Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Álláskeresők és a grafológia

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
"Jó hírű, ötszáz főt foglalkoztató céghez adtam be álláspályázatot. Néhány nap múlva egy grafológus hölgy hívott fel, kérve, hogy a pályázatomhoz kézírásos önéletrajzot is küldjek a számára. Meglepődtem. Miért van erre szükség? Számomra ez mindig kicsit szemfényvesztésnek tűnt, egészen mást vártam volna egy komoly cégtől. És egyáltalán: köteles vagyok én résztvenni ebben? - kérdezi Varga Dezső (42).

Magyarországon ma még nem terjedt el az álláspályázatok elbírálásánál a grafológiai értékelés, de tőlünk nyugatabbra már nagy hagyományai vannak ennek is. Grafológiai szűrést végeznek nemcsak a pályázók előválogatásánál, majd a kiválasztásnál, hanem gyakran a már meglévő munkatársak teljesítményértékelésénél, a karriertervezésnél és az elbocsátásoknál is írásszakértő segítségét kérik. Természetesen tapasztalt szakemberekről van szó, nem pedig azokról a tízezrekről, akik valamilyen néhány hetes gyorstalpaló tanfolyam elvégzése után mondják magukat grafológusnak...

Profi cégek - bízzunk benne - profi grafológust alkalmaznak, akiben megbízhat a pályáztató és a pályázó egyaránt. Általában már az előválogatásnál úgynevezett gyorsszűrést végeznek, amely során négy-öt személyiségjegyet vizsgálnak. Ez leginkább a személyzetisnek nyújthat segítséget abban, hogy - nagyobb számú pályázó esetén - kikkel érdemes közelebbről is megismerkedni. A pályáztatás későbbi fázisában már részletesebb személyiségrajzot, -elemzést várnak el a grafológustól a megbízók. Ehhez a szakembernek egy A4-es lapra írt minimum 15-20 soros kézzel írt szövegre van szüksége, névaláírással. Kell hozzá néhány adat is: az író életkora, neme, iskolai végzettsége, tudni kell melyik kezével írta a szöveget, van-e sérülése, visel-e szemüveget, illetve melyik országban tanulta meg a betűvetést.

Olvasónk természetesen megtagadhatja a közreműködést és mondhatja azt, nem adja beleegyezését a grafológiai vizsgálatba. De felhívom a figyelmét arra, hogy ha már a pályáztató megfizet egy írásszakértőt, nyilván bízik is benne, s valószínűleg nem veszi jó néven, ha a jelentkező ezzel ellenkező véleményen van... Olvasónk egy ilyen lépéssel hátrányba kerülne az álláspályázók között. Tudni kell tehát, hogy a grafológiai vizsgálathoz szükséges a pályázó beleegyezése, ahogy jogában áll megismerni a róla szóló elemzést is. A grafológust szigorú etikai szabályok kötik. A vizsgált személy egészségi állapotáról, szexuális szokásairól és minden más, a munkahelyet nem értintő tulajdonságáról hallgatnia kell és bizalmasan kell kezelnie a személyes adatokat is.
Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életem első önálló kiállítása

A soproni Gyermek- és Ifjúsági Központban szombattól szeptember 21-ig az Életem első önálló… Tovább olvasom