Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Amatőr rádiós kapcsolatra készülnek Simonyival

Április 13-án Magyarországon egyedülálló módon amatőr rádiós kapcsolatba lépnek a Puskás Tivadar Távközlési Technikum volt és jelenlegi diákjai a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartozkódó Simonyi Károllyal.
Magyarországon egyedülálló kísérlettel próbálkoznak meg április 13-án a Puskás Tivadar Távközlési Technikum volt és jelenlegi diákjai Budapesten: amatőr rádión keresztül lépnek kapcsolatba az akkor már űrutazásának hetedik napját töltő Simonyi Károllyal.

Két nappal korábban, április 11-én este a rendelkezésre álló körülbelül kilenc perces időablakban 32 magyar nyelven beszélő amatőrrádiós vált egy-egy szót a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartozkódó Charles Simonyival.

A 13-iki kapcsolat során olyan diákok tesznek fel kérdéseket Simonyi Károlynak, akik valamilyen módon kötődnek az űrkutatáshoz vagy Simonyi édesapjához, id. Simonyi Károly professzorhoz, akinek a nevéhez A fizika kultúrtörténete című, Magyarországon népeszrű mű is fűzödik.

A rádiókapcsolat mellett a Magyar Asztronautikai Társaság tudományos szemináriumot szervez magyar űrkutatási szakemberek részvételével. A kapcsolat helyszíne a Távközlési Oktatási Alapítvány által fenntartott Puskás Tivadar Távközlési Technikum, a rendezvény nyilvános.

További részletek a http://www.mant.hu oldalon találhatók.

(Forrás: Magyar Asztronautikai Társaság)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A filmforgatás: egy karrier epizódja

Sándor Pál Noé bárkája című alkotásában debütált a filmvásznon Oszvald Marika. Remekül érezte magát… Tovább olvasom