Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarokat vendégeskedtek Nagyváradon

Szlovák állampolgárságától megfosztott négy felvidéki magyar vett részt a nagyváradi Felvidéki Szolidaritás Napja rendezvényen, amelyet vasárnap a nagyvárad-olaszi református templomban tartottak meg.
Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke sajtótájékoztatón számolt be a felvidékiek strasbourgi keresetéről.

A Krónika című kolozsvári napilap hétfői számában közölt beszámoló szerint a négy felvidéki magyar, Dolník Erzsébet, Fehér István, Gubík László és Kassai Gyula ügyéről Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a strasbourgi Emberjogi Bíróságtól négy dolgot kérnek a panaszosok.

Az első az önkényesen elvett állampolgárság, a másik az állandó lakcím, a harmadik pedig a szlovákiai szavazati jog visszaadása – a negyedik, a társadalombiztosításban való részesülés visszaadása már megoldódni látszik, legalábbis a rimaszombati Tamás Ilonka esetében. Ez akár precedensként is szolgálhat a további panaszokra nézve. Lomnici Zoltán elmondta, hogy mind a négy panaszos pénzbeli, egyénenként változó összegű kártérítést is követel a szlovák államtól az okozott károkért.

Mind a négyen azon szlovákiai magyarok sorába tartoznak, akik nyilvánosan felvállalták, hogy magyar állampolgárságot szereztek, és ennek következtében a kettős állampolgárságról szóló szlovák törvény értelmében elvesztették szlovák állampolgárságukat.

A jogvédő bízik benne, hogy a szlovák állam józanul közelít majd a kérésekhez, mert amennyiben a strasbourgi bíróság az állampolgárságuktól megfosztottak számára kedvező döntést hoz, sok felvidéki magyarnak kell majd a 7–15 ezer eurós kártérítést megfizetnie. Ez pedig komoly terhet róhat az államkasszára.

Lomnici Zoltán szerint a kérelmezők emberi jogai hat ponton sérültek, ezért valószínűnek tartja a kedvező döntést.

Tőkés László európai parlamenti képviselő jelképesen átadott egy-egy tiszteletbeli erdélyi polgári címet jelentő oklevelet a felvidéki vendégnek. Tőkés elmondta: többekkel együtt levelet írt a szlovák kormánynak, amelyben azt kéri, hogy Tamás Ilonka közelgő századik születésnapja alkalmából, mintegy ajándékképpen kaphassa vissza elvett szlovák állampolgárságát.

A volt királyhágómelléki református püspök felolvasta a nagyvárad-olaszi gyülekezetnek azt a szolidaritási nyilatkozatot, amelyhez bárki csatlakozhat, és amelyben felvidéki magyar nemzettársaikkal vállalnak közösséget az aláírók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szász Jenő támogatja az EMNP és az MPP együttműködését

Támogatja az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) helyi és megyei… Tovább olvasom