Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Állatkínzásért feljelentés Zalabaromfi-ügyben

Állatkínzásért ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tesz egy állatvédő szervezet, a Csillagszem Alapítvány csütörtökön - mondta szerdán Abonyi Mónika, az alapítvány elnöke.
A több mint egy hónapja nem működő Zalabaromfi beszállítóinál 355 ezer pulyka vár vágásra. Az állatvédők szerint a túl sok szárnyas tartási körülményei állatkínzásnak számítanak.

Korábban a Független Hírügynökség is beszámolt róla, hogy a termelőknél összezsúfolva tartják a pulykákat, melyek a helyhiány miatt egymást ölik, vagy olykor meg is eszik. Az állatvédők szerint fertőzésveszély is fenyegeti az állatokat, ezért is tesznek feljelentést.

Közben a pulykák néhány napra megmenekültek az éhhalál elől - tájékoztatta a Független hírügynökséget Dodonka József, a termelői konzorcium vezetője. A takarmányforgalmazók korábban azt jelentették be, hogy csütörtöktől már nem hiteleznek tovább takarmányt a Zalabaromfi termelőinek, ez azt jelentette volna, hogy onnantól a gazdák nem tudnak enni adni a szárnyasoknak. A takarmányforgalmazók azonban most haladékot kaptak bankjaiktól, így néhány napig még tudnak hitelbe szállítani élelmet a pulykáknak. Ezzel azonban a vágás problémája még nem oldódott meg. A pulykákat hetek óta le kellett volna vágni, tartásuk már nem gazdaságos, hiszen elérték maximális testtömegüket, ráadásul nem férnek már el. Dodonka József elmondta: kértek kormányzati segítséget, de leveleikre még csak nem is válaszoltak. Azt szeretnék, ha támogatást kapnának a bérvágáshoz.

A Zalabaromfi számláit szeptember elsején zárolta a CIB Bank. Ezt követően nem sokkal leállt a termelés a cégnél, azóta a beszállítók szárnyasait nem vágják. A CIB Bank a számla zárolásának okáról, arra hivatkozva, hogy a Zalabaromfitól nem kapott felmenést a banktitok alól, nem ad tájékoztatást. A vállalat ugyanakkor arra hivatkozik, hogy ők sem kaptak tájékoztatást arról, miért zárolták számláikat. A CIB Bank szeptemberben 50 millió forintot felszabadított a számláról, hogy a 700 dolgozó augusztusi bérét ki tudják fizetni.

Olvasóink írták

  • 3. flexsnake 2008. október 16. 19:41
    „Mondjuk nem tenyészteni orrba-szájba öket, ,,emberien,, bánni velük.”
  • 2. Chilli 2008. október 15. 20:24
    „Levágni nem tudják őket, mert nincs aki átvegye. De mit is kellene tenni? Valaki??????”
  • 1. flexsnake 2008. október 15. 17:18
    „NA ugye máshol is vannak érdekes dolgok nem csak a hungeritnél.A leggeCIBbank :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pesszimisták a hazai frissdiplomások

Továbbra is pesszimistábbak a magyar egyetemisták az európai átlagnál. A hazai diákok főleg a… Tovább olvasom