Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Amikor anya és lánya együtt főznek

A sopronkövesdi Fülöpné Hideg Csilla receptje is megtalálható a Kisalföld-receptkönyv harmadik kötetében. Anyukája, Hideg Jenőné Ari néni pedig a második könyvünkben szerepelt.

Ezúttal félig-meddig ismerős helyen jártunk. A telefonban bemutatkozásunk után a sopronkövesdi Fülöpné Hideg Csilla elnevette magát: igen-igen, tudja jól, miről lenne szó, hiszen édesanyja, Hideg Jenőné Ari néni már szerepelt a Bizalmasan mellékletünkben. Nagy sikere volt a róla szóló írásnak, többen is gratuláltak és érdeklődtek a receptjei iránt. Ha Ari néni tanította, gondoljuk, valószínűleg a lánya is olyan jó szakács, mint az édesanyja.

A sós stangli titka

Szombaton délelőtt aztán nem is csalódtunk, sütés-főzés közben találjuk Csillát. Készül a hétvégi ebéd, ám egy ügyes háziasszonynak nem okoznak gondot a kíváncsiskodó újságíró kérdései. Félreteszi egy kicsit addigi munkáját, hogy beszélgessünk. Már az elején megtudjuk, édesanyja, Ari néni sokszor segít a sütésben. – Megkértem anyukámat, hogy segítsen nekem – meséli Csilla. – Én is elkészítek bármit, de vallom, a nagymamák tudnak igazi sós stanglit sütni. Persze, idővel én is megtanulom majd a fortélyokat, ám addig is jobb, ha a stanglit az anyukámra bízom. Viszonylag könnyű helyzetben vagyok, mert édesanyám itt lakik a közelünkben, és ha van egy kis ideje, átjön, hogy együtt főzzünk. Számomra ez a legnagyobb segítség, és azon túl, hogy együtt vagyunk, beszélgethetünk, még nagyon sokat tanulok is tőle. A férjem és a nevelt fiaim pedig csak örülnek, ha finomabbnál finomabb étel kerül az asztalra.

Dicséret a receptkönyveknek

Témát váltunk és rátérünk a Kisalföld eddig megjelent receptkönyveire. Ari néni ételleírásai a második kötetben szerepeltek, míg Csilla receptje a harmadik könyvben olvasható.

Viszonylag könnyű helyzetben vagyok, mert édesanyám itt lakik a közelünkben, és ha van egy kis ideje, átjön, hogy együtt főzzünk.
Háziasszonyunk szerint azért is jók ezek a könyvek, mert a megyére, tájra jellemző ételek is szerepelnek benne. Sok esetben olyanok, amelyeket talán már régen elfelejtettünk. Ő már többször is sütött-főzött a könyv alapján és állítja, finom és ízletes, ám könnyen elkészíthető ételek szerepelnek benne. Egy családban ugyanis fontos, hogy lehetőség szerint mindennap legyen főtt, meleg étel az asztalon. Bár azt mondják, az ebéd legyen kiadós, a vacsora pedig amolyan levezetése a napnak, de az emberek nagy többsége napközben dolgozik, így nem sok ideje jut a nyugodt ebédre. Csilla vallja, az is sokat számít, ha egy nap egyszer, legalább vacsorára meleg ételt fogyaszthatnak el. Ez még mindig jobb, mint a fagyasztott vagy a gyorséttermi ételek. Ők a hétvégén aztán behozzák az úgynevezett lemaradást, amikor is a család tagjai a kedvenceiket kapják ebédre. Ki mit kíván.

Közös főzés

Csilla szeret a konyhában lenni, azaz a bonyolultabb sütemények sem okoznak neki fejfájást. Addig próbálkozik, kísérletezik, amíg sikerül. Bár a sós stangli még gyakorlást kíván, hogy olyan finom legyen, mint az édesanyjáé. A főzésben nem egyedül kell helytállnia, segítséget is kap háziasszonyunk, az édesanyja látogatásakor mindig együtt sütnek-főznek finomakat.

Fűszerek a kertből

Háziasszonyunk szerint a főzés és a finom étel elképzelhetetlen a megfelelő fűszerezés nélkül. Csillának szerencséjére erre nem sok gondja van. Anyukája kertjében sorra megtalálhatóak a különféle fűszernövények, amelyekkel aztán finomra ízesítheti nem csak a vasárnapi ebédeket.

Kedvencek

Nagy kedvenc a Fülöp családban a sült csirkecomb, a pusztapecsenye, a kókuszkocka és a pácolt csirke, amely a pácleve miatt érdekes. És természetesen hétvégeken az édesség sem maradhat el, de nagyon kelendő az édesanya sós stanglija is.

Háziasszonyunk kedvenceit ön is kipróbálhatja

Pusztapecsenye

Hozzávalók: 4 szelet karaj vagy tarja, só, őrölt bors, 2 evőkanál liszt.
A bundázáshoz: 2 tojás, só, 1 csokor petrezselyem, fél mokkáskanál őrölt köménymag, 3 evőkanál liszt, 1 evőkanál tejföl, 2 gerezd fokhagyma, fél vöröshagyma, 3 közepes burgonya.
Tetejére: 2 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, fél csokor petrezselyem.
Elkészítés: A húst kiverjük, sózzuk, borsozzuk, majd lisztben megforgatjuk.

A bundázáshoz a tojásokat felverjük, sózzuk, petrezselyemmel és köménnyel fűszerezzük, majd liszttel és tejföllel simára keverjük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az apróra vágott vöröshagymát, majd belereszeljük a krumplit. Ebben forgatjuk meg a hússzeleteket és kisütjük. Amint ezzel megvagyunk, megkenjük tejföllel, rászórjuk az apróra vágott fokhagymát és a petrezselymet. (Készíthetjük csirke- vagy pulykamellből is.)

Pácolt csirke

Hozzávalók: 1 nagyobb csirke (lehet feldarabolva is), 3 dl joghurt, 3–4 gerezd zúzott fokhagyma, só, gyömbér, kurkuma, őrölt pirospaprika, őrölt kömény, őrölt bors, paradicsompüré.
Elkészítés: A csirkét a hozzávalókból készült páclében 8 óráig pihentetjük (hűtőben), majd olvasztott margarinnal kikent tűzálló edényben ropogósra sütjük.

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

P. Horváth László

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ezrest hamisítják leggyakrabban

Tovább olvasom