Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Alulbiztosítottak a lakások

A lakásbiztosítások jelentős része nem nyújt kellő fedezetet az esetleges károkra, a lakások alulbiztosítottak.
Az ágazat szakértői szerint ez még annál is nagyobb probléma, hogy a válság miatt a megelőző évtized folyamatos növekedése után az utóbbi másfél évben csökkent a lakásbiztosítások száma - írta keddi számában a Népszabadság.

Magyarországon a 4,3 millió lakás és nyaraló 72 százaléka rendelkezik biztosítással, amely ugyan nemzetközi összehasonlításban nem számít rossz aránynak, a tapasztalatok szerint azonban általában éppen a legveszélyeztetettebb ingatlanokat nem védik tulajdonosaik, illetve gyakran olyanok nem kötnek biztosítást, akiknek esélyük sincs, hogy saját erőből pótolják értékeiket.

Míg 1997 óta évente legalább 20–40 ezerrel nőtt a lakásbiztosítások állománya, az utóbbi időben megfordult a trend. Tavaly mintegy 30 ezerrel csökkent a szerződések száma, s a folyamat idén sem állt meg: jelenleg 38 ezerrel kevesebb lakásbiztosítást kezelnek a cégek, mint 2008 végén - írta a Népszabadság.

A lap szerint a biztosítók ugyan évente egyszer, általában az inflációval megegyező mértékben kiigazítják a szerződéses értéket, amit az ügyfelek döntő többsége el is fogad, ám ez önmagában még nem elég, ha az ingatlan értéke ennél nagyobb mértékben emelkedik, vagy például egy új, drágább tévével vagy mosógéppel cseréljük le a már meglévő készüléket.

Olvasóink írták

 • 7. dodó 2010. május 25. 16:54
  „Miért kössön biztosítást az a személy, akinek 20 éve mindegyik kormány megtéríti a kárát minden természeti csapás után, nemcsak a biztosítás hiányát, de sok esetben még az engedély nélküli építkezést sem véve számításba? Ugyanez érvényes a gazdákra, akik biztosítást ugyan nem kötnek, de a kárenyhítést nemcsak elvárják, hanem követelik is! Sajnos rendszerint eredményesen.
  Persze aggodalomra nincs ok, a többi rendesen fizető biztosított állja a költségeket emelt biztosításí díjakkal!
  Kissé hasonló a közszolgáltatók "szállítási veszteség, vezetékhasználat, rendelkezésre állás stb" címen rajtunk behajtott, a nemfizetőket mentesítő sarcához.”
 • 6. utazó81 2010. május 25. 08:12
  „Nekünk 300000ft kárra fizetett 37000ft-ot.Tavaly a vihar két ablakomat tőrt be, benyújtottam a számlát kifizették a rajta szereplő összeget viszont megemelte a havidíjat.”
 • 5. spiler 2010. május 25. 07:56
  „most alul biztositott amikor fizetni kell,gyerekem ingóság bizt.kötött,alapból 2 millásat mert nem volt olcsobb/legalábbis ezt mondta az ügyintézö/,kár,hogy nem nézett körül,garzon használt butorokkal lehet ha káresemény lenne akkor feltudná ujjitani?-------ireális dolgok ezek,de akinek nincs annak ne fizessenek kár esetén semmit!”
 • 4. jozko 2010. május 25. 07:53
  „Alulbiztosítottak a lakások- és alulkalkuláltak a kártérítési díjak-már ha fizetnek...”
 • 3. Nornora 2010. május 25. 07:50
  „Nekem szerencsére eddig csak pozitív tapasztalatom van, nekem olyasmire is fizettek, amire igazság szerint nem is vonatkozott a szerződésem... És az egyik legolcsóbb biztosításom van.”
 • 2. papsajt 2010. május 25. 07:36
  „Édesanyám biztosítást kötött a házára néhány éve. Épp a duplája a biztosítási díja, mint az én ingatlanomnak. Amikor mondtam neki,azt mondta,az enyém biztos csak alap biztosítása van, de az övé fullos, minden kárra és balesetre vonatkozik . (legalábbis ezt ígérték neki a megkötéskor).
  2 év nem telt el,amikor anyagfáradásos vízcső törése lett, minden úszott, hűtő.... tönkrement. A biztosító semmit nem fizetett, valami piti indokkal. (A Vízmű rendes volt, mert a csatornadíjat elengedte ! 250000 helyett csak 100000 lett a számla kérvényezés után.)
  Következő évben az adventi koszorú égett le, asztalostul,szekrényestül... A biztosító megint nem fizetett, mert önálló volt az oltás, nem pedig a tűzoltók végezték.

  Na ennyit a fullos biztosításról.”
 • 1. .suhym. 2010. május 25. 06:52
  „Pár napja felhívtak a biztosítómtól, hogy olvastam-e a levelüket, amit küldtek. Válaszom, igen...erre elég fura hangnemben számon kérte rajtam a hölgy, miért nem vállalom be azt a jóval drágább felajánlást ami a levélben szerepel. Indokoljam meg!!!!:((((
  Mondtam neki, maradok a régi verziónál, annak is éppen eléggé megemelkedett idén is az ára.
  Erre a hölgy, na nehogy elhitessem vele, hogy anyagi okai vannak a döntésemnek! Ekkor elköszöntem és letettem a kagylót, megelőzendő, nehogy valami nem odaillőt válaszoljak neki!:((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett a rendőrségre a Vona elleni feljelentés

Megérkezett a feljelentés Vona Gábor ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságra - erősítette meg a… Tovább olvasom