Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Alligátor riadó Floridában

Riadalmat keltett Floridában, hogy egy hét alatt három ember is alligátorok áldozata lett, noha 1948 óta mindössze 17 embert öltek meg a krokodillal rokon amerikai hüllők az Egyesült Államok délkeleti államában.
Az egyik áldozat, egy kocogás közben eltűnt egyetemista lány torzó holttestét egy csatornában találták meg. A hatóságok vasárnap leterítettek egy közel háromméteres aligátort, amelynek a gyomrában két emberi kart találtak. A feltételezések szerint az állat a vízbe rángathatta a lányt. A másik áldozat, egy fiatal nő egy üdülőtelepen búvárkodott. A tó partján lévők egy aligátor szájában pillantották meg. A vízbe vetették magukat és valahogy sikerült kiragadniuk őt a hüllő fogai közül, de a parton már csak a halál beálltát állapíthatták meg. A harmadik, ugyancsak női áldozat holttestét szintén egy csatornában lelték fel.

Az 1960-as években még a kihalás szélén álló és ezért védetté nyilvánított aligátorok száma jelenleg egy-két millió lehet Floridában, de az utóbbi 58 évben csak 351 esetet jegyeztek fel, amikor a hüllő embert támadott meg, és összesen 17 halálos kimenetelű esetről tudni. Floridában 18 millió ember él. A népesség gyorsan gyarapszik, az ingatlanfejlesztés újabb és újabb területeket hasít le a mocsárvidékből.

A floridai Sun-Sentinel internetes honlapjának keddi cikke szerint az aligátorokat a szárazság hajtja ki a mocsarakból a csatornákba és lakóparkok tavaiba, ráadásul most van a párosodási időszak, amikor az állatok ingerlékenyebbek és erősebben nyilvánul meg a területvédő ösztönük. Az emberek viszont óvatlanok, gyakran etetik is a veszélyes hüllőket.

Mindez egy jó adag véletlennel tetézve lehet a magyarázata annak, hogy ilyen rövid idő alatt három haláleset is történt. A hatóságok arra intik az embereket, hogy ne etessék az aligátorokat és ne menjenek a csatornák peremére, különösen gyerekekkel és kutyákkal. Hangsúlyozzák azonban, hogy Floridában jóval nagyobb a veszélye annak, hogy valaki cápatámadásban vagy villámcsapásban hal meg. A legveszélyesebb állatok Floridában egyébként is a szarvasok, amelyek a statisztikák szerint évente mintegy 130 halálos közúti balesetet okoznak.

A The New York Times keddi számában megszólaltatott szakértő azt javasolta, hogy aki fél az aligátorveszélytől, az ne lakjon Floridában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem volt áram Ikrényben

Tegnap este olvasóink jelezték szerkesztőségünknek, hogy órákon keresztül nem volt áram Ikrényben és… Tovább olvasom