Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Állami pénz a panelfelújításokra

Mintegy 15 millió forintnyi állami támogatást nyert el hat mosonmagyaróvári paneltömb lakóközössége az iparosított technológiával épült lakóházak energiatakarékos felújítására kiírt újabb pályázaton.
A felújítómunkákra állami és önkormányzati forrásból nyerhető támogatás. A lakástulajdonosoknak saját erőként a beruházási költségek legalább egyharmadát biztosítani kell.
Mosonmagyaróváron közel harminc éve épült az első panelépület, és azóta folyamatosan, egészen a rendszerváltásig emelkedtek ki a földből az újabb betonházak. Építésükkor megfeleltek az akkori szabványoknak, ám az évek múlásával egyre több műszaki probléma jelentkezett.
Főként a hiányzó hőszigetelés okoz gondot, ami a fűtési költségeket erősen növeli, de a fűtő- és szellőzőberendezések, felvonók is gyakorta javításra vagy korszerűsítésre szorulnak. A felújítási költségek azonban igen nagy terhet rónának a tulajdonosokra.

Emiatt az iparosított technológiával épült házak energiatakarékos felújítására támogatást igényelhetnek a lakóközösségek. A támogatás a nyílászárók szigetelésére, cseréjére, tetőszigetelésre, a homlokzatok hőszigetelésére, illetve az épületgépészeti rendszerek (fűtés, meleg víz), a felvonók, szellőzőrendszerek korszerűsítésére vonatkozik.
A felújítómunkákra kétféle forrásból – állami és önkormányzati – nyerhető támogatás. A lakástulajdonosoknak saját erőként a beruházási költségek legalább egyharmadát kell biztosítani készpénzben.

Ebben a konstrukcióban a Lajta-parton eddig százötven lakás külső hőszigetelését és nyolcvannyolc régi fa nyílászáróinak korszerű, műanyag ablakokra cserélését, illetve pincefödém-szigetelését végezték el.
A lakóközösségek az elmúlt évben ismét igényelhettek állami, illetve önkormányzati támogatást a panelek felújítására. A pályázati döntést és a nyertesek nevét tartalmazó oklevelet a napokban adta át a város vezetésének a belügyminiszter. Eszerint három Móra-lakótelepi háztömb összesen százötven lakásának épületgépészeti felújítása – termosztatikus radiátorszelepek és költségmegosztók felszerelése – valósulhat meg az idei esztendőben. A felújításokra 2,3 millió forint állami támogatást nyertek el a lakók. A panelházak utólagos hőszigetelése a Marx Károly utca három háztömbjén valósulhat meg, 12,6 millió forintos állami segítséggel.

Az iparosított technológiával épült lakóházak energiatakarékos korszerűsítésének és felújításának támogatására idén is pályázhatnak a lakóközösségek. A pályázatok elkészítésében Badura József, a polgármesteri hivatal városfejlesztési és -fenntartási osztályának munkatársa nyújt segítséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BOLTBEZÁRÓK

A farádi Nemes Sándorné hat évig tartott fenn egy vegyeskereskedést, ám tavaly év végén bezárta a… Tovább olvasom