Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Ami hathat a forintárfolyamra

Az elhúzódó belpolitikai bizonytalanság kedvezőtlenül hat a forint árfolyamára.

Az elhúzódó belpolitikai bizonytalanság kedvezőtlenül hat a forint árfolyamára, a részvénypiacra és az állampapírok hozamára is az MTI által megkérdezett elemzők szerint.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentésére, miszerint bizalmi szavazást kér a kormány programjáról és saját személyéről, valamint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke által tett nyilatkozatra emelkedtek az állampapírok hozamai, mintegy 3 forinttal erősödött az euró és gyengült a BUX. Török Zoltán, az egyik bank elemzője az MTI érdeklődésére elmondta: minél kevésbé megnyugtató a belpolitikai helyzet, annál nagyobb a piaci reakció. Hozzátette: jelenleg nem látszik rövid távon a megoldás. Véleménye szerint a bejelentéseket követő piaci reakciók azonban nem nevezhetők jelentősnek, enyhe negatív elmozdulás történt. Egy másik elemző, Suppan Gergely szerint a bizalmi szavazás ebben az esetben valóban „trükknek" nevezhető.

Nem tartotta ugyanis valószínűnek, hogy a koalíció ne sorakozzon fel Gyurcsány Ferenc mögé. Hozzátette azt is, hogy a piacok érzékenyen reagálnak a politikai bizonytalanságra, amit a forint azonnali gyengülése is mutat. Suppan Gergely szerint, még ha enyhül is a politikai bizonytalanság a következő időkben, az elégedetlenség és a társadalmi feszültség vélhetően fokozódni fog.

A lakosság ugyanis még csak most kezd majd szembesülni a megszorító intézkedések negatív hatásával – fűzte hozzá. Trippon Mariann elemző elmondta: a piacok a kormány és a miniszterelnök maradásában látják a stabilizációs program és a reformok végrehajtásának biztosítékát. „Ha nem jönnek újabb negatív hírek, akkor a bizalmi szavazásig, péntekig nem várható további jelentős gyengülés a piacokon, inkább a stagnálás prognosztizálható."

(mti)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a BUX

A Budapesti Értéktőzsde hivatalos részvényindexe, a BUX az elmúlt héten 1,87 százalékkal emelkedett,… Tovább olvasom