Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Állami garancia a lakáshitelre?

A kormány a hitelezési kockázat csökkentése érdekében, legfeljebb 2 éves időtartamra kész garanciát adni azoknak, akik lakáshitelt vettek fel az elmúlt időben és önhibájukon kívül munka nélkül maradtak - mondta a szerdai kormányülés után a kormányszóvivő.
Daróczi Dávid hozzátette: a kormány erről az elképzelésről még egyeztet a bankok képviselőivel, így végleges döntés csak a jövő héten várható.

A kormány elsősorban azoknak kíván segítséget nyújtani, akik munkahelyük elvesztése miatt nem tudják törleszteni lakáshiteleiket. A kormányszóvivő azonban hozzátette: az állam nem vesz lakásokat és nem vállalja át a törlesztést sem, pusztán a nehéz helyzetbe került adósok által - a bankokkal kialkudott, csökkentett értékű hiteltörlesztésre vállal átmeneti garanciát. A garancia legfeljebb két évig lenne érvényben, ám azt a hitelt devizanemétől függetlenül mindenki megkaphatja.

A részleteket még később egyeztetik a bankokkal, ezért azok még nem nyilvánosak.

A lehetőség a tervek szerint minden 2008. szeptember 1-je előtt felvett lakáshitelre vonatkozik majd.

A kormány azt is kezdeményezi a bankokkal folytatódó tárgyalásokon, hogy hosszabbítsák meg a devizaalapú hitelek törlesztésének megkönnyítéséről tavaly ősszel megkötött és az év végén lejárt megállapodást. Ebben a törlesztési idő meghosszabbítása, illetve a tőke és kamattörlesztés módjának megváltoztatása is szerepelt. A kormány azt az egyezséget is meghosszabbítaná, amely szerint a bankok a külföldi devizáról forintra történő hitelváltás költségeit elengednék.

Olvasóink írták

 • 10. achilleus 2009. február 04. 19:50
  „http://www.mno.hu/portal/613861
  Itt olvasható néhány tanács a helyzet kezelésére (ha még lehet, persze).”
 • 9. bespin 2009. február 04. 19:25
  „Achilleus teljesen igazad van, 2004-ben ezek a dilettánsok voltak már a Parlamentben, nem hittem el a propagandát.Ezek mindig kib@sztak velem.Sajnos, akik elhitték, azok szívnak igazán , de a "szívás spirálba" azok is belekerülnek, akik nem ezeket akarták. Az euróról én is így gondolom, hogy sokkal-sokkal könnyebben elviselhetőbb lenne a krízis, ha az évtized eleji jóslatok szerint, már eurónk van.”
 • 8. bespin 2009. február 04. 18:52
  „Lencsi, van 2 diplomád, nekem 1 sem, csak 1-2-3 "gyorstalpalóm" az érettségi mellé és mégis, amikor kétszer önhibámon kívül utcára kerültem mindig felfelé buktam, mind szakmailag, mind anyagilag.
  Valamit tenned kéne a magad érdekében, ha más nem jön,akkor a külföldi munka marad. Nem neked szólt a hozzászólásom egyébként, de sajnos több a felelőtlen ember, akik nem olyanok mint te.
  Én sem keresek sokkal többet, mint alkalmazott,a vállalkozásom sem megy, csak van.

  Gróf! Jen hitel brrrrrrrr! Nekem CHF a kocsi hitelem és ez is szívás.Fél szocpolt már én sem kaphatnék, emiatt inkább maradtunk az 57 négyzetméteres téglablokkban,áldom az eszem, hogy nem ugrottunk bele annak idején a házvásárlásba.”
 • 7. achilleus 2009. február 04. 18:50
  „Bespin, sokan azért mertek lakáshitelt felvenni, mert elhitték a "dübörög a gazdaság, minket irigyel Németország" satöbbi dumákat. Csak hab a tortán, hogy 2004 elején még nem volt devizaalapú lakáshitel, de a forinthitelek támogatásának maximálásával a hitelezés a lényegesen alacsonyabb devizahitelek felé fordult. Megjegyzem, ha 2007-ben, de ha akár 2009-ben sikerült volna bevezetni az eurót, a probléma NEM IS létezne!! Őszintén érdemes ezen elgondolkodni! De azon is, hogy az általam hőnútált PSZÁF vajon miért engedte a devizahitelek mértéktelen elharapódzását, igaz Gyurcsány még október elején is arról beszélt, hogy nem érint bennünket a válság. Nagyon összefoglalva sokan nem felelőtlenségből kerültek nehéz helyzetbe, hanem mert elhitték a hazug dumákat. Segíteni kell-e rajtuk? Igen, márcsak a saját jólfelfogott érdekünkben is, viszont ennek nem szabad kizárólag bankmentő csomagnak lennie (pedig az lesz)! A bankoknak, és a PSZÁF-nak is megvan a maga felelőssége. Előbbiek hitelezése valóban felelőtlen volt, le kellene - a még tavaly is - rekordnyereségük egy részéről mondaniuk. Erről persze Gyurcsány nem fogja tudni meggyőzni őket.”
 • 6. gróf 2009. február 04. 17:56
  „Bespin! Sokban igazad van.
  1500 ladám van, törlesztőrészlet 55000 ről 90000-re emelkedett 70 nm háznál. Jen hitel.
  Szocpol nem jár, használt lakás. Félszocpol sem mert 35 év felett nem jár.”
 • 5. .suhym. 2009. február 04. 16:32
  „Megint azok "szívnak", akik látástól, vakulásig, megfeszülve dolgoznak, és elvállalnak mindenfajta munkát, hogy tudják törleszteni a lakáshitelüket.”
 • 4. Lencsi80 2009. február 04. 16:22
  „Bespin Sok esetben igaz amit mondasz, de... Amikor 2 éve vettem lakást, volt jó munkám. Egyév munkanélküliség, majd anyukám betegedett meg, szintén egy évig ápoltam, szegény közben elment. Ja, a lakás 38 négyzetméteres, türelmi idős... 25 helyett fizetek 48 ezret, fizum 69 ezer. tudsz számolni? ebből még albérletbe sem lehetne menni. Ja, majd 2 diplomám van, és jó cégeknél dolgoztam morábban.”
 • 3. bespin 2009. február 04. 15:50
  „Ha megy a vállalkozásom akkor befizetek sok-sok adót és járulékot, ha nem megy, akkor kevesebbet fizetek be, de az elvárt adót mindenképp ki kell csöngetnem. Ha csődközeli állapotba jut a vállalkozásom, az állam majd besegít a befizetett adóforintjaimból??
  Addig nyújtózkodj , amíg a takaród ér. A legtöbb bedőlni látszó vagy már bedőlt hitel esetében, elég lett volna a kisebb lakás, ház vagy 500 köbcentivel kisebb autó.Ennyi.....”
 • 2. cselac 2009. február 04. 15:41
  „Inkább a bankok egyoldalú drasztikus kamatemelését kellene megvizsgálni duma helyett...”
 • 1. cselac 2009. február 04. 15:36
  „Lárifári”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadi Béla felfüggesztett börtönt kapott

Két év, két évre felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság Szabadi Bélát az Orbán kormány volt… Tovább olvasom