Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Állásinterjú, második kör: mi a teendő?

Sikerrel vetted az akadályokat, s a cég visszahívott egy újabb beszélgetésre. Tippek a második alkalomra.

Az állásinterjú második körében számíts arra, hogy több időt kell majd eltöltened a cégnél, s több emberrel kell majd beszélned, négyszemközt, s csoportosan egyaránt. Arra is légy felkészülve, hogy ezúttal sokkal behatóbban tanulmányozzák majd a képességeidet és a személyiségedet.

A munkaadó szempontjai

Ebből a perspektívából a második interjú arra szolgál, hogy még jobban felmérje a jelentkező képességeit és személyes adottságait. Az interjúztatók ilyenkor azt szeretnék látni, hogy hatékonyan tudod megoldani a feladatokat, s jól kijössz a leendő kollégákkal.

Tartsd fejben, hogy sok esetben a munkáltatók egy napra akár több lehetséges jelöltet is behívhatnak a második fordulóra, hogy minél hatékonyabban bonyolítsák le az interjúfolyamatot. Ez esetben a legfontosabb feladatod kiemelkedni a többiek közül.

Ha jól be szeretnél illeszkedni, igyekezz minél inkább kidomborítani, hogy képességeid és korábbi tapasztalataid mennyiben segítenek a munkád elvégzésében. Légy pontos, s említs olyan példákat, amelyekkel hangsúlyozhatod a kompetenciádat az adott feladatokkal kapcsolatban.

Kikre számíts?
Az állásinterjú első körében valószínűleg egy, vagy két emberrel találkozol majd. A második forduló vélhetően során több időt töltesz majd el a cégnél, s jóval több személlyel lépsz kapcsoladba, köztük a főnökséggel, kollégákkal, s további alkalmazottakkal.

Valószínűleg közülük többekkel négyszemközt is beszélgetsz majd, s elképzelhető, hogy egészen hasonló kérdéseket tesznek fel neked. Válaszaiddal légy következetes, azonban fogalmazz picit másképp, így hitelesebbnek tűnsz majd, s nem fognak arra gyanakodni, hogy egyszerűen betanultad a válaszokat néhány várható kérdésre. Ha van rá módod, próbáld az interjú előtt kideríteni, hogy kikkel fogsz beszélgetni, s nézz utána, milyen szerepet töltenek be a cégnél. A beszélgetés során tegyél fel nekik specifikus kérdéseket, hogy lássák, milyen felkészült vagy. Ha egy csoporttal ülsz le beszélgetni, ne feledkezz meg arról, hogy mindenkivel szemkontaktust alakíts ki, s folyamatosan járasd körbe a tekintetedet a csoporton beszélgetés közben.

Az interjú után

Ritkaság, hogy azonnal a helyszínen ajánlatot kapj a cégtől, bár előfordul. Ha végig pozitív visszajelzéseket kaptál, nem kizárt, hogy távozásod előtt közlik veled a jó hírt. Azonban még ebben az esetben se kapkodd el a döntést, s kérj egy kis gondolkodási időt.

Ha nem így történne, mindenképpen küldj egy rövid köszönőlevelet azoknak, akikkel találkoztál és beszéltél. Jellemzően néhány napon belül döntenek a jelentkezők sorsáról, de előfordul, hogy akár hetekig is ülnek az eredményeken. Ilyenkor ne légy türelmetlen, s készülj fel, hogy behívnak egy esetleges harmadik körre is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alonso 14. sikere

A vb-címvédő spanyol Fernando Alonso (Renault) nyerte a Forma–1-es autós gyorsasági… Tovább olvasom