Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Általános sztrájk Franciaországban

Százezrek vesznek részt Franciaországban ma az általános sztrájkban és felvonulásokban, amellyekkel a szakszervezetek és diákszervezetek az ellen tiltakoznak, hogy a kormány követeléseik ellenére sem vonta vissza az első munkavállalási szerződésről szóló törvényt.
Dominique de Villepin azonban nem hajlandó sem visszavonni, sem felfüggeszteni az eredetileg a rugalmasabb munkaerőpiac kialakítását, illetve a munkanélküliség csökkentését célzó szabályozást.

A bírálók szerint a törvény növelné a fiatal munkavállalók kiszolgáltatottságát, mivel annak értelmében a 26 év alatti dolgozókat úgy lehet foglalkoztatni, hogy ez idő alatt indoklás nélkül el lehet bocsátani az érintetteket. Európában egyébként szinte mindenhol igyekeznek a bebetonozott munkahelyekkel merevvé vált munkaerőpiacot rugalmasabbá tenni, többnyire a pályakezdők ideiglenes foglalkoztatását elősegítő szabályozásokkal.

Magyarországon a pályakezdők elbocsátására nem vonatkoznak külön szabályok, ugyanakkor foglakoztatásukat több kedvezménnyel ösztönzi a kormány, amely egyébként a munkavállalási szempontból kockázatosabbnak számító idősebb korosztály elhelyezkedését is segíti támogatásokkal. Ezek mellett egy új megoldás is szóba jöhet. A napokban társadalmi vitára bocsátott emberi erőforrások fejlesztési program keretében felmerült a munkakipróbálás intézménye: a dolgozót pár hónapig foglalkoztatná az adott cég, ám a bérköltségeket az állam fizetné, ráadásul a továbbfoglalkoztatást sem kell garantálnia a vállalatnak. Szakértők ennek kapcsán viszont arra figyelmeztetnek, körültekintően kell megalkotni a jogszabályt, hogy a cégek ne ilyen módon oldják meg átmeneti munkaerőgondjaikat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelné vagy csökkentené a nyugdíjkorhatárt?

Tovább olvasom