Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Állami szemét és választási regisztráció a parlament előtt

Belföld - Az Országgyűlés mai ülésén egyebek mellett szavazhat a választási regisztráció részletszabályait alaptörvénybe foglaló bizottsági módosító javaslatról, majd megkezdheti egyebek között az NMHH és a Médiatanács 2011-es költségvetési beszámolójának, valamint a hegyközségekről szóló törvényjavaslatnak a tárgyalását.
Az Országgyűlés mai ülésén egyebek mellett szavazhat a választási regisztráció részletszabályait alaptörvénybe foglaló bizottsági módosító javaslatról, majd megkezdheti egyebek között az NMHH és a Médiatanács 2011-es költségvetési beszámolójának, valamint a hegyközségekről szóló törvényjavaslatnak a tárgyalását.

Az ülésnap 13 órakor, várhatóan Lengyel Szilvia képviselői eskütételével kezdődik, aki a parlamenti mandátumáról lemondott Kukorelly Endrét váltja az LMP-frakcióban. Az ilyenkor megszokott interpellációs blokk után megválaszthatják az alapvető jogok biztosának jövő nemzedékek védelmét ellátó helyettesét. Az Országgyűlés titkos szavazással dönt Szabó Marcelről. A képviselők ezt követően az alkotmányügyi bizottság kezdeményezésére kiegészíthetik azt az alkotmánymódosító javaslatot, amely az alaptörvénybe foglalná a választójog előzetes regisztrációhoz köthetőségét. Amennyiben a Ház elfogadja a bizottsági indítványt, akkor az alkotmány szintjén rögzítenék, hogy a magyarországi lakhellyel rendelkezők - a kormányoldal eredeti javaslatával szemben - mégsem regisztrálhatnak levélben a választásokra, azt kizárólag személyesen, vagy elektronikus formában tehetik meg a voksolást megelőző 15. napig.

A változtatást a Fidesz azzal indokolta, hogy Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke aggályosnak nevezte a levélben történő feliratkozást. A határozathozatalok napirendjén szerepel az új hulladéktörvény zárószavazása is.

Az előterjesztés legfeljebb 49 százalékos tulajdonrészt engedne a külföldi vállalkozásoknak a hulladékgyűjtési és -szállítási közszolgáltatásban, míg a hulladékgazdálkodás területén nem korlátozná azokat. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár egy szeptemberi bizottsági meghallgatáson azt mondta, hogy a törvényjavaslat megfelel az Európai Unió elvárásainak, nem ütközik a versenyjogba. Elfogadhatják még például a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 2009-2010-es munkájáról és a magyar tudomány helyzetéről szóló beszámolót, továbbá a megyei múzeumok és megyei könyvtárak megyeszékhelyek fenntartásába kerüléséről szóló indítványt.

Ezt követően az Országgyűlés megkezdheti a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint a Médiatanács 2011-es költségvetéséről szóló törvényjavaslat tárgyalását, illetve általános vitát tarthat a hegyközségekről szóló törvényjavaslatról, valamint a digitális átállásról szóló előterjesztésekről is. A képviselők várhatóan a késő esti órákban értékelhetik azokat a módosító indítványokat, amelyek a bírák nyugdíjkorhatárának változtatását indítványozó előterjesztésekhez érkeztek.

Navracsics Tibor azt követően javasolta 65 évre emelni a bírák nyugdíjkorhatárát, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette az év elején életbe lépett, 62 éves korhatárt tartalmazó törvényi rendelkezéseket. A közigazgatási és igazságügyi miniszter előterjesztése kiterjedne az ügyészekre, közjegyzőkre, bírósági végrehajtókra és igazságügyi alkalmazottakra. A részletes vitában várhatóan szóba kerül az alkotmányügyi bizottság azon javaslata is, amely hathavi átlagilletményüknek megfelelő kártérítésre jogosítaná a 62. évük betöltése miatt nyugdíjazott bírákat, függetlenül attól, hogy felmentésük miatt bírósághoz fordultak-e.

Az Országgyűlés kedden a tavalyi zárszámadás e hétről elnapolt vitáját folytatja, szerdán pedig a Bethlen Gábor Alap és az Országos Fogyatékosügyi Program beszámolói kerülnek napirendre.

Olvasóink írták

 • 6. Mogyoró 2012. október 09. 08:14
  „Egyáltalán a kettős állampolgárok miért szavazhatnak Magyarországon. Szavazzon ott ahol az adót, a Tb és egyéb járulékokat fizet, az itt élők ügyeibe ne avatkozzanak bele. Regisztráció minek, a fidesz így szeretne választást nyerni, kilóg a lóláb, de nagyon. Hol van a jog és az alkotmány????”
 • 5. booo 2012. október 08. 16:57
  „Ezzel az antidemokratikus REGISZTRÁCIÓVAL meghalt a demokrácia 2012-ben! Élt 22 évet! RIP !
  Ugye, regisztráláskor kéretik azt is megmondani, kire fog az illető szavazni?”
 • 4. öregvegyész 2012. október 08. 13:59
  „Akkor fogok regisztrálni,ha bebizonyítják ,hogy nem vagyok hetedíziglen őshonos és büntettet követtem el. Én meg kérem hogy azok akik ezt kitalálták szintén biznyítsák legalább ezt .utána pedig azt hogy mi jogon akarnának eredő jogaimtól megfosztani. Előtte kérnék elmeorvosi igazolást az illetőktől”
 • 3. Egyolvasó 2012. október 08. 13:46
  „Magukról tárgyalnak a tisztelt képviselők??”
 • 2. deszkás 2012. október 08. 07:34
  „Választási reg? Köszönöm a választottam(kévvizselőm Dobó úr) hogy így kiállt mellettem és hazai másodrendűként. Mert amiről (még) nem szólt a fáma: a kettős állampolgár BÁRMELYIKET választhatja.”
 • 1. deszkás 2012. október 08. 07:13
  „NMHH? Úgy kell a törvényt "alakítani" hogy mégse kelljen a jogerős bírósági határozatot végrehajtani a Neo Fm-el. Törvénytisztelőek. Törvénytisztelőek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerelemféltésből ölt az ebesi férj

A rendőrség gyanúja szerint a 38 éves férfi szombaton a lakásuk előtt egy késsel leszúrta feleséget. Tovább olvasom