Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Almás vaníliakrém

Az alma és a vanília párosítása tuti siker - Stahl Judit receptje ugyan nem diétás, de finom.  

Hozzávalók:

- másfél kg meghámozott, kivájt magházú savanykás rétesalma
- 10 dkg vaj
- 21 dkg cukor
- 6 evőkanál Calvados (el is hagyható)
- 1 kettéhasított vaníliarúd
- 3 nagy tojás
- 2 nagy tojássárgája
- 3 dl tejszín

Elkészítés:

1. Előmelegítem a sütőt 220 fokra.
2. Az almákat négybe vágom. A vajat egy lábosban méréskelt tűzön felhevítem, és ha már forró meg habos, beledobom az almát. Kb. 10 perc alatt aranyszínűre párolom, aztán rászóróm a fele cukrot, és addig főzöm tovább, amg a cukor karamelles nem lesz. közben időnként megrázogatom az edényt, amivel megmozgatom az almát meg a cukrot, hogy a cukor oda ne kapjon.
3. Ha Calvados-t is használok, a lábosba öntöm, és azt is szétrázom benne. Ezután kissé hátrébb lépek, és tisztes távolságból meggyújtok egy gyufát az almakeverék felett: így égetem el az almapálinkában lévő alkoholt. Gyengéden rázogatom és forgatom az edényt, amíg a láng el nem alszik. (Nagyon vigyázzunk, mert a flambírozás veszélyes tevékenység!)
A puha almát egy kb. másfél literes, kerek sütőformába kanalazom.
4. A vaníliarúdból kikaparom a magokat. A tojásokat és a tojássárgákat egy közepes tálban kézi habverővel összehabarom, majd fakanállal hozzákeverem a vaníliarúd illatos belsejét. Hozzáadom a maradék cukrot meg a tejszínt, és kézi habverővel addig verem, amíg össze nem áll a keverék. Ezt ráöntöm az almára, és a sütőformát beteszem a meleg sütőbe.
5. Az almakrémet kb. 35 percig sütöm, hogy a teteje megemelkedjen, és aranyszínűre piruljon. Ekkor kiveszem a sütőből, és tálalás előtt kb. 20 percen át hűlni hagyom. "

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra vár a Cseszneki Nyár

Idén is megrendezik immár tizenharmadik alkalommal a Cseszneki Nyár rendezvény- sorozatot. Tovább olvasom