Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 11°C Még több cikk.

Alvilági élménytúrát terveznek Prágában

Prága felfedi föld alatti titkait, s már a közeljövőben bemutatja az érdeklődőknek. A városatyák arra számítanak, hogy ez a föld alatti, többnyire műszaki-technikai labirintus, berendezés és emlék a Moldva-parti metropolis újabb turistacsalogatójává válhat.
Prága óvárosa
Ha minden az elképzelések szerint megy, akkor már a jövő nyáron láthatóak lesznek a prágai történelmi paloták pincéi, templomok kriptái, az Óváros rejtélyes alagútjai, a város évszázados csatornarendszerének legérdekesebb építményei, illetve más régi és újabb műszaki csodák.

"Szeretnénk érdekes sétákat ajánlani az embereknek a városközpontnak a föld alatt elterülő műszaki világában, amely közvetlenül össze van kapcsolva néhány évszázados ház, építmény nagy pincéjével" - mondta újságíróknak Otakar Capek, a város föld alatti infrastruktúráját kezelő egyik cég igazgatója.

"A prágai csatornarendszer nagyszerű műszaki alkotás. Lehetővé tesszük, hogy az érdeklődők megtekintsék az Óvárosi városháza alatt elterülő gócpontot. Ez gyönyörű példája a múltbeni műszaki építészetnek" - jelentette ki Milos Gregar, városi tanácsos.

Prága Bubenec nevű városrészében pedig már most látogatható az a XIX. század végén épült szennyvíztisztító, amelyik a világon az utolsó, teljes egészében megőrzött és üzemképes példája a városi szennyvíztisztítók első generációjának.

Otakar Capek szerint az "alvilági élménytúra" a belvárosban, közel a Lőportoronyhoz a Celetná utcában kezdődhetne, a kijárat pedig a Moldva-parti Jan Palach téren, vagy pedig az egykori zsidóvárosi Kis téren (Malé námestí) lenne. A túra tartozéka lenne egy rövid utazás is - a régi villamosokkal.

A prágai kereskedelmi kamara felszólította a magánvállalkozókat is, hogy lehetőségeik szerint csatlakozzanak az elképzelés megvalósításához. A Nemzeti Műszaki Múzeum, amely 2008-ig átalakítás és a felújítás miatt zárva van, már jelezte, hogy csatlakozik a projekthez, s látogathatóvá tesz néhány érdekes műszaki létesítményt. Az elképzelések szerint egyebek között látogathatóvá teszik az egyik régi és egyedi vízvezetékrendszert, amely a Moldvából a föld alatt vizet juttatott el a Stromovka parkban lévő halastóba.

A városatyák úgy vélik: a föld alatti alagutak és műszaki berendezések a metropolis új érdekességévé válhatnának, s hozzájárulhatnának ahhoz, hogy a turisták még több időt töltsenek Prágában. A tavalyi, 2005-ös évben, négymillió külföldi turista kereste fel Prágát, s átlagban 2,7 vendégéjszakát töltöttek a városban.

(MTI-Panoráma)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb és újabb rejtélyek Mehmet Karcsika ügyében

Papp Edina két éve nem látta kisfiát, Mehmet Karcsikát. A most kilenc és fél éves gyermeket 2004.… Tovább olvasom