Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Állami múzeumok ingyenes látogathatósága

Évente mintegy 10 millióan látogatják a magyarországi múzeumokat és közgyűjteményeket; a 815 bemutatóhely közül 110 állami fenntartású.
Medgyessy Péter miniszterelnök kedden tartott országértékelő és programadó beszédében bejelentette: 2004. május elsejétől minden állami múzeum ingyenesen lesz látogatható.

Az NKÖM előzetes adatai szerint tavaly a múzeumi bevételek 60 százalékát a fenntartói támogatások, 20 százalékát egyéb külső pénzügyi források, például pályázatokon elnyert összegek tették ki.

A fennmaradó rész helyiségeik bérbeadásából, büfé működtetéséből, jogdíjakból és jegybevételekből származott.

A jegyeladások az intézmények saját forrásának 5-10 százalékát tették ki.

A fővárosban működő állami múzeumok többségében átlagosan 500 forintba kerül a teljes árú, 250 forintba a kedvezményes belépőjegy; az intézményekbe látogatók ezenkívül többféle kedvezményes, illetve csoportos jegyváltási lehetőséggel élhetnek - derült ki.

Az Iparművészeti Múzeum teljes árú belépőjéért 500 forintot kell fizetni, a diákok, a 65 év alatti nyugdíjasok, sorkatonák és a polgári szolgálatot teljesítők 250 forintos jeggyel nézhetik meg a bemutatókat.

E múzeumot tavaly mintegy 70 ezren látogatták meg.

Az intézménytől kapott tájékoztatás szerint az ingyenes látogathatóság bevezetésével várhatóan 20-25 millió forintos jegybevételtől esnek el.

A Magyar Nemzeti Galériát (MNG), a Magyar Nemzeti Múzeumot (MNM) és a Műcsarnokot egyaránt 600 forintos belépővel látogathatják azok, akiket semmilyen kedvezmény nem illet meg, a diákok és nyugdíjasok 300 forintos áron tekinthetik meg a három intézmény kiállításait.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum tárlatát 400 forintos teljes árú, illetve 200 forintos kedvezményes árú jeggyel kereshetik fel az érdeklődők.

A Szépművészeti Múzeum kiállításaira ennek dupláját, 800 illetve 400 forintot kell fizetni a teljes és a kedvezményes árú jegyért.

A Budapesti Történeti Múzeum tárlatai 700 forintos teljes, illetve 350 forintos kedvezményes árú belépővel látogathatók.

A legkevesebbet a Petőfi Irodalmi Múzeumban kell fizetni: a teljes árú jegy 250, a kedvezményes pedig 100 forint.

Az állami múzeumokat általában eddig is ingyenesen látogathatták a 6 évnél fiatalabb gyerekek, a 65 év feletti nyugdíjasok, a mozgássérültek és kísérőik, a pedagógusok, a miniszter által kiadott állandó belépővel rendelkezők és a nemzetközi szerződések alapján erre feljogosított külföldi állampolgárok.

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig 170 millió forint a hiány

A megyei közgyűlés ma első olvasatban tárgyalja a 2003-as költségvetést. Az előterjesztésben –… Tovább olvasom