Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Államreform a kormányprogramban

Kétszáz fős Országgyűlésről, államreformról, egyfordulós választásról

és 2009-ben tartható regionális önkormányzati választásról beszélt expozéjában Gyurcsány Ferenc tegnap a parlamentben,

a kormányprogram vitájának kezdetekor.
Hivatalba lépése után a kormány azonnali intézkedéseket hoz, így nyolc százalék lesz idén a költségvetés hiánya – mondta a kormányprogram vitájában Gyurcsány Ferenc a parlamentben. „Nem titkolom: már idén is hozzá kell nyúlni a költségvetéshez.” A kijelölt és ügyvezető miniszterelnök expozéjában hangsúlyozta: államreformra van szükség, aminek eredményeképpen szolgáltató, fejlesztő és beruházó államot kell létrehozni. Ehhez csökkenteni kell az állam kiadásait, és meg kell teremteni a pénzügyi egyensúlyt. „A következő évre mint egészre vetítve ez több százmilliárd forintot fog jelenteni, és növeljük az állam bevételeit, ez is több százmilliárdot fog jelenteni.”
A központi igazgatásban az engedélyezett létszám 2006 eleje és 2007 eleje között több mint 23 százalékkal, a nyolcezer fős központi igazgatási létszám több mint ezerötszázzal csökken – mondta Gyurcsány Ferenc. Beszélt arról is, hogy az államtitká-

rok számát is csökkentik. A szo-

cialisták politikusa szerint át kell alakítani az államszervezetet, az oktatás és az egészségügy rendszerét és az állam pénzügyi-gazdálkodási rendszerének több elemét.
A kijelölt és ügyvezető miniszterelnök expozéjában megismételte azt a korábbi kijelentését, mely szerint az államháztartás hiányáért az előző kormány viseli a nagyobb felelősséget, bár szerinte az egyensúly megbomlása már 2000-ben megkezdődött.
Gyurcsány Ferenc az állam átalakításának szükségességéről szólva kifejtette, elfogadható az ellenzék javaslata a kétszáz fős parlamentről. Hozzátette ugyanakkor, legyen egyfordulós választás és vegyes választási rendszer.
A kormányfő annak a véleményének adott hangot, hogy kevesebb önkormányzati képviselőre van szükség, csökkenteni kell a képviselői tiszteletdíjakat, ellenőrizni az elszámolásokat. „2009- ben tartsuk meg az első regionális önkormányzati választásokat” – tette hozzá a kormányfő. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Írja meg! Címünk: Kisalföld… Tovább olvasom