Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 4°C

Amaránt az egészségért

Az egészséges táplálkozás nálunk még kevéssé ismert, nyugaton már nagy jelentőségű alapanyaga az amaránt. Őshazájában, Közép-Amerikában az ősi inkák az istenek eledelének tartották. Szegedi kutatók két, elismert fajtáját is kinemesítették.
Az amarántnak táplálkozás-élettani szempontból kitűnő tulajdonságai vannak – mondja Maráz Albertné tudományos kutató, e növény specialistája, abból az alkalomból: a Szegedi Gabonatermesztő Kutató Kht. kóstolóval egybekötött amarántbemutatót tartott a minap. Az amarántmag 14-16 százalék, könnyen emészthető, jó biológiai értékű fehérjét tartalmaz. Aminosav-állományában, a gabonákkal összehasonlítva, jelentősen magasabb a lizin – a szervezet által elő nem állítható, úgynevezett esszenciális aminosav – előfordulási aránya. Ez a vegetárius, növényalapú táplálkozást folytatók számára különösen fontos táplálékává avatja. Glutént nem tartalmaz – ez az a vegyület, mely a lisztérzékenyekből allergiás reakciót vált ki –, tehát lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Vas- és kalciumtartalma különösen magas.

Zsírsavösszetételében túlnyomó a telítetlen zsírsavak jelenléte, ez elősegíti a szív-, érrendszeri megbetegedések megelőzését. Keményítőtartalma miatt jól veszi föl a vizet: a konyhatechnikában kitűnő sűrítőanyagként is alkalmazható. A zöldségételek beltartalmi értékét javítja; sokmagvas kenyerek készítésére is kiváló. Ízletes sütemények is készülnek belőle.

Őshazájából csak azért került át későn Európába, mert – épp kitűnő táplálkozástani sajátosságai miatt – az indiánok vallási rítusaiban is szerepet kapott, így a spanyol hódítók túlságosan „pogány növénynek" tartották. Miután kitűnően tűri a szárazságot, s a meleget, nem kizárt: a következő évtizedekben jelentősége nagyon megnövekszik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városfejlesztés

Sopron Munkatársunktól Tovább olvasom