Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Amerikában már kihalt a méhek 70 százaléka

Amerikában az elmúlt másfél év alatt kipusztult a méhek 70 százaléka – tudósok a mobilhálózatok adótornyainak sugárzását sejtik a jelenség hátterében. Bizonyíték nincs, de ha a folyamat nem áll meg, nem marad, aki beporozza a Föld növényzetének háromnegyedét, akkor pedig jó eséllyel mind éhen halunk.
A méhek halálát okozó jelenséget CCD-nek (Colony Collapse Disorder) nevezték el, és a mainál jóval kisebb nagyságrendben ugyan, de már évtizedek óta észlelik a tudósok. A CCD a méhek tájékozódási képességét támadja meg: a rovarok egyszerűen nem találnak haza a kaptárhoz, és végkimerülésig repülnek tanácstalanul, az utat keresve. A kaptár lakói, a királynő és a dolgozók eközben méz híján elpusztulnak, majd rövid úton kihal az egész kolónia.

Az okokat illetően tanácstalan a tudomány: felmerültek már atkák, rovarirtó szerek, genetikailag módosított növények, a globális felmelegedés; most pedig a Landau Egyetem német kutatói a mobilhálózatok átjátszó adóinak sugárzását okolják a "járvány" felgyorsulásáért. Az elméletük szerint a tornyok által kibocsátott sugárzás megzavarja a méhek egymás közti kommunikációját, ezért veszítik el az irányt és repülnek vakon. Egy mobilcégek által szponzorált amerikai kutatás cáfolja, hogy ilyen hatása lehetne az adótornyok sugárzásának, de megdönthetetlen bizonyíték egyelőre nincsen, a méhek pedig egyre csak fogynak. A veszteség egyes keleti parti méhészetekben (itt a legsúlyosabb a helyzet) a 90 százalékot is eléri.

Tavaly őszig csak a tengerentúlon figyelték meg a CCD-t, de az utóbbi hónapokban felbukkant Németországban, Lengyelországban, és Dél-Európa számos országában is. A jelenség hatása egyelőre csak a méz árának drasztikus emelkedésében jelentkezett, de az igazán súlyos következmények akkor jönnek majd el, ha a méhek hiányában elmarad a gabona beporzása - figyelmeztetnek a kutatók, majd Einstein mondásával zárják a katasztrófafilm-forgatókönyvbe hajló tanulmányukat, miszerint ha a méhek kipusztulnak, az emberi fajnak négy éve marad az életből a bolygón.

Olvasóink írták

  • 1. Seregi Zoli 2008. április 15. 12:05
    „Ez félelmetes! Nekem is feltűnt, hogy nálunk sincs már egyetlen méhecske sem a virágzó fákon!
    Budapest, XVI. kerületben!
    Miből lesz gyümölcs? Nagyon aggódom!!!
    Zoli”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 04.16.

Tovább olvasom