Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Állójég borítja a legtöbb folyónkat

A Duna egyelőre jégmentes, a Tisza Tiszabecs fölötti szakaszán erős a jégzajlás, míg több folyón állójég alakult ki - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője pénteken az MTI-vel.
Molnár Béla kifejtette: a Duna víztömegének az áthűlése is fokozódik, a parti jég mellett szórványosan már megindult a gyenge jégképződés. A Lajta, a Rába, a Marcal, az Ipoly és a Sió folyót kisebb megszakításokkal többnyire állójég borítja, jellemzően 5-8 centiméter vastagságú. A Rábán és a Sión helyenként jégzajlás is megfigyelhető.

A Tiszán Tiszabecs fölött a határszelvényig erős a jégzajlás, alatta megszakításokkal állójég, helyenként jégzajlásos szakaszok jellemzik a folyót a déli országhatárig. A jellemző jégvastagság 5-10 centiméteres.

A Túr, a Szamos, a Kraszna, a Hármas-Körös, a Maros, a Sajó és a Hernád folyót kisebb megszakításokkal szintén állójég borítja, helyenként jégzajlásos szakaszokkal. Az állójég vastagsága 5-10 centiméter. A Bodrog teljes magyarországi szakaszára szintén az állójég a jellemző, a jég vastagsága 5 centiméteres.

Molnár Béla kitért arra: az Országos Meteorológiai Szolgálat tíznapos előrejelzése szerint a péntektől hétfő reggelig tartó időszak alatt délen akár 50 centiméteres hó is eshet, a legkevesebb (5-10 centiméternyi) északnyugaton valószínű. Budapest térségében 15-25 centiméternyi hóra számítanak. A jövő hét elején - várhatóan hétfőn, a nap második felében - újabb mediterrán ciklon éri el dél felől a vízgyűjtőket, emiatt ismét - főleg délnyugaton - eshet a hó.

A főigazgató arról is beszámolt, hogy a magyarországi vízfolyások duzzasztásmentes szakaszain igen alacsony vízállás mellett apadó, illetve alig változó vízmozgások a jellemzőek. A következő napokban - a tartósan hideg időben - havazás valószínű, ezért a folyók vízjárásában lényeges változás nem várható.

Közlése szerint jelenleg a hóban tárolt vízkészlet a Duna vízgyűjtőjén mintegy 30 százalékkal haladja meg a sokévi átlagot, a Dráva vízgyűjtőjén átlagos, míg a Felső-Tisza és a Szamos vízrendszerében kisebb mértékben meghaladja az időszakra jellemző értékeket. A Bodrog vízgyűjtőjén felhalmozott hó mennyisége az átlag körül alakul, míg a Sajó és a Hernád vízrendszerében kissé elmarad az ilyenkor szokásos átlagértékektől.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Malév-leállás: bővíti kapacitását a Wizz Air, a Lufthansa és a Ryanair is

A Wizz Air 66 százalékkal bővíti kapacitásait Budapestről, az utasok száma 50 százalékkal bővülés… Tovább olvasom