Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Állami nyelvvizsga nélkül is kiadják a diplomákat

Több tízezer diploma porosodik az egyetemek és főiskolák tanulmányi osztályán, mert a végzett hallgatók nyelvvizsga hiányában nem tudják azt átvenni. Több intézmény így saját vizsgát szervez.

Több tízezer diploma porosodik az egyetemek és főiskolák tanulmányi osztályán, mert a végzett hallgatók nyelvvizsga hiányában nem tudják azt átvenni, több intézmény ezért már eldöntötte: él a parlament által biztosított amnesztia lehetőségével, és saját vizsgát szervez - írta a Magyar Nemzet szerdán.

A lap emlékeztet: a felsőoktatási törvény tavaly év végi elfogadása előtt a parlament rábólintott arra a szabályra, amely szerint 2016-ig nem feltétlenül kell államilag elismert nyelvvizsga a diplomához, a felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy saját szervezésű, általuk meghatározott követelményszintű vizsgát is elfogadnak. Bár a Magyar Rektori Konferencia csak március 26-án fogalmazza meg ajánlásait a kérdésben, több intézmény már elhatározta, hogy él a lehetőséggel.

A Dunaújvárosi Főiskola biztosan szervez saját vizsgát, a Kaposvári Egyetem szenátusi ülésére olyan javaslatot terjesztenek be, hogy a diploma kiadásának feltétele ötvenórás egyetemi tanfolyam elvégzése, és az állami nyelvvizsga minimumkövetelmények 60 százalékos teljesítése legyen.

A Pécsi Tudományegyetemen az alapszakosok reménykedhetnek, az osztatlan és a mesterképzések hallgatóinak ezután is be kell mutatniuk nyelvvizsgájukat. A Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem - ahol kevéssé van jelen a probléma, sőt, az elsőévesek kétharmada nyelvvizsgával érkezik - nem enged az eddigi követelményekből, ahogyan a Pannon Egyetem sem - írta a Magyar Nemzet.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. bambinaXX 2012. március 23. 05:22
  „48! Egyetértek!!”
 • 48. joy 2012. március 22. 05:54
  „42!
  Azért, mert alig 10 000 000-an vagyunk,a világ tudománya pedig 7 000 000 000 emberé.
  Ha nem szeretnénk rabszolgák lenni, nekünk kell megtanulni mások nyelvét!
  Teljesen fölösleges a magyar ész kapacitását spanyolviasz föltalálására hasznáni, ha már azt másutt megcsinálták!”
 • 47. joy 2012. március 22. 05:48
  „Ezt a nyelvvizsga ügyet kezdettől nem értem.
  Ha az egyetemek, főiskolák képesek nyelvtanárokat nevelni, miért nem vizsgáztathatják le hallgatóikat az általuk oktatott nyelvre?

  Megjegyzem, idegen nyelv ismerete nélkül fenét sem ér a diploma, hisz a szakirodalom java része külföldön jelenik meg, és az a magyar tudós, aki munkát készít, idegen nyelven(eken) is publikálja azt.”
 • 46. studyfy 2012. március 21. 23:57
  „40. studyfy 2012.03.21. 20:36

  Egy eredményes középfokú nyelvvizsgát minden felsőfokú oktatási intézménybe történő felvételhez kötelezővé kellene tenni. Középiskolában négy év alatt, mindennapi tanulás és számonkérés mellett le kell tudni tenni egy középfokú nyelvvizsgát - már annak, aki tanulja. Felsőfokú tanulmányainál már fokozatosan alkalmazni kell a nyelvtudást, szakirodalom, külföldi gyakorlat stb.
  Én ilyet a mai nap nem írtam!! Sőt, a cikkhez sem írtam kommentet!!!!”
 • 45. alfoldi 2012. március 21. 22:29
  „Egy embernek, aki 40 évig tornatanár lesz Mátészalkán, minek az angol vizsga?

  Nem inkább arról van szó, hogy valakiknek ez zsíros üzlet?

  A mukahelyeknek megkövetelni a nyelvtudást, nem a nyelvvizsgát! - majd akkor tanulnak az emberek.

  A profit itt is félre vitte a dalt! Ezt is az alapoktól kell majd újrakezdeni.”
 • 44. klj-54 2012. március 21. 22:08
  „@Wacky:
  Orosz laktanya mellett laktam Kalocsán (3-6 év között), Szegeden. Adott volt a készségszintű nyelvismeret megszerzése.
  Felnőttként zavart a német nyelvismeret hiánya, rádióamatőr lettem tehát kellett az angol.
  Nem akarok senkit magamhoz hasonlítani, okkal.
  De állítom, hogy akivel gyerek fejjel elolvastatják (és persze megbeszélik a mondani valóját!) Kolozsvári Grandpierre Emil: Változó felhőzet című könyvét az talán másképpen áll a tanuláshoz.
  Érdemi motiváció nélkül semmit nem lehet megtanulni.
  Unokáim Görögben (kirándulás) és Törökben (népi tánc) anélkül tanultak angolt, hogy a suli elvárta volna tőlük.
  Szótár volt kézben és figyeltek.
  Azóta mindkettő szervezett keretek között unatkozik, mert olyan hitvány a tananyag amitől elalszanak az órán:(
  A szélsőségektől eltekintve (mint @Somabaggio:) szinte mindenki alkalmas nyelvet tanulni.”
 • 43. Wacky 2012. március 21. 21:40
  „35. klj-54 2012.03.21. 18:55
  "a fizikussal kvantumfizika tárgykőrben, mert tudod, a bunkó kamionsofőröket az is érdekli..."
  ez nem bunkóság, szeretem ha nyitott az ember másra is mint a környezetében lévő dolgok...

  "Soha nem érdekelt a papír ez ügyben"
  oké, de itt pont ettől teszik függővé, a papírtól...

  és tudod van olyan hogy valaki nem tudja megtanulni olyan perfektre az angolt nyelvtanilag, de minden helyzetből kitudja vágni magát + a saját szakmájában vérprofi + sok minden mást is képes megtanulni, csak éppen ezt nem, hangsúlyozom, nyelvtanilag!!

  amúgy meg eleve az oktatással van a sok gond, jár a gyerek suliba, 12 éve "tanítják" neki a nyelvet, de kb visszafele fejlődik:((... de ahhoz hogy képes legyen megtanulni angolul helyesen, nem elég az akarás:(”
 • 42. fotelagy 2012. március 21. 21:24
  „Magyar nyelvvizsga miért nem jó Mgyarországon?”
 • 41. Somabaggio 2012. március 21. 20:38
  „Oly annyirra, hogy történész-muzeológus,{politológia függőben a fenti okok miatt de államvizsgáztam jelesre, jeles szakdolgozatot írtam, használtam hozzá angol szakirodalmat is sic!} banki ügyintéző valutapénztáros, pályázatíró, kulturális menedzser vagyok, jelenleg idegenforgalmi szakmenedzser felsőfokú szakképzésre járok, mert oly <moderálva> a magyar munkaerőpiac.
  Jónak lenni!”
 • 40. studyfy 2012. március 21. 20:36
  „Egy eredményes középfokú nyelvvizsgát minden felsőfokú oktatási intézménybe történő felvételhez kötelezővé kellene tenni. Középiskolában négy év alatt, mindennapi tanulás és számonkérés mellett le kell tudni tenni egy középfokú nyelvvizsgát - már annak, aki tanulja. Felsőfokú tanulmányainál már fokozatosan alkalmazni kell a nyelvtudást, szakirodalom, külföldi gyakorlat stb.”
 • 39. Somabaggio 2012. március 21. 20:29
  „Ja és rendelkezem alapfokú C angol és középfokú Szóbeli nyelv- vizsgával csak a középfokú írásbelit nem adták meg a diszgráfiám miatt.Ugye milyen bunkó vagyok Kedves Ebgondolat!”
 • 38. Somabaggio 2012. március 21. 20:21
  „Tisztelt Hozzászólok!
  Valóban mérlegelni kéne! De nem az egyetemi jelentkezés előtt, hanem annak aki olyan bunkóságokat ír, hogy ne kapjon diplomát aki nem tud nyelvet!Azoknak üzenem:Aki bunkó az is marad!"
  Én diszgráfiás vagyok. Van róla igazságügyi Orvosszakértői véleményem is.ORSZI szakvéleményem is.
  Érdekes hogy az egyik egyetemre vonatkozik a régi felsőoktatási törvény módosítása pl Széchenyi Egyetem, a másikra:Pl ELTE ÁJK nem?! Hogy is van ez?
  Akkor Alkotmányellenes vagy törvénytelen az ELTE intézményi szabályzata!
  Egy alacsonyabb szintű jogszabály nem mehet szembe nem bírálhat felül egy magasabb szintű jogszabályt sem a régi sem az új jogalkotási törvény szerint! Diszgráfia születési rendellenesség nem szerezhető meg érettségi uitán sem felvételi után.Az ELTE nem vezet be saját nyelvvizsgát de ha mégis bevezetné legalább 200 000 HUF tandíjat szedne be érte.
  Ki tudná ezt kifizetni.Nekem van másik diplomám is, azt nyelvi szigorlattal szereztem meg.
  Holnap megyek a jogsegélyszolgálatra és beperlem az ELTE-t. Jeles diplomát nem hagyok bennt.De biztosd én vagyok a bunkó, hülye aki nem érdemel diplomát úgye?
  Kedves?-Ebgondolat menjen már anyja keservébe! és számoljon 20-ig mielőtt valamiről értekezik, jó?!”
 • 37. bambinaXX 2012. március 21. 19:19
  „Mégegyszer leírom: ez is szelekció.szerintem jó, hogy van. Állásinterjún úgyis eldől, hogy meg tud-e szólalni vki idegen nyelven.
  Szégyenletesen kevesen beszélnek nálunk nyelve(ke)t (énis csak 1et..); egyetértek egy előttem szólóval: jó lenne, ha a filmek angolul mennének, magyar felirattal - még, ha nem is mind.”
 • 36. roxper 2012. március 21. 19:08
  „32.
  Aki le tud államvizsgázni arról elhihetjük, hogy le tud nyelvvizsgázni is, hisz előbbihez ezerrel nagyobb teljesítmény kell, utóbbihoz egy zsák pénz és egy kis nyelvérzék, ha valamelyik nincs meg, akkor vért izzadhat egy sz@ros papírért, amivel majd kitörölheti, mivel nem fogja beszélni a nyelvet, csak szerez róla egy papírt!”
 • 35. klj-54 2012. március 21. 18:55
  „@Wacky:
  :)
  Oss-ban angol, német papír között választhattam, tolmács nem volt!
  Németet angolt felnőtt fejjel tanultam.
  Oroszul gyerekkoromban, a francia melléjük jött. (a holland pici ráadás:)
  Német, angol nyelvtant tanultam azzal talán nincs akkora gondom.

  Soha nem érdekelt a papír ez ügyben amíg elvont dolgokat képtelen voltam megbeszélni Cern mellett (Cessy) a fizikussal kvantumfizika tárgykőrben, mert tudod, a bunkó kamionsofőröket az is érdekli...
  Én csak arra utaltam, hogy ha van motiváció (számomra a munka lehetősége volt az!) akkor bárki képes megtanulni másik nyelvet.
  Aki erre nem képes az mást sem képes megtanulni.”
 • 34. eleonóra 2012. március 21. 18:45
  „Magyar diplomához minek az idegen nyelvi vizsga.Majd ha szüksége lesz az aktuális nyelvvizsgára úgy is megfogják csinálni.Engem ez nem érint, de felesleges követelménynek tartom.Adják csak ki azt a sok bennrekedt diplomát gyorsan !!!!!”
 • 33. macs 2012. március 21. 17:59
  „29. nsr125r,
  már leirtam, de megismétlem. Az ismerősöm egy felsőfokú angoll nyelvvizsgával felvételizett, az egyetemi évek alatt letett egy középfokú német nyelvvizsgát. A németet ki kellene egészíteni szakmaival, de ez már nem fért bele. Most ott porosodik a diplomája a raktárban.
  Tudom nem vigasztal, de mások is jártak úgy, ahogy te.”
 • 32. bambinaXX 2012. március 21. 17:54
  „29-31. Erről szól a felsőoktatás: az menjen oda, aki az adott feltételekkel el tudja végezni. Ez is szelekció: nem kell mindenkinek diploma. Bár felsőfokú laborvizsgához énsem értem, h minek.. ha a munkaköréhez nem fontos pláne!”
 • 31. Jozsoci 2012. március 21. 17:36
  „Az a 40 éves nő, aki nagy erőfeszítésekkel, család ellátása mellett, levelezőn, négy év alatt, óriási költséggel elvégezte a felsőfokú laborvizsgát, hogy valamivel többet keressen annak érdekében, hogy egyedülállóként iskoláztatni tudja a kamasz fiát, nincs szüksége nyelvtudásra. Mégis, két éve porosodik a diplomája az egyetemen, mert időhiány miatt nem tudja elvégezni a több száz órás tanfolyamot, ami a nyelvvizsgához szükséges. Mérlegelni kellene.”
 • 30. Wacky 2012. március 21. 14:16
  „9. klj-54 2012.03.21. 09:17
  Nem tudom milyen tudással rendelkezel, de az általad leírtak alapján szerintem nagyon meglepődnél egy nyelvvizsgán...
  tudod 1 dolog érteni, másik beszélni, és 3. hogy nyelvtanilag is helyes legyél... mert ha ez nincs meg akkor lehúzhatod magad...”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősíti a kormány a korrupciószűrőt

A jogszabálytervezetek kimunkálásakor azt is vizsgálják ezentúl, hogy az új rendelkezések… Tovább olvasom