyelembe véve tavaly az éves terv 26 százaléka, míg idén 26,2 százaléka teljesült az első negyedévben – mondta a helyettes államtitkár.
Várfali István azt is közölte, hogy összesen 7,5 milliárd forintot fizettek be egyszerűsített vállalkozói adóként hétfő estig az átalányadózásra áttért vállalkozók. Az új adónemre összesen 16 milliárd forint bevételt terveztek az idén, ennek 3 negyedéves befizetéséből kell befolynia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iraknak dolgoznának

Szakértők szerint Irak újjáépítése mintegy 400 milliárd dollárba kerül majd. Ebből a részt vevő… Tovább olvasom