Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Állami kézbe kerülhet a tankönyvek terjesztése

A kormánypártok így kerülnék el, hogy a tankönyvterjesztők újra tankönyv bojkottal fenyegessék az iskolákat.
Állami kézbe helyezné a tankönyvterjesztést a parlament kulturális és sajtóbizottsága, a kormánypártok így kerülnék el, hogy a magánvállalkozókból álló tankönyvterjesztők újra tankönyv bojkottal fenyegessék az iskolákat, ha nem kapják meg időben a könyvekért járó pénzt - írta a Magyar Nemzet hétfőn.

A lap ismerteti a bizottságnak a jövő évi költségvetési törvényt megalapozó salátatörvényhez benyújtott módosító indítványát, amely leszögezi: a tankönyvek megrendelése, beszerzése, az iskolákba való eljuttatásának megszervezése és vételáruk beszedése állami közérdekű feladat, amelyet a jövőben a magyar állam a Könyvtárellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft.-n keresztül lát el. A javaslat elfogadása esetén az iskolák nem rendelhetnék meg a kiadóktól a könyveket, hanem a könyvtárellátó a közoktatási információs rendszer alapján összesítené a rendeléseket és gondoskodna a tankönyvellátásról - írta a Magyar Nemzet.

A könyvtárellátótól átvett könyveket az iskolák értékesítenék a diákoknak, a vételárral pedig elszámolnának, s a munkáért jutalékot kapnának. A tankönyves vállalkozók tiltakoznak a javaslat ellen, amely álláspontjuk szerint ellehetetlenítené kiadókat és a tankönyvkereskedőket, ráadásul megtakarítással sem járna - írta a lap.

Olvasóink írták

 • 13. bánki 2011. november 21. 17:04
  „Mindenről szól az ,,írás" csak a lényegről nem !

  1. A forgalmazó leszállította a tankönyveket, kiszámlázta, befizette az ÁFÁT és egyéb járulékokat, majd egy év múlva nem szállított azoknak az önkormányzatoknak akik tartoztak ! Na akkor kinek van igaza ?
  2. Tudomásul kell venni, hogy a menő belvárosi sulikban is a nebulók 30 % ,,ingyenes", ergo Te fizeted a tankönyvét és az egyéb dolgokat.
  3. A munkaképes ,,populáció" 56 %-a dolgozik. Az adózók száma 3,8 millió. A produktív adózók száma kb 1,8 -2 milla.

  Mi a kérdés ?

  Ja ! Azért az aranyos, hogy egy idény munkára felállítunk egy kiemelten nonprofit Kft-t. Évente egy -max. két hónap munka, utána here-vere!

  Azállaménvagyoktizenhatodiklajosfranciaországbol.”
 • 12. szunyi 2011. november 21. 10:06
  „A bojkot ellen van egy egyszerű megoldás.
  Ki kell fizetni a számlát.”
 • 11. bubuk 2011. november 21. 09:51
  „együgyű, aki fizet, az pötyögtet! Régi mondás ez, nem új!”
 • 10. macs 2011. november 21. 09:47
  „A nem állami tankönyvkiadó szégyelheti magát, amiért meg akarja kapni a könyvek árát! Az állami kiadóval majd elszámolnak. Az állam az egyik zsebéből a másikba rakja a pénzt.”
 • 9. pt 2011. november 21. 09:23
  „Nagyszerű... De azt sehol sem találom a sorok között, hogy ki garantálja, hogy a tankönyvek ki lesznek fizetve???? Mert ez csak a kifizetetlen könyvek miatti bojkottot lehetetleníti el..”
 • 8. Együgyű 2011. november 21. 08:41
  „Ezt is felfogtam. Verseny van, és Állami kézbe kerülhet a tankönyvek terjesztése, mert a Fidesz-KDNP atyai pártszövetsége van hatalmon és nekik és támogatóiknak kell a zseton.

  Éljen a Fidesz-KDNP atyai pártszövetsége valamint a követőik!
  A 2/3 is erre hatalmazta fel Őket!”
 • 7. Kazikázmér 2011. november 21. 08:32
  „Tyiiii!!!!!! Megint oda egy jó zsíros biznic!!!!”
 • 6. 620829 2011. november 21. 08:32
  „opsza...ez szívás.Nagy pénz van benne---és úgy látszik a nemzeti kiadó egykori tulaja....ismét munkába lendül....nagybajszos rokon...testvér révén.”
 • 5. surly83 2011. november 21. 08:29
  „az járna megtakarítással igazán ha nem adnák ki minden évben ugyanazt a beltartalmú könyvet új külsövel! és a használt jó állapotúakat újra lehetne értékeseíteni. Háztartásonként mennyi tankönyvet dobnak ki az emberek vajon? mindig azt hisszük hogy majd jó lesz...aztán évek múltán megy a M?H-be”
 • 4. eldorádó 2011. november 21. 08:25
  „jó biznisz a tankönyvkiadás, rengeteg pénzt lehúztak a szülőktől: pl. minden évben új kiadás, új katalógusszám alatt de gyakorlatilag azonos tartalommal jelentetik meg könyveket - véletlenül se lehessen "megörökölni" a nagyobbik testvértől a könyvet!”
 • 3. jonathan 2011. november 21. 07:49
  „na az jó, mert a Könyvtárellátó tavasz óta nem fizet a beszállítóinak”
 • 2. apa15 2011. november 21. 07:39
  „na végre egy normális ötlet tőlük”
 • 1. apa15 2011. november 21. 07:38
  „na végre valami normális ötlet tőlük”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Országgyűlés előtt a választójogi törvény

A mostaninál kisebb létszámú, 199 fős parlamentet és egyfordulós választási rendszert javasol Lázár… Tovább olvasom