Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Álmaink konyhája

A világ egyik legismertebb bútoráruháza nemrégiben közzétette a konyhai szokásokról készített kutatásának eredményét.

Öt kontinens huszonnyolc országában kérdezték meg az embereket többek között arról, mi minden történik egy konyhában, ki használ kötényt főzéskor, csapról vagy pohárból oltják-e szomjukat, főztek-e már meztelenül a konyhában, és egyáltalán milyen álmaik konyhája.

Világszintű felmérés

A kutatásból kiderült, hogy az emberek többsége nem csak főzésre használja a konyhát, sőt sokan az első helyen jelölték meg a konyhát, mint a lakás legfontosabb helyiségét. Kiderült továbbá az is, hogy világviszonylatban átlagosan 2 óra 18 percet töltünk naponta a konyhában, hétvégén ez az idő hat perccel megnő. Érdekes adat a kutatásból, hogy Svédország és Japán élen áll azon országok között, melyek lakói szívesen választják a konyhát a romantika színteréül, s a megkérdezettetek 16%-a életében már legalább egyszer főzött meztelenül vagy alsóneműben a konyhában. A kutatás kiterjedt egy igen fontos kérdésre is: csapról vagy pohárból isszák-e a vizet? Mint kiderült a fiatalok és férfiak körében népszerű csapról ivás a közép-kelet európai országokban viszi a pálmát, élen a Cseh Köztársasággal.

Ám a csehek nem csak a csapról ivásban állnak az élen, hanem a felmérés szerint a megkérdezett csehek több mint fele főzés közben a kóstolóknál lenyalja a kanalat és visszateszi az ételbe, de nem sokkal maradtunk le mi magyarok sem (46,7%). A felmérés kiterjedt a kötényviseletre is, s kiderült, hogy ez leginkább Portugáliában őshonos szokás. A magyarok csupán egynegyede viseli a hasznos kiegészítőt főzés közben, viszont a megkérdezettek közel fele átöltözik a főzéshez.

Világszinten fény derült arra is, hogy milyen az ideális férfi és női konyha. Nem állíthatjuk, hogy a felmérés nem várt eredményeket hozott: egy férfi konyha többnyire különböző elektronikai eszközökkel van telezsúfolva, míg a nők konyhája inkább kellemes, barátságos hely, amely nem csak főzésre, hanem egyszerű időtöltésre, baráti összejövetelekre is alkalmas. Megtudhattuk azt is, hogy a magyar konyhák inkább funkcionálisak, tágasak és kellemes hangulatúak. A megkérdezettek több mint hatvan százalékának öt évnél idősebb (vagy másképp mondva tradicionális) konyhája van, kicsit kevesebben pedig modernnek ítélték konyhájukat. A legtöbb megkérdezett nem elégedett a konyhájával, mert általában túl kicsi, a pult nem megfelelő méretű, vagy kevés a tároló hely.
 
Funkcionális és meleg hangulatú

És hogy a szigorú számadatokhoz képest milyen a megkérdezettek álomkonyhája? Nos, tágas, funkcionális, megszámlálhatatlan tároló hellyel ellátott, barátságos, meleg hangulatú. Egy olyan modern helyiség, ahol akár kellemes baráti összejöveteleket is tarthatnak, s tele van a konyhai elektronikai eszközök csúcsmodelljeivel. Olyan sütővel, ami leliftezik a munkaasztalra, így a kevésbé gyakorlott háziasszonyok se „esetlenkednek" a forró tepsivel. Olyan hűtőszekrénnyel, amely beépített monitorjának hála kommunikálhatunk a külvilággal, receptet kereshetünk, vagy a boltban állva telekommunikációs úton megtudhatjuk tőle, mi hiányzik a hűtőből. Olyan mosógéppel, amely hangos üzenetekkel segít kiválasztani a megfelelő programot, és figyelmeztet, ha mégis valamit elrontottunk volna.

Eddig a mosogatógép a megtisztulás előtti szennyes edények tárhelye volt, álmaink konyhájában azonban minden egyes morzsa útját nyomon követhetjük az ablakkal ellátott mosogatógépben. De tovább álmodozva találkozhatunk azzal a tányérmelegítővel, ami még ínycsiklandóbbá varázsolja a frissen tálalt ételt (de legalábbis tudati szinten), s ez idáig csak a professzionális konyhák élhettek ezzel a luxussal. És ki ne gondolt már legalább egyszer arra, hogy egy nagyobb főzőcske után bárcsak valaki összetakarítaná helyette a konyha romjait. Nos, minden vágyunk így teljesüljön: az automata porszívó felméri a terepet, s a lehető legrövidebb időn belül megtisztítja azt, ráadásul még felügyeletre sincs szüksége az előre programozható jószágnak. De folytathatnánk az álmodozást a legkorszerűbb konyhai szagelszívókkal, robotgépekkel és mikrohullámú sütőkkel is.

Mint láthatjuk, a telekommunikáció ugrásszerű fejlődése meghozta a sikert a konyhai elektronika iparának is, és most izgatottan várhatunk a következő innovatív bummra, ami megteremti a következő generáció álmai konyháját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb és újabb rejtélyek Mehmet Karcsika ügyében

Papp Edina két éve nem látta kisfiát, Mehmet Karcsikát. A most kilenc és fél éves gyermeket 2004.… Tovább olvasom