Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 3°C

Amazonok rúgják a bőrt

Újra van női focicsapata Makónak: a lányok Trevol Makó néven küzdenek a megyei amatőr bajnokságban. Az együttesben gazdálkodó családanya, élelmiszerbolti eladó és felvételizni készülő diák egyaránt van – céljuk a dobogó.
Állnak: Szurgent Pál, Süvegné Nagy Ivett, Vári Judit, Papdi Edit, Medve Anikó, Kőrösi Zsanett, Szeles József edző, guggolnak: Fröhling Edit, Kelemen Andrea, Nagy Beatrix, Pósa Enikő, Lelesz Tünde
A lánycsapat magja évekkel ezelőtt, Kiszomboron alakult meg. A lelkes társaság később megjárta az újjászerveződött Makói Spartacust is, most pedig – pár hete – a helybeli Trevol Kft. védőszárnyai alatt folytatják a munkát. Az egész afféle baráti társaságnak indult a szabadidő hasznos, kellemes eltöltésére, ma már azonban más a helyzet. A csapatban tizen- és huszonéves, sőt harmincas nők is rúgják a bőrt, s mindezt igen komolyan veszik: hetente kétszer másfél órát edzenek a makói sportcsarnokban trénerük, Szeles József edző irányítása mellett.

Hogy ki miért húzza magára a piros mezt? A csapatkapitány, a huszonnyolc éves Vári Judit például azért, mert az édesapja egészen pici gyermekkora óta tanította focizni. Az irányítóként játszó fiatalasszony egyébként családjával együtt gazdálkodik Apátfalván. Férje nem neheztel rá különösnek tűnő kedvtelése miatt, hiszen ő is labdarúgó a helyi csapatban. Van egy kétéves kislányuk is – őrá a rokonság vigyáz az edzések, mérkőzések idején. A társaság mókamestere, Lelesz Tünde eladó egy makói ABC-ben. Barátjával éppen mostanában szakított, de mindjárt megjegyzi: nem a foci miatt. Ő már az általános iskolában is focizni szeretett, játszott is az iskolai fiúcsapatban.

A lányok reklámereje

Bár egy női focicsapat ma még unikumnak számít, Szurgent Pál, a társaságot támogató Trevol Kft. ügyvezető igazgatója bízik abban, hogy egyre többen lesznek, akik nemcsak ezért látogatnak ki a meccseikre, hanem azért is, mert a lányok jól fociznak és kitartóan küzdenek – és ha lesz komoly szurkolótábor, a csapat neve komoly reklámértékkel bír majd. Ruhákat, cipőket, mezeket már vásárolt nekik, és igyekszik minden másban is segíteni őket. Örül neki, hogy a nők komolyan veszik a csapatot: az edzések látogatottsága például nyolcvan-kilencven százalékos, pedig nem mindenkinek könnyű megszerveznie, hogy itt lehessen. Egyébként további jelentkezőket is várnak, az érdeklődők hétfőn és szerdán találhatják meg a csapatot a sportcsarnokban.

A csapat legfiatalabb tagja, a makói Kőrösi Zsanett pedig azért kezdett focizni, mert a Bajcsy-Zsilinszky lakótelepen nőtt fel – ott pedig, mivel alig vannak lányok, mást nem játszhatott. Áprilisban került a csapatba, egy barátnője hívta. Egyébként most készül felvételizni másodjára a szegedi egyetem természettudományi karára, biológusnak készül. A focit hobbinak tekinti, de hisz a csapatban, és bízik a dobogós helyezésben.

Az edző, Szeles József, aki évek óta foglalkozik a lelkes társasággal, azt mondja: erre van is esély. A férfi egyébként takarmánygyáros, edzői képesítése nincs, de tizenkét éve focizik, sőt most is rúgja a bőrt az öregfiúknál. A felesége eleinte csodálkozott, hogy ilyen feladatot vállat, ma már viszont a meccsekre is kijár, szurkol a lányoknak. Szeles József tehetséges, ambiciózus csapatnak tartja az együttest. Bár tisztában van azzal, hogy a nők fizikai adottságai mások, mint a férfiaké, ő kemény, pörgős edzéseket vezet nekik, az erőnlétre is hangsúlyt fektet, mert vallja: nekik is tudni kell fejelni, sőt ha kell, ütközni. „A labda a lányoknak is ugyanúgy pattog, mint a fiúknak" – mondja.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítettek a Törődés Hetében

A Budapest Bank mosonmagyaróvári fiókjának munkatársai bekapcsolódtak a pénzintézet október 14-én… Tovább olvasom