Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Amit nem mondanak el az egyetemen...

Gyerekkori álmom, hogy építész legyek. Harmadévesként viszont már nem vagyok biztos benne, hogy tényleg ezt szeretném. Nagyon keveset tanulunk a gyakorlati részről, engem pedig sok minden más is érdekel. Az évfolyamtársaim többsége családi hagyományként választott, de nekem nincs ilyen rokonságom. Jó lenne valaki, aki már jártas ezen a területen, de nem tudom, merre induljak el.
Gy. Imre

Keresse meg az adott kamarát vagy szövetséget (pl. mérnöki kamara, MTESZ, GTTSZ). Nyugodtan fordulhat az egyetem tanulmányi osztályához vagy némely tanszékhez (amelyeknél jó kapcsolatot alakított ki az oktatókkal). Minél több emberrel beszél, annál szélesebb körű információkra tehet szert. Emellett a „tájékozódó beszélgetés" az egyik leghasznosabb kapcsolatépítő eszköz is. Akik nemet mondanának egy felvételi beszélgetésre, gyakran hízelgőnek tekintik, és igent mondanak, ha a tanácsukat vagy véleményüket kérik.

Hívja fel az illetőt és mondja el, hogy bizonytalan a pályaválasztását illetően és szeretne tájékozódni. Hangsúlyozza, hogy csupán egy fontos döntés előtti információra van szüksége. Biztosítsa őt, hogy húsz percnél tovább nem kívánja az idejét igénybe venni.

A beszélgetésnél az alábbi kérdéseket javaslom feltenni: Hogyan került ebbe a szakmába, illetve munkakörbe? Hogy néz ki egy tipikus munkanapja? Mi az, amit leginkább szeret a munkájában? Mi az, amit legkevésbé szeret? Milyen ismeretekre és képességekre van szükség ennél a munkánál? Milyen típusú emberek tudják a legjobban végezni ezt? Milyen ennek a szakmának a kultúrája (nagy precizitás szükséges, rendszeres a stressz, laza a hangulat, merev öltözködési szabályok vannak stb.)? Milyen a tipikus pályafutás és milyenek a perspektívák ezen a szakterületen? Mennyit dolgozik naponta? Van-e ideje a családra, illetve a magánéletre?

A beszélgetés közben jól figyeljen oda az illetőre, és nyugodtan tegyen fel bármilyen, első hallásra butának tűnő kérdést, ha úgy gondolja, önnek fontos. Vajon lelkesen vagy inkább unottan beszél a partner? Hogyan öltözködik? Milyen az irodája?

Végül egy szívélyes hangú levélben köszönje meg a segítséget és ajánlja fel neki, hogy bármikor nyugodtan keresse meg önt. A lényeg: a kapcsolattartás, mert később, a szakmai gyakorlatnál vagy a szakdolgozatnál konzulensként ő is szóba jöhet!

Pintér Zsolt fejvadász éa karrierszakértő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apadnak a területfejlesztési alapok

Egyetlen fillér sem lesz a területfejlesztési tanácsok alapjaiban jövőre, ha az Országgyűlés jelenlegi formájában fogadja el a költségvetési törvényt. Ez nagy érvágás lenne az önkormányzatoknak: a megyéből több mint százan 562 millió forintot kaptak idén a három kalapból. Ha a számok nem emelkednek, az azt jelenti, jövőre ezeket a pályázatokat ki sem írhatják a tanácsok. Tovább olvasom