Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

˝Amelyik hatalom be akarja fogni a kritikusai száját, bukott hatalom˝

A Batthyány-örökmécsesnél rendezett demonstrációt vasárnap a Hadd szóljon! Egyesület a Klubrádióért és a szólásszabadságért.

A szólás szabadságáért és a Klubrádióért demonstráltak néhány ezren vasárnap Budapesten, a Batthyány örökmécsesnél. A megmozdulás felszólalói úgy vélték, jelenleg Magyarországon veszélyben van a szólás- és sajtószabadság.

A tüntetésen felszólalt mások mellett Bolgár György és Pikó András, a rádió műsorvezetői, Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója, Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért elnöke, valamint Závada Pál író és Bródy János zenész.

A felszólalások alatt a tömeg rendszeresen a demonstráció jelszavát, a Hadd szóljon! rigmust skandálta. Bolgár György szerint a médiatörvény miatt mindennapos veszélyben van Magyarországon a sajtószabadság. "Miután abba nem tudtak beleszólni, mit mondjunk, abba próbálnak beleszólni, hogy szólhatunk-e egyáltalán" - tette hozzá.

Arató András szerint rádiója nem akart mást, mint tényeket és véleményeket közvetíteni, nem vágyott szimbolikus szerepre, a médiatanács mégis azzá tette, a sajtószabadság szimbólumává.

- Mi rádióban és nem dalban akarjuk elmondani, mi a rádióban akarjuk elmondani – fogalmazott Arató András felszólalásában. - El akarjuk mondani, ha nem tetszik nekünk valami és úgy tűnik, hogy most nagyon sok a mondanivalónk. El akarjuk mondani pl. azt, hogy, az a hatalom, amely be akarja fogni a kritikusai száját, az nem bukásra ítélt, hanem bukott hatalom – hangoztatta. 

Az MTI felvételei.

Dénes Balázs azt mondta, a megmozdulás az egész országról szól, mert Magyarországon a sajtó már képtelen ellátni legfontosabb demokratikus funkcióját, a hatalom ellenőrzését.

Závada Pál úgy vélte: nem lehet sajtószabadságról beszélni ott, ahol félmillió ember rádióját hallgattatják el. "Tegnap tényleg nagyon sokan voltak az utcán, ezért nagyon kell bíznunk az otthon maradottakban" - utalt a szombati, kormány melletti demonstrációra az író.

Galló Istvánné szerint a hatalom birtokosainak olyan emberekre van szükségük, akiknek eszükbe sem jut, hogy másként gondolkodjanak.

- A hatalom első lépésként a médiatörvény elfogadásával a véleményhez való szabad hozzáférés jogát korlátozta és korlátozza. Azt és úgy láthatod, hallhatod, ahogy én megengedem – mondta felszólalásában Galló Istvánné a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Klubrádió és a sajtószabadság melletti tüntetésen. A hatalom második lépése az oktatás teljes átalakítása volt, a szakmai szerveztek tiltakozása ellenére, a parlament elfogadta az oktatási törvényeket - írja a klubradio.hu.

- A köznevelés törvényben látjuk, hogy ismét van egy ideológia, mely a sokszínű értékválasztást váltja, melyet most szemérmesen értékrendnek neveznek. Ez most az várja a pedagógustól, hogy szigorral, ha kell drillel, önállóan gondolkodó, időnként kételkedni is merő szabad polgárok helyett szófogadó, engedelmes polgárokat neveljünk – hangoztatta a szakszervezeti vezető.

A tüntetést az V. kerületi Aulich utca, Hold utca és a Báthory utca kereszteződésében lévő Batthyány örökmécsesnél tartották; a tömeg teljesen megtöltötte az említett területet, sőt a környező utcákban is álltak résztvevők.

Az MTI tudósítóinak becslése szerint néhány ezren lehettek a demonstráción. A megmozdulás békésen folyt, rendbontás nem volt. A rendezvényen néhány demonstráló kezében nemzeti színű és európai uniós zászló volt látható. A rendezvény a Himnusz eléneklésével zárult.

A Klubrádió műsorszolgáltatási jogosultsága a budapesti 95.3 MHz-es frekvenciára 2011 februárjában járt le, azóta a rádió ideiglenes műsorszórási engedéllyel működik. A médiatanács a frekvenciát tavaly megpályáztatta. A december 20-ai döntés értelmében azonban azt az Autórádió Kft. nyerte el. a Klubrádió a döntést jogi úton támadta meg, az eljárás folyamatban van.


nemtetszik on livestream.com. Broadcast Live Free

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. klj-54 2012. január 23. 20:38
  „Bárki bármit mond, Orbánék okosan intézik a média válságot!
  Lehet ugatni nyilvánosan akár itt is, hisz a lőtéri kisQtya sem olvassa el ezeket!
  A rádiókra mög tévékre olyan szabályozást húz rá, amibe nem tudnak belekötni.
  Csak!
  Egy dolgot felejtenek el a kormánynál.
  1990 előtt is voltak hírek, ma az internet korában LEHETETLEN eltitkolni BÁRMIT IS!
  Abba fog belebukni Orbán, hogy hazudnak nyíltan itthon és külföldön, kiáll egy hazug -talán valós, személyes részvétellel megszerzett érettségi nélküli!- elnök mögött!”
 • 23. v.imre 2012. január 23. 19:27
  „23. 9349779 2012.01.23. 19:04

  Tetszik ez a fenti számsor. :-))

  Értem, amit mondasz. Értem, mert tanultam és államvizsgáztam a szocializmus politikai gazdaságtanból, meg a kapitalizmus politikai gazdaságtanból. Megtanultam, hogy a tényeket két nézőpontból lehet magyarázni, elfogadni, vagy elutasítani ugyanazon tényadatok alapján. Univerzális emberré nevelt a szocializmus. Ezért boldogultam a rendszerrel akkor és tudok igazodni most. :-)) Az MSZP-sek ezért voltak alkalmasak a szocializmus építésére is, meg jónak gondolják magukat a kapitalizmus építésére is.”
 • 22. v.imre 2012. január 23. 15:12
  „21. antimater 2012.01.23. 14:21

  Had válaszoljak én - ha talán részben is - 20. hozzászóló előtt és talán helyett azzal, hogy ha nem vette volna vissza saját kezelésbe az állam a nyugdíjbefizetések feletti rendelkezési jogot, úgy most, 2012 januárban nem hogy az előző évi inflációval növelt értékben vehettem volna kézhez a nyugdíjamat, hanem kb. 15%-kal kevesebbet kaphattam volna, mint decemberben. Az EU számviteli törvénye szerint ugyanis az állam nem számolhatja el költségvetési kiadásként a befizetések és a kifizetések közötti kiegészítő különbséget. A kormánynak jogharmonizációt kellett elkövetnie.”
 • 21. antimater 2012. január 23. 14:21
  „"igazságkereső"

  Az elmúlt másfél év sajnos még egy pár métert tolt a béka alá.... :( és még mindig lehet lejjebb, mert az elkövetők még mindig itt vannak ! Úgyhogy egyhamar vissza lesz sírva az "elmúttnyócév" !
  (a magánnyugdíj pénztár lenyúlásából neked mennyi jutott ezért a hozzászólásért? )”
 • 20. igazságkereső 2012. január 23. 10:41
  „A médiatörvényért folytatott sikolyszimfóniát nyugodtan be is lehet fejezni! Drága Bolgár úr és társai egyetlen szóval sem aggódtak a 2004-2010 között zajló országkifosztó tevékenység miatt, ma országunk pénzügyileg, gazdaságpolitikailag a béka segge alatt fél méterrel rejtekezik. Ugye senki sem gondolja komolyan,hogy másfél év alatt jutott erre a szintre Magyarország, de érdekes módon, mindenki csendben volt 2004-2010 között! Ennyire szelektív a magyarok egy részének emlékezete, vagy a szellemi színvonal hagy még maga után némi kívánnivalót?!!”
 • 19. kontrapista 2012. január 23. 10:28
  „A Klub-rádió menedzserei annyira tompák, hogy egy frekvenciapályázatot sem tudnak megnyerni !”
 • 18. v.imre 2012. január 23. 10:26
  „Az utolosó bekezdés jelentős tartalmat takar. A múlt évben lejárt a frekvenciahasználat (menni is volt, 12 év?) bérlés ideje. Megpályáztatták, s volt, aki 40%-kkal magasabb bérleti díjat ígért és a különböző paraméterekben a Klubrádió fölött pályázott. A jog megadja a lehetőséget, amivel élhetnek és élnek is vele: bírósághoz fordultak. Mi is történt? Emlékezhetünk a 90-es évekre, amikor a polgári új oldal emlegette ugyanezt a "jogát" rádió és televízió frekvenciákért, napilapok megjelentetéséért és mit kapott? "Ha van pénzetek, alapítsatok, vegyetek!" Most a nyúl visszaszól. De van ennél egy meggondolandóbb ok. A kormány az adófizetők pénzéből működteti a közszolgálati rádiókat, televíziókat úgy, hogy nem kell fizetnünk rádió-tv díjat. A költségvetésből, az adófizetők pénzéből 52 milliárd forint megy el erre évente. Valahonnan, valamiből csak pótoloni kell a kiadást, vagy nem? A Klubrádió is tudta, ismerte a pályázati feltételeket, miért nem éltek vele? Nem volt pénzük? A történtekkel nem a szólásszabadság lett korlátozva. A bíróság majd dönt.”
 • 17. Lutetia 2012. január 23. 10:10
  „13. DobóI, nem lehetett az olyan rossz pályázat, ha összesítésben csak egy ponttal maradt el az első helyen kihozott pályázótól, lásd 7. sz. hsz-mat.”
 • 16. SP 2012. január 23. 08:46
  „Nincs sajtó és szólás szabadság?

  Sztálinnál, Rákosinál Szibéria járt egy kissé merészebb viccért is.

  Ennyi
  véleményt nyilvánító tüntetés soha nem volt szabadon. Az internet szabad nemzetközi és korlátlan határok nélkül, nem úgy mint néhány országban.

  A világ és a hazai összes
  hírcsatorna közvetlen elérhető, kommentálható bárki által neten is. Nem kell "Szabad Európa Rádió, Amerika hangja sem már stb.

  Nem arról van szó,
  hogy a volt korábbi pár százalékos, mérleg nyelve, pozitívan diszkriminált előjogokkal rendelkező pártocska most nem irányíthatja, tarthatja sakkban az országot?

  Ezért most oda a demokrácia, a sajtó szabadság?”
 • 15. lukrecia 2012. január 23. 08:13
  „Mi az a Klub rádió ?? Nagyon fontos média forrás lehet, ha a félország nem tud róla. Talán mondjátok el az ATV-n, vagy itt és egyéb számtalan helyen amit szeretnétek. Persze ti épp a KLUBrádiót akarjátok, ezt NEw Yorkban sem ismerik,tehát lehet arra hivatkozni , elvette a kormány a rádiótokat. Bődületes .... társaság.”
 • 14. bubuk 2012. január 23. 07:19
  „Tavaly február óta lejárt az engedélyük. Miről vakognak tehát? Húzzanak a búbánatba, de üstöllést!”
 • 13. DobóI 2012. január 23. 06:02
  „Senki nem fogta be a Klubrádió, merő provokációból rossz pályázatot adtak be, hogy utána H. Clintonnál sírhassanak..”
 • 12. Lacimaci 2012. január 23. 01:50
  „Kivancsi lennek ezek kozul az emberek kozul akik ott tuntettek hanyan hallgattak a Klubradiot :-) Vagy egyalltalan radiot...”
 • 11. kopkop 2012. január 22. 23:01
  „A tegnapi tüntetésen visszatérő téma volt a kommentekben , hogy mennyi nyugdíjas volt jelen. Na, a képeket nézve ma ez tényleg igaz volt!”
 • 10. kristóf65 2012. január 22. 20:51
  „Minek ide sajtószabadság? Legyen az, amit a királyunk akar és mond!”
 • 9. sima 2012. január 22. 20:35
  „˝Amelyik hatalom be akarja fogni a kritikusai száját, bukott hatalom˝

  Ez igaz , de van egy kis különbség. A mocskolódás és a hazugságok terjesztése nem egyenlő a kritikával !!”
 • 8. bánki 2012. január 22. 19:47
  „Egy pont húsz milla ! Kérem és maradjon a klubrádió !”
 • 7. Lutetia 2012. január 22. 19:40
  „3. achilleus, hallgattassék meg az "egyik" fél is:
  Vicsek Ferenc a sajtótájékoztató után nyilvánosságra hozta a Médiahatóság határozatatát, amelyből az derül ki, hogy a Klubrádió pályázata csak egy ponttal kapott kevesebbet, mint a nyertes Autórádióé. Az Autórádió évi nettó 75 millió forintot ajánlott a frekvenciáért, a Klubrádió pedig nettó 55 millió forintot - a minimális műsorszolgáltatási díj a kiírás szerint évente nettó 52,9 millió forint volt. Az árajánlatra az Autórádió 15 pontot kapott, a Klubrádió 11-et. Ugyannyi, maximális pontot kapott a két pályázó a magyar zeneszámokra és a közéleti műsorokra, míg a zenei műsorszámok arányára az Autórádió 10, a Klubrádió 7 pontot kapott. Jobbnak ítélték viszont a Klubrádió tapasztalatát és műsortervét, így az összesítésben az Autórádiónak 66, a Klubrádiónak 65 pontja lett. A másik három pályázó 60, 58 és 55 pontot kapott.
  http://www.origo.hu/itthon/20111223-mediatanacs-provokacio-volt-a-klubradio-gyenge-palyazata.html”
 • 6. kontrapista 2012. január 22. 19:19
  „5.X_Y
  Nem kell " el...." amikor hatalom a tiétek, a választásokat pedig meg kell nyerni, ilyen egyszerű. ( a demokrácia a többség diktatúrája volt, van és lesz )”
 • 5. X_Y 2012. január 22. 18:28
  „4. bánki
  A liberális ,,szabad versenyes" gazdaság úgy tűnik a múlté.

  A jelen és a jövő a kommunizmusé :)
  Magyarország mindig is balkáni komcsi állam volt, a többség ehhez van szokva, kár is erőltetni ezt a szabad versenyes dolgot. Legyen minden állami kezelésben, legyen egypártrendszer oszt´ jónapot...”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újrakódolják az egészségügyi ellátórendszert

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium legújabb rendelettervezetének egyik eleme új szakmai kódrendszer,… Tovább olvasom