Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Amerikai jelentés: Magyarországon a törvények védelmezik a vallásszabadságot, de antiszemitizmus is tapasztalható

Az amerikai diplomáciai tárca jelentése a Magyarországra vonatkozó részben megállapította, hogy az alkotmány, a legtöbb törvény és a politikai irányvonal általánosságban védelmezi a vallásszabadságot.
Magyarországon az alkotmány és a politikai irányvonal általánosságban védelmezik a vallásszabadságot, de folytatódtak a nyíltan antiszemita Jobbik parlamenti párt rasszista kommentárjai, és Budapesten egy imaház mellett támadás történt a zsidó közösség egyik tagja ellen - állapította meg a 2012-re vonatkozó, hétfőn ismertetett éves nemzetközi vallásszabadság-jelentésében az amerikai külügyminisztérium.

Az amerikai diplomáciai tárca jelentése a Magyarországra vonatkozó részben megállapította, hogy az alkotmány, a legtöbb törvény és a politikai irányvonal általánosságban védelmezi a vallásszabadságot.

"Ugyanakkor a kormány olyan korlátozásokat vezetett be, amelyek hátrányosan érintették a kisebbségi vallási csoportokat, és a vallásszabadságnak a kormány általi tiszteletben tartása az év folyamán gyengült" - áll a dokumentumban.

A jelentés rámutatott, hogy a január 1-jén életbe lépett új vallásügyi törvény biztosítja a lelkiismereti és vallásszabadságot, ugyanakkor megszüntette több mint 350, korábban elismert vallási csoport bejegyzését. A jogszabály ugyancsak megváltoztatta azokat az ismérveket, amelyek alapján a kormány egyházként ismeri el a vallási csoportokat. Az egyházi státus elvesztése több vallási csoport számára jelentős hátrányt jelentett, veszélybe sodorva azon képességüket, hogy folytassák jótékonysági szociális és egészségügyi szolgáltatatásaikat.

"A szélsőséges Jobbik párt fokozta az antiszemita retorika használatát" - hangzott a jelentés, amely megállapította, hogy a kormány rutinszerűen felszólalt a Jobbik tagjainak antiszemita kijelentései ellen. Ugyanakkor "néhány megfigyelő arra hívta fel a kormányt, hogy következetesen, erőteljesen és időben szólaljon fel, és világosabban állást foglaljon az intolerancia támogatóival szemben". Megfigyelők amiatt is bírálták a kormányt, hogy nem szólalt fel antiszemita történelmi személyiségek hírnevének a kormánykoalíció néhány tagja általi rehabilitációja ellen.

A szöveg szerint az év folyamán voltak olyan jelentések, amelyek a vallási hovatartozással, hittel és vallásgyakorlással kapcsolatos, a társadalomban előforduló gyalázkodásra és diszkriminációra vonatkoztak. Nőtt az antiszemita incidensek száma, ezek erős reagálásokat váltottak ki a zsidó közösség, csakúgy, mint a kormány, a civil társadalom és vallási csoportok részéről.

Az amerikai külügyi dokumentum kitért arra, hogy az amerikai nagykövetség a vallásszabadság kérdésében növelte szerepvállalását a kormányzati tisztségviselőknél, valamint a magyar és a nemzetközi civil csoportoknál. A nagykövet, a holokauszt, illetve az antiszemitizmus elleni harcban illetékes külügyminisztériumi különmegbízottak, valamint más amerikai tisztségviselők hangoztatták vezető magyar kormánytisztviselőknek a vallásügyi törvénnyel és az erősödő antiszemitizmussal kapcsolatos aggályaikat. A budapesti nagykövetség több, a holokauszttal kapcsolatos oktatási kezdeményezést támogatott - áll a Magyarországgal kapcsolatos összefoglalóban.

Olvasóink írták

 • 6. Őszödi 2013. május 21. 19:44
  „5. Roland1000 2013.05.21. 15:57 Ilyen jogalkotással bármit elvehetnek, csak ezt még sokan nem értették meg.”
 • 5. Roland1000 2013. május 21. 15:57
  „Őszödi! Igazad van, de még mennyire. És Amerika meg miért nem azzal foglalkozik, hogy ne adjon fegyvert pár éves gyerekek kezébe? Miért nem a saját házuk táján söprögetnek, ha már nem a lényeget söprögetik és piszkálgatják..., mert Magyarországon szerintem nincs antiszemitizmus. Az inkább probléma, hogy visszamenőleges hatállyal törvénykeznek. Na ez nem történhet egy jogállamban..., de itt megtörtént ez is.”
 • 4. Őszödi 2013. május 21. 13:37
  „Törvények védelmezik? A törvények által megállapított nyugdíjakat mégis visszamenőleg vették el. Hol van itt jogállam? Hol van a törvények betartása, tiszteletben tartása?”
 • 3. pachakuti 2013. május 21. 11:30
  „Amelyik ország vád és bírósági ítélet nélkül több ezer embert tart fogva és kínoz testileg-lelkileg Guantanamoban éveken keresztül, mely független államokat rohan le ENSZ határozat és hadüzenet nélkül, több európai országban azok vezetőivel kollaborálva illegális CIA kínzókamrákat tart fenn, népirtó, őslakosokat rabszolgasorba süllyesztő, szülőföldjükről elüldöző rezsimet legfőbb szövetségesének nevez és évi 3-5 milliárd dollárral támogat, annak az országnak erőfitogtatás helyett inkább magába kellene néznie, nem demokráciára oktatnia a nála gyengébb országokat!”
 • 2. deszkás 2013. május 20. 22:59
  „Kicsi huszár! Nekünk van akkora hadseregünk? Forinton értékelik a brent olajárat? Mióta hisszük (már aki) magunkról hogy nagyhatalom vagyunk? Mióta vagyunk a-t-o-m-h-a-t-a-l-o-m ? Egyébként meg harminc éve a komcsik is ezt mondták és fel voltál háborodva! Nahát-nahát.”
 • 1. StencilAtya 2013. május 20. 21:51
  „ezek mit pofáznak bele mindenbe? ja..tomboló nácizmus meg rasszizmus meg a jó ég tudja mi......a magyar meg éhen döglik a nagy rettegés közepette.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cserbenhagyta motoros áldozatát a kamionos a 44-es főúton

A rendőrök a kamiont vezető bolgár sofőrt egy órán belül elfogták és előállították, a Gyulai… Tovább olvasom