Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Álláskeresés Nagy-Britanniában

Pénzről, családról szót se! Önéletrajz, kísérőlevél, interjú - álláskeresési tippek azoknak, akik Nagy-Britanniában szeretnének munkát vállalni. Mit kell feltétlenül beleírni az önéletrajzba, és mit kell kihagyni belőle? Mi illik és mi nem a felvételi interjún?

Milyen hangvételűnek kell lennie a kísérőlevélnek? Ha valaki ezekre a kérdésekre nem tudja a választ, hátránnyal indul az álláskeresésben.

Mit nem?
 
Az angol CV-t általában nem írják alá, nem dátumozzák, nem csatolnak fényképet hozzá, és semmiképp nem említik meg benne a fizetést. 
Önéletrajz

Nagy-Britanniában is az önéletrajz, a CV (Curriculum Vitae) a jelentkezés legfontosabb része. A legfeljebb kétoldalas, táblázatszerű összefoglaló dönti el javarészt, hogy behívnak-e valakit felvételi interjúra. A brit cégek és fejvadászok általában kevés jelentkezővel beszélgetnek el személyesen, emiatt nagy figyelmet kell fordítani az önéletrajz elkészítésére.

A CV elején, a bal oldalon jelennek meg a személyes adatok (Personal Details). A név, a cím és a Magyarország hívószámával kiegészített telefonszám után érdemes az állampolgáráságot is feltüntetni.

A második részben a szakmai tapasztalatok következnek, ennek angolul több kifejezés is megfelel: Career Development, Work Experience, Professional Experience, Employment, Career Review. Bármelyiket lehet használni. A felsorolásnál a fordított kronologikus sorrendet kell követni, és a munkakör megnevezése alatt rövid, egyértelmű mondatokban össze kell foglalni, hogy a jelentkező milyen feladatokat látott el.

Személyes hang
 
Ha valaki nem konkrét álláshirdetésre jelentkezik, akkor sem címezheti általános alanynak a levelet, a vállalat honlapján vagy egy telefon segítségével ki kell derítenie, ki felelős a felvételért. Az álláshirdetésben esetleg megfogalmazott speciális elvárásokon kívül a cégről kell még minél több információt gyűjteni, és azok alapján megfogalmazni a levet.  
Pályakezdők esetén a személyes adatok után rögtön a tanulmányok következzenek (Education and Training), szintén a jelenből a múlt felé haladva kell sorolni az elvégzett képzéseket, az általános iskolai tanulmányok azonban már nem szerepelnek a brit önéletrajzban. A friss diplomások részletesebben is taglalhatják iskoláikat – diplomamunka címe, tanulmányi versenyek -, valamint a tanulmányok alatt a szakmai gyakorlatot (Practical Experience) is feltűntethetik.

Az egyéb ismeretek (Additionl Skills) közé a nyelvi és a számítógépes ismeretek kerülnek. A nyelvtudásnak általában hat szintjét különböztetik meg: native speaker, fluent (spoken and written), everyday competence, intermadiate, working knowledge és vegül beginner, ezt a legalsó szintet azonban nem érdemes megemlíteni.

A hobbik (Personal Interests) zárják az önéletrajzot. Ezek között ugyanazokat a tevékenységeket lehet említeni, mint a magyar önéletrajzokban szokás.

Kísérőlevél

A kísérőlevél megírásában sokat segíthet az álláshirdetés, hiszen a cég elvárásainak megfelelően lehet kiemelni az önéletrajz egyes elemeit. Célja, hogy személyes hangvételre adjon lehetőséget.

Speciálisan
 
Nők esetében Nagy-Britanniában általában tabutéma a családi állapot, ritkán tesznek fel olyan kérdést, mely a családtervezésre vonatkozik. Külföldi jelentkezőként azonban arra is fel kell készülni, hogy a munkaadót meggyőzzük arról, miért érdemes más országban élő külföldinek adnia a munkát.  
A megszólításnál fontos, hogy mindenképp valakihez szóljon a levél, egy általános címzett nem jó pont a munkaadónál. A rövid, legfeljebb egyoldalas levél három részre tagolt. Az elején hivatkozás szerepel: melyik álláshirdetésre ragál a jelentkező. A második részben a önéletrajz egyes részeit emeli ki. Végül a bevett formulával „interjú reményében" zárja a levelet. Fontos, hogy az önéletrajz elemeit ne egyszerűen csak elismételje és részletesebben kifejtse, hanem az álláshirdetés alapján a vállalat elvárásaira reflektálva foglalja össze kiemelendő képességeit.

A jelentkező neve és címe a papír jobb oldalán szerepel, alatta a bal oldalon a címzett neve, pozíciója, a cég neve és címe. A levélnek az egész oldalt be kell töltenie, és búcsúzáskor nem ajánlatos a „Yours faithfully" kifejezést használni, mert az csak az általános címzés esetén helyes.

Pályázati anyag és interjú

Fejvadász cégek esetében gyakran online vagy hagyományos formátumú jelentkezési lapot kell kitölteni, melynek nem minden eleme egyezik meg az önéletrajzzal. Előfordulhat, hogy rákérdeznek a korábbi fizetésre, sőt arra is, hogy a pályázott pozícióban mennyit szeretne keresni a jelentkező. Ebben az esetben se írjunk be konkrét összeget, inkább csak annyit, hogy a fizetési elképzelésekről a felvételi interjún szeretnénk tárgyalni.

A jelentkezési lapon előkerülhet a munkakeresés oka. Nem ajánlatos személyi okokra hivatkozni vagy a korábbi munkaadót szidni. Ha az okok között a munkanélküliség szerepel, nyugodtan beírhatja a jelentkező, az angolok szemében ez nem jelent hátrányt. A jelentkezési lap végén általában szerepel az „egyéb megjegyzések, kérdések" rész, ahol szerencsés a kísérőlevélben megfogalmazottakat feltűntetni.

Nagy-Britanniában általában se referenciát, se munkaanyagot nem csatolnak a pályázati anyaghoz.

Az interjúra nehéz felkészülni, a Magyarországon elfogadott általános szabályok itt is követhetőek. Mindenesetre az biztos, hogy jóval kevesebb embert hívnak be személyes elbeszélgetésre, mint itthon. Ha valaki már bekerült a kiválasztottak szűk körébe, érdemes alaposan felkészülnie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még nincs vége a valóságshow-knak Magyarországon

Új valóságshow-t indít ősszel a tv2 - tudta meg a kereskedelmi csatorna név nélkül nyilatkozó… Tovább olvasom