Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 3°C

Amivel Douglas is elégedett

Vihar előtti csend. Valahogy így lehetne összegezni a spanyol félsziget életét májusban. Minden készen áll, hogy az ország fogadja azt a több mint húszmillió turistát, aki itt készül eltölteni nyári szabadságát.

Egyelőre főleg németek és angolok „telelnek" itt, a helyiek pedig az utolsó simításokat végzik a boltokon, az éttermeken és a házaikon. Spanyolország most talán barátságosabb és hívogatóbb, mint az év bármely más időszakában. Nem lehet nem beleszeretni.

Csak hivatalosan

Mallorca igazi turistaparadicsom
Spanyolország Európa délnyugati csücske. Magába foglalja egyrészt az Ibér-félszigetnek az Atlanti-óceán, a Földközi-tenger és a Kantábriai-tenger által határolt nagy részét, a földközi-tengeri Baleár-szigeteket és az Atlanti-óceánon lévő Kanári-szigeteket, valamint Ceutát és Melillát. Területe – a szigeteket is beleértve – 504.788 négyzetkilométer, amely öt és félszerese Magyarország területének. A hivatalos nyelv az egész ország területén a kasztíliai spanyol, de mind a szárazföld különböző vidékein, mind a szigeteken saját dialektust beszélnek. A nyaralóhelyeken és a városokban szinte mindenki megérteti magát angolul vagy németül is. A turistaközpontokban nem egy helyen találkozni több nyelven beszélő boltvezetőkkel, rikkancsokkal. Az itt élők is megértik mondanivalónkat, de általában saját anyanyelvükön válaszolnak
a kérdésekre. Bennünket leggyakrabban olasz turistának néztek, még az sem zavarta igazán őket, hogy angol nyelven fordultunk hozzájuk segítségért. Mivel a környéken gyakran „telelnek" német és angol vendégek, így ebben az időszakban is készséggel állnak az idegenek rendelkezésére. A leggyorsabban akkor járhatunk sikerrel, ha térképpel a kezünkben kérünk felvilágosítást, és ha egy toll is van a kezünkben, szinte biztos, hogy megtaláljuk az úti célt. Bár Mallorca fővárosában alig 5 percen belül három spanyol 5 különböző útirányt mutatott a cél eléréséhez. Eltévedni azonban valóban művészet, mindent meg lehet találni, még akkor is, ha egy „kis" kitérővel közelítjük meg a célt.

Costa Brava, a vad part

Az érintetlen, vad táj lenyűgöző látványt nyújt
Ha van a világon istenáldotta táj, akkor ez a földdarab biztosan az. A Földközi-tenger és a hatalmas Pireneusok védelmét élvező vidék homokpartokat, rejtett tengeröblöket, part menti szigeteket, festői halászfalvakat, méltóságteljes várakat és nagyszerű klímát kínál az ideérkezőknek, s mindehhez gyönyörű hegyvidék nyújtja a hátteret.  A történelmet, a művészetek emlékeit, a katedrálisokat és a műemlékeket vad, buja táj öleli körül.

A kis szikla

A festői falvakba rögtön beleszeret a turista
Így nevezik a helyiek kedvesen a spanyol nyár szigetét, Mallorcát, ahol évente hat hónapon át süt a nap. Az Eurotours Utazási Iroda adatai alapján évente több mint húsz millió turista látogat ide. A világ talán legízletesebb gyümölcsei ezen a tájon teremnek, mindenesetre a narancs itt mézédes, és a gyümölcsleveknél is azt érezhetjük, mintha minden egyes pohár üdítőhöz még egy kanál cukrot is tettek volna. Változatos természeti adottságai a Földközi-tenger egyik legkedveltebb szigetévé tették. A festői falvak, a régi kolostorok, a romantikus terek Palma óvárosában a még az építészeti csodákhoz szokott szemet is megdöbbentik. A sziget északi részén drámaian meredek sziklafalak, déli partján több kilométeres hosszúságban elnyúló finom homokos partok találhatóak.  A klíma nagyszerű, a tengervíz jelenleg 18–20 fokos is lehet.

Menü 7 euróért

A gazpacho, a híres hideg spanyol zöldségleves
A spanyol konyha igen ízletes, azonban mindenképpen hozzá kell szokni az olívaolaj szinte kizárólagos és a fokhagyma igen gyakori használatához, valamint a késői étkezésekhez: az ebédet délután kettő, a vacsorát este kilenc óra tájban fogyasztják. Ha igazi spanyol ízekre vágyunk, érdemes a városközpontoktól alig 20 perces sétával elérhető lakóövezetek kifőzdéjében megkóstolni a helyi specialitásokat. Itt valóban meglepő, ha fél egy körül ebédet kérünk, de alig negyed óra alatt már tálalják a menüt. Mindössze hét euróért a helyiekkel ehetjük meg a három fogásból álló ebédet: amely salátából, főételből, desszertből és az elmaradhatatlan borból áll.

A legismertebb spanyol ételek a következők: paella (különböző halak, húsok, zöldségek rizzsel), gazpacho (hideg zöldségleves), pijama (hideg karamellpudingból, fagylaltból, tejszínhabból, gyümölcsből álló utóétel). Egy-egy vendéglő minősítése attól függ, hogyan készíti a paellát. Mert jó paellát főzni itt valóban művészetnek számít. A tökéletes étel elkészítéséhez a legfontosabb összetevő a hibátlan húslé elkészítése. Csak ezek után jönnek a belevalók és a helyes főzési idő meghatározása. Ha mindez tökéletesen sikerül, csak akkor lehet igazán finom a nemzeti étel. A másik hasonlóan fontos kérdés: a garnélarák elkészítése. A legtöbben arra esküsznek, hogy olaj helyett tengervizet tesznek a serpenyőbe, és a besózott garnélát ebben párolják meg.

Vörösbor az alapja a méltán világhírű sangriának
Nagyon finomak a spanyol borok, illetve a vörösborból, égetett szeszekből, gyümölcsökkel kevert sangria. A szakértők szerint a legfinomabb sangria receptje a következő: 1 liter sangriaalap, 2 dl szénsavas narancsüdítő, gyümölcslikőr, friss gyümölcsök, az ínyenceknek egy kanál cukor és 1 liter pezsgő. A sangriaalaphoz hozzáöntjük a narancsüdítőt, a szeletelt friss gyümölcsöket (a legjobb a dinnye, narancs, alma, ananász, de a szezontól függően válogathatunk) és a gyümölcslikőrt. Ha igazán édesen szeretjük, egy kanál cukrot is tehetünk hozzá. Ezt az alaplét 1 órára hűtőbe tesszük, majd tálaláskor 1 liter vörös pezsgővel felöntjük. Jégkockát teszünk hozzá és hidegen fogyaszthatjuk. Nagyon finom, itatja magát, ezért figyeljenek, mert a helyiek szerint a turisták az első mámoros estét a gyorsan elfogyasztott sangriá-
nak köszönhetik, amit a másnapi ébredéskor már egy kicsit megbánnak. A sokféle összetevő ugyanis gyorsan az ember fejébe szállhat...

Hírességek a szigeten

Catherine Zeta-Jones elégedett az ellátással
A fentiek alapján nem meglepő, hogy világsztárok is előszeretettel látogatják Mallorcát. Villáik ebben az édeni környezetben úgy bújnak meg, hogy azok csupán a tengerről láthatóak – a paparazzik legnagyobb bánatára. A legnépszerűbb páros mindenesetre Michael Douglas és a friss Oscar-díjas feleség, Catherina Zeta-Jones. A házaspár előszeretettel látogat a fővárosba, Palma de Mallorcába, amit a szállodatulajdonosok büszkén hirdetnek. A luxusszállodák recepcióján és szórólapjain fel-felbukkannak a hírességek arcképei, alatta szöveg: „Michael Douglas nálunk vacsorázott és nagyon elégedett volt." Kell ennél jobb reklám? Mindenesetre éppen egy évvel ezelőtt egy magyar csoport mellett sétált el a pár, akiket minden hazai turista tátott szájjal követett és persze senki sem szólította meg őket.
A legbotrányosabb telekvásárlást Claudia Schiffer tudhatja magáénak, melyet néhány évvel ezelőtt a világsajtó szenzációként tálalt. A híres topmodell ugyanis éppen olyan részt nézett ki és vásárolt meg magának a szigeten, amely egy természetvédelmi övezethez tartozik, így arra nem kaphatott építési engedélyt.

Az éjszaka

Aki pihenni akar, azt a homokos tengerpart csábítja
A spanyol életritmushoz szinte elválaszthatatlanul hozzátartozik az éjszaki szórakozás. Mivel az élet itt délelőtt tíz óra előtt nem kezdődik el – és akkor még nem is beszéltünk az elmaradhatatlan sziesztáról –, ezért a szabadidejüket itt töltő turisták mellett a helyiek is aktívan részt vesznek a mulatozásban. Bár az üdülőközpontok diszkói ma üresen várják a táncolni vágyókat, a nagyvárosok divatos szórakozóhelyei már telt házzal fogadják a zenekedvelőket. Bár valóban annak is megvan a hangulata, ha egy magyar csoportot német turistának nézve egész este a kedvükre játszik a lemezlovas. Csupán egyetlen számnál nem engedett semmilyen kérésnek: éjfél körül egy idős házaspár érkezett a klubba, és a DJ a nyolcvan év körüli hölgyet meglátva azonnal feltette a mostanában igencsak divatos I’m too sexy (Túl szexi vagyok – a szerk.) című számot, amire a néni korát meghazudtoló lendülettel táncolt be a terem közepére. A férj mindezt kedves mosollyal az arcán, kabáttal a kezében nézte végig, majd a szám után együtt távoztak a zenés mulatóból.

Hajrá, Mallorca!

Mallorca csapata legyőzte a Real Madridot is
Május első szenzációját kétségkívül Mallorca futballcsapatának idegenbeli győzelme jelentette. A csapat nem mást, mint a verhetetlennek hitt, szupersztárokkal pályára lépett Real Madridot győzte le 5–1 arányban. Nem volt olyan napilap a szigeten, amely ne foglalkozott volna napokig címlapon a sikerrel. Akkor nagy volt az öröm, de a napokban bizonyára sok csalódott futballrajongóval lehet találkozni Spanyolországban, hiszen a Bajnokok Ligája döntőjébe nem sikerült beverekednie magát a Realnak. Így olasz házidöntőt láthat a manchesteri közönség, amelyet minden bizonnyal több százezer spanyol szurkoló követ majd figyelemmel, jéghideg sangriát iszogatva...

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hét alatt 1 millió Matrix eladás

Európa legnagyobb játékkiadója, az Atari pénteken bejelentette, hogy "Enter the… Tovább olvasom