Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Álrendőrök voltak az október 23-ai rendezvényeken

Megengedhetetlen, hogy bármely civil szervezet tagjai "Rendőrség" feliratú autóval, a BRFK, illetve annak egy nem létező szervezeti egysége karjelvényét viselve, rendőrségi rádiót használva, lényegében rendőrnek tűnve tevékenykedjenek a tömegrendezvények biztosítása során - állapította meg Szabó Máté ombudsman a rendőrség október 22-23-ai tömegkezelését vizsgálva.
Az országgyűlési biztos hivatala az ombudsman hivatalból folytatott vizsgálatának megállapításairól csütörtökön tájékoztatta az MTI-t.

A közlemény szerint a biztos munkatársai több rendezvény helyszínén láttak olyan személyeket, akik "BRFK", illetve "BRFK Tűzoltó és műszaki mentő szolgálat" feliratú karjelvényt, fekete – más rendőri szervnél nem rendszeresített – egyenruhát viseltek, a hátukon "Készenléti szolgálat", illetve "Tűzoltóság" felirat volt olvasható, rendőrségi rádiót, megkülönböztető jelzéssel felszerelt, rendőrségi címerrel és "Rendőrség" felirattal ellátott személygépkocsit használtak.

Az ombudsman az országos rendőrfőkapitánytól azt a tájékoztatást kapta, hogy a rendőri szerveknél nem viselnek fekete, "készenléti szolgálat" illetőleg "tűzoltóság" feliratú egyenruhát, és a BRFK-n nincs tűzoltó és műszaki mentő szolgálat nevű szervezeti egység. A tájékoztatás szerint a BRFK tulajdonában van a rendezvények helyszínén látott gépkocsi, amelyet – tűzoltási feladatokról szóló megbízási szerződéssel – egy polgárőr és önkéntes tűzoltó egyesületnek adtak használatba.

A biztos szerint ugyanakkor jogállamban elfogadhatatlan, hogy egy civil szervezet tagjai "Rendőrség" feliratú, megkülönbözető jelzéssel felszerelt gépjárművet használjanak, és ezzel tevékenységük – nyilvánvalóan nem létező – rendőri jellegére utaljanak. "Az ilyen látszat keltése alkalmas arra, hogy alapjaiban ingassa meg a rendőrség iránti közbizalmat" – mondta ki az állampolgári jogok biztosa.

Szabó Máté jelezte az országos és a fővárosi rendőri vezetőknek ezt a visszás helyzetet, de annak megszüntetéséről vagy vizsgálat indításáról nem kapott értesítést. Az ombudsman hangsúlyozta: a rendőrség nem szabadon választja meg a feladatát, azt az alkotmány határozza meg, és a tevékenysége sem részben, sem egészben nem privatizálható.

A biztos utalt a Magyar Gárda Egyesület feloszlatásáról hozott ítéletek azon megállapítására, hogy "jogállamban nem lehet megtörni az erőszak alkalmazásának állami monopóliumát". Ennek még a látszatát is kerülni kell – tette hozzá Szabó Máté.

Az ombudsman kiemelte, hogy visszásságot okoz, ha egy egyesület tagjai a rendőri állományhoz tartozást imitáló ruházatban és rendőrséginek tűnő gépjárművel vesznek részt rendezvények biztosításában. A visszásság súlyát pedig különösen növeli, hogy mindezt kifejezetten a BRFK-val kötött megbízási szerződés keretében teszik - tette hozzá.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az ügyben az Országgyűléshez, a legfőbb ügyészhez, az igazságügyi és rendészeti miniszterhez, valamint az országos rendőrfőkapitányhoz fordult.

A biztos kitért arra is, hogy az ünnepi tömegkezelés vizsgálata során a korábbi évekhez képest alapvetően pozitív tapasztalatokat szerzett: alig néhány előállításra került sor, a fővárosban lényegesen kevesebb kordont állított fel a rendőrség, a gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvényeket megfelelően biztosította, az ünnep rendbontás nélkül ért véget. Szabó Máté mindössze a kordonkorlátokra vonatkozó néhány szabály pontosítására tett volna javaslatot - tartalmazza a közlemény.

Olvasóink írták

 • 7. Walaky 2009. december 04. 11:28
  „6. hozzászólás barkzso 2009.12.03. 21:26

  Megnéztem.
  Nagyon fáj valakinek, hogy nem ő tudott hasonlóan funkcionáló szervezetet létrehozni....
  Kispályás...”
 • 6. barkzso 2009. december 03. 22:38
  „Videó ballibeknek: http://www.youtube.com/watch?v=g2UuJ6ERhu8”
 • 5. barkzso 2009. december 03. 22:34
  „moderálva off”
 • 4. barkzso 2009. december 03. 21:26
  „In-Kal Security - a ballib álrendőrség.”
 • 3. dodó 2009. december 03. 18:04
  „Jogállam->drazsé->emeszpé”
 • 2. Walaky 2009. december 03. 17:16
  „Ha igaz amit Szabó Máté állít, akkor értesítette-e hivatalból a Nemzeti Hírközlési Hatóságot?
  Ha nem akkor bűnpártolt!
  Ugyanis a CB frekvenciákon kívül minden egyéb használata engedélyköteles.
  A többi marhasága meg szóra sem érdemes.”
 • 1. flexsnake 2009. december 03. 16:11
  „Szabó Máténak keressük az elgurult gyógyszerét,eddig csak kabátgombokat találtunk de azt nehezen nyelné le :D
  Szabómáté mondjon le :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Budaházyt 30 nap közérdekű munkára ítélték

A Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtökön 30 nap közérdekű munkára ítélte Budaházy Györgyöt az Erzsébet… Tovább olvasom